Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Billi a to jas tam pošle např. Doktorka? Nebo jste hledali.
@Terka Protivinská píše:
@Billi a to jas tam pošle např. Doktorka? Nebo jste hledali.
Já to řešila sama, protože doktorka byla vysmátá, že to je kluka a co po něm chci. Ale on měl těch problémů víc. My na začátku řešili to, aby s námi komunikoval.
@Billi tak to je u nás také. Malej občas poslechne občas nám přijde že nás ubec neslyší.
@Terka Protivinská píše:
@Billi tak to je u nás také. Malej občas poslechne občas nám přijde že nás ubec neslyší.
To není totéž. Syn nereagoval nikdy a na nic a sám nekomunikoval. O nic si neřekl, nic neukázal.
@Billi tak malej nám začal ukazovat. Ale když chceme aby se vycural. Tak si sám neřekne. Dáme ho na nočník a vycura se.
@Terka Protivinská tak to je šikovný a za čas se rozmluví. Opravdu buď v klidu. Děti nejsou stroje. Občas se jim nechce poslouchat. Pokud komunikuje a rozumí, tak to je normální dítě.
@Billi no nás spíše zaráží že nám třeba neukáže kde je pes, kočka. Od známé má klučina 18mesicu a ukáže pejska a udělá bafbaf, cici. Ale ten náš tu knížku radci sežere. Ale zas si posobe odnese spinave prádlo, i plinku. Montuje z tatem židle, vysává a tak.
Naše se pořádně také rozmluvila až po 3.roce. V roce a půl uměla zvuky zvířat a takové ty slovíčka mama, tata, baba, děda. Ve dvou už více slov, ale né věty. Dobrá knížka - Nauč mě mluvit. Neboj, rozmluví se. ![]()
@Bubla Bůčková naštěstí jo. V 1,5 roce jsme jeli do ikei, vybral si tam nočník a od té doby plínu jen na spaní. Tohle je zrovna věc, která se stala tak nějak sama a nemám na tom žádnou zásluhu. Jen jsem mu teda věřila, že to myslí vážně a podporovala ho. Teď už i v noci bez plen. 3 roky bude mít za dva měsíce.
@Mgree a kde tu knížku seženu? Náš se teď naučil tygra a začíná gorilí. Spíše ho zajímají tytok zvířátka než pejsek a kočka.
@Terka Protivinská píše:
@Mgree a kde tu knížku seženu? Náš se teď naučil tygra a začíná gorilí. Spíše ho zajímají tytok zvířátka než pejsek a kočka.
Tak se zaměř na to, co ho baví. Nemusí ho zajímat pes a kočka.
Nejlepší jsou prohlížecí knihy. Nám je na začátku doporučila i logopedka. Na začátku ukazoval mým prstem, co chtěl, postupně jsme se dostali do fáze, že ukazoval sám a nakonec i ukazoval podle pokynů.
@Billi tak to občas taky chytne můj prst. Vyzkoušela sem i zvířátka na mobilu,, aplikace,, chvilku ho to bralo. Tu knížku koupím a u více knížek. (pokud je ne sežere. Když máme kartonové knizecky rád je ojzsuje. Asi zkouší jak zvířátka chutnají 🤣 🤣)
@Terka Protivinská pokud ukazuje svým prstem, tak to je správně. To podporovat a říkat, co ukazuje. Je to první fáze.
Pokud dítě pouze nemluví, tak se to řeší od 3 let, výslovnost se řeší podle závažnosti, ale začíná se kolem 4-5 let. U hlubších vad se to řeší dřív.