Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Naše říkala už složitější věty a uměla dokonce pár básniček, i když patlavě, resp. patla stále. Ale ono je dost indivindi. Hlavně kluci teda začínají později. Říká se, že pokud rozumí, tak žádný stres.
Mně první syn ve dvou letech taky nemluvil téměř vůbec. Jeho nejobsažnější věta v tomto věku byla „pípí bo brrrrm!“
Což znamenalo „holub nám právě pos.ral auto.“
Rozmluvil se asi dva měsíce po druhých narozeninách, ale stejně nás logopedie neminula, šli jsme ve čtyřech letech, chybělo mu ď ť ň, ž splývalo se š a pak r, ř. Ty měkké hlásky se naučil rychle, ale to r trvalo věky. Teď má šest a konečně jsme s logopedií hotoví. ![]()
Mladší syn naopak mluvil ve dvou letech plynně ve větách a teď ve čtyřech už umí všechno v četně r.
Je to individuální a moc to neovlivníš. Snad jen včasným nasazením logopedie. ![]()
Loni touto dobou bylo synovi také 22 měsíců. Každý nám říkal, že se určitě kolem dvou let rozmluví… A ono nic. Začíná mluvit až teď na podzim, tedy skoro ve třech letech. Pomohla až školka (během 14 dní), do té doby hrůza. Kdyby nenastoupil do školy, tak určitě ještě nemluví. Čekání na to, kdy začne mluvit bylo hrozné a nekonečné. Kdo nezažil nepochopí. Nejhorší byly řeči okolí neboj, on jednou bude mluvit…
@Simča 01 věř mi, že tím to není. My četli třeba 2 hodiny denně, k tomu zpívali, recitovali básničky. Hrnuli jsme to do syna horem dolem, ze všech lidí v okolí máme největší knihovnu, syn knihy miluje a skoro do tří let stejně nic. Podle mě čtení není na škodu, ale když to nejde, tak to nejde. Kolikrát já si vyslechla radu, že nemám být líná a mám mu číst a mluvit s ním
.
Dcera 24m nemluví vůbec nic. Ani mama, tata, nežvatlá. Neplní pokyny. Rozumí pár gesty doprovázené základní pokyny, tak možná pět, ani ne.
@K92 píše:
Loni touto dobou bylo synovi také 22 měsíců. Každý nám říkal, že se určitě kolem dvou let rozmluví… A ono nic. Začíná mluvit až teď na podzim, tedy skoro ve třech letech. Pomohla až školka (během 14 dní), do té doby hrůza. Kdyby nenastoupil do školy, tak určitě ještě nemluví. Čekání na to, kdy začne mluvit bylo hrozné a nekonečné. Kdo nezažil nepochopí. Nejhorší byly řeči okolí neboj, on jednou bude mluvit…
Jo, někdy to nevyjde no. Kamarádky syn taky nemluvil, taky doufala, že se rozmluví ve školce… a ono ani tam nic. Kluk má čtyři a kus a stále nemluví.
To už teda samozřejmě normálně není a běhají s tím po doktorech… respektive běhali by, kdyby nebyla korona. Takže v podstatě ztrácejí další čas.
@K92 píše:
@Margery píše:
Dcera 24m nemluví vůbec nic. Ani mama, tata, nežvatlá. Neplní pokyny. Rozumí pár gesty doprovázené základní pokyny, tak možná pět, ani ne.
Tak tam ale není chyba jen v té řeči, zjevně. Rozumět by normální dvouleté dítě určitě mělo.
@K92 píše:
@Simča 01 věř mi, že tím to není. My četli třeba 2 hodiny denně, k tomu zpívali, recitovali básničky. Hrnuli jsme to do syna horem dolem, ze všech lidí v okolí máme největší knihovnu, syn knihy miluje a skoro do tří let stejně nic. Podle mě čtení není na škodu, ale když to nejde, tak to nejde. Kolikrát já si vyslechla radu, že nemám být líná a mám mu číst a mluvit s ním![]()
.
Oooo jasně! Musíš na něj mluvit a všechno mu ukazovat. Když třeba jdete, tak mu říct jee pejsek a pořád na něj mluvit.
no měla jsem tu týden mámu teď na výpomoc a ke konci mi řekla, že je fakt divný, že nemluví, když na něj furt mluvím
ale to prostě lidem, který to měli zadarmo nevysvětlis no…
@Margery píše:
Podobně na tom byl i první tvůj syn, ne?
@Bubla Bůčková jo, ten byl na tom hůř. Slečna aspon napodobuje a má sociální hru.
@Bubla Bůčková píše:
Oooo jasně! Musíš na něj mluvit a všechno mu ukazovat. Když třeba jdete, tak mu říct jee pejsek a pořád na něj mluvit.![]()
![]()
no měla jsem tu týden mámu teď na výpomoc a ke konci mi řekla, že je fakt divný, že nemluví, když na něj furt mluvím
![]()
ale to prostě lidem, který to měli zadarmo nevysvětlis no…
Já u obou kusů poslouchám, že na ně málo mluvím, málo zpívám, málo čtu. V podstatě asi celé dny jen mlčím ![]()
@Sonmi tipuju smíšenou dysfázii. Brzo jdeme k Dr, tak se tam zmíním, ta bude mít radost ![]()
@K92 píše:
Chápu, chápu, chápu, ooooo, jak já to chápu…
Kluk bude mít za chvilinku 2,5 a jsme na 10 slovech…
![]()
A to čekání je fakt, ale fakt na palici - to věčný kňourání a kňučení - jak to leze na nervy… A jo - okolí to opravdu moc nechápe…
Bublo ahóóój! ![]()
Naše téma ![]()
Mala bude mit v prosinci 3,a nam neskutecne pomohla skolka..za ty 2 mesice se tak krasne rozmluvila
a to mluvila jenom ve slovech, zadna veta..ted to dava krasne uz dohromady..kazdopadne kazde dite ma svuj cas ![]()