Mluvení u 22m miminka

Napsat příspěvek
Velikost písma:
26747
31.10.20 22:51

@Whitedog :* tak já bych ho taky chtěla dát do školky, ale tak na dvě dopoledne, bude to vůbec k něčemu? Akorát mi tam po týdnu beztak chytne angínu a budeme mít doma hned jinou zábavu :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6061
31.10.20 23:35

@Bubla Bůčková

Já musím se školkou počkat až na jaro - až bude po koroně… :-( Mám vysoce rizikové rodiče, nemůžu to riskovat. Brácha ve špitále bohatě stačil…
Ale jo, kluk není blbej, dnes opět předvedl svoji vynalézavost, jenom má prostě svou hlavu. Až ON bude chtít, tak začne :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
650
1.11.20 10:25

Našemu budou za měsíc 2 roky a taky nemluví. Čteme denně, ukazuje mi obrázky a já mu říkám, co to je, venku to samé. Povídám si s ním od rána do večera a prostě nic. Umí jen máma, ham, au a zkomoleně auto a haf jakože pes. Obě babičky to pořád řeší a já už jsem z toho na palici. Taky si připadám jak neschopná matka, která se samozřejmě nevěnuje svému synovi :roll: protože jinak by už přece dávno měl mluvit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1.11.20 10:26

@Joyeee tak to jsme natom stejne

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Billi
1.11.20 10:39

Když jsem to řešila před lety s logopedkou, tak se mě zeptala na jednu věc, kde mám syna, když mu čtu. Samozřejmě jsem si ho brávala na klín. No a prý to je špatně. Děti potřebují řeč vnímat komplexně. Vidět, jak se pohybují rty.
Netvrdím, že to pomůže a že to je příčina problému, ale u nás to asi trochu pomohlo (my řešili logopedii od 2 let). Četli jsme tak, že seděl naproti mně a postupně se to začalo lepšit (samozřejmě i dozrál), ale je to jak s nácvikem lohopedie, dítě to musí vidět, takže se dívá na logopedku, na mě, na sebe v zrcadle…

• Citovat
  • Upravit
1.11.20 10:46

@Billi tak to vyzkoušíme. Ale pochybuju že ten vydrží sedět a dívat se na mne. Je to sidlo

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Billi
1.11.20 11:22

@Terka Protivinská to není o tom, že dítě sedí 30 minut jako socha a ty čteš. Musíš přijít na to, co se mu líbí a co vyhovuje. My do 4 let nečetli skoro vůbec klasické pohádky, básničky a příběhy, protože to nezvládal, ale líbily se mu prohlížecí knížky (Jaro a spol, Anne Suess). Takže jsme prohlíželi a prohlíželi, mluvili, komentovali, ukazovali, vymýšleli příběhy. U toho vždy zvládal vydržet tak 2-3 minuty a čas se postupně prodlužoval (nakonec to bylo i 8 minut). A zkoušeli jsme to klidně 10× za den. Měl 3 oblíbené knížky - Zimu, Farmu a Pohádky. Rok jsme je točili pořád dokola. Pak si oblíbil jednu knihu s textem a další rok jsme denně četli tu.

• Citovat
  • Upravit
Billi
1.11.20 11:26

A nikdy u toho neseděl, stál u stolu, dělal dřepy, poskakoval, vyplazoval na mě jazyk, smál se, chytal mi prst a ukazoval, co chtěl slyšet, ale vnímal, co mu říkám. Musela jsem ho zaujmout oblíbeným tématem. Vyzkoušeli jsme snad 40 knížek. Něco bylo naše, půjčovala jsem si od kamarádek, z knihovny…
Chyba, kterou jsem dělala, byla, že jsem měla určitou představu a tu jsem se mu snažila vnutit. Třeba, že budu popisovat děj obrázku, ale on třeba jen chtěl slyšet, že tam je traktor. Takže jsem mu během těch 3 minut řekla 30× slovo traktor, případně jsme střídali slova auto, traktor a auto, traktor, motorka.

• Citovat
  • Upravit
28743
1.11.20 11:28

@Joyeee Vidíš, vždyt něco říká. Pět slov se počítá :pankac: pokud rozumí, tak se nestresuj, má času dost :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26747
1.11.20 13:24
@Whitedog píše:
@Bubla BůčkováJá musím se školkou počkat až na jaro - až bude po koroně… :-( Mám vysoce rizikové rodiče, nemůžu to riskovat. Brácha ve špitále bohatě stačil…
Ale jo, kluk není blbej, dnes opět předvedl svoji vynalézavost, jenom má prostě svou hlavu. Až ON bude chtít, tak začne :mrgreen:

Ten můj snad taky :roll: taky mám v plánu jasně že jaro… Však si zas o tom jistě napíšeme :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26747
1.11.20 13:27
@Billi píše:
Když jsem to řešila před lety s logopedkou, tak se mě zeptala na jednu věc, kde mám syna, když mu čtu. Samozřejmě jsem si ho brávala na klín. No a prý to je špatně. Děti potřebují řeč vnímat komplexně. Vidět, jak se pohybují rty.
Netvrdím, že to pomůže a že to je příčina problému, ale u nás to asi trochu pomohlo (my řešili logopedii od 2 let). Četli jsme tak, že seděl naproti mně a postupně se to začalo lepšit (samozřejmě i dozrál), ale je to jak s nácvikem lohopedie, dítě to musí vidět, takže se dívá na logopedku, na mě, na sebe v zrcadle…

Holka toto už vím dávno… Jela jsem totiž dle OSA metody kvůli dotazníku, to pro mě třeba není žádnej novej trik :? Nechat ho ukázat na věc, počkat až naváže oční kontakt a pak říct… Ale jo, někomu může pomoct.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Billi
1.11.20 13:51

@Bubla Bůčková pro tebe ne, ale někdo to třeba vůbec neví. Pro mě to taky byla před 4 lety novinka. :nevim: Když jsem to povídala kamarádce, co má malé dítě, tak to taky nevěděla. Je pravda, že se to týká dítěte, co dobře mluví, tak to nezjišťovala.
Mně to říkala i psycholožka jen tak mezi řečí, když jsme si povídaly o tom, proč je tak časté, že druhé děti v rodině často hůř mluví (ano, není to vždy, ale když jsem si o tom povídala s kamarádkami, tak to není nijak neobvyklé a většina z nich potvrzovala to, že mladší dítě mluvilo později a hůř) a psycholožka mi k tomu říkala, že na mladší dítě není tolik času. Ono má sice víc mluvních vzorů, víc slyší, protože se mluví se starším dítětem, ale na starší je víc času a toho mluvení tváří v tvář je víc.

• Citovat
  • Upravit
12952
1.11.20 13:56
@Joyeee píše:
Našemu budou za měsíc 2 roky a taky nemluví. Čteme denně, ukazuje mi obrázky a já mu říkám, co to je, venku to samé. Povídám si s ním od rána do večera a prostě nic. Umí jen máma, ham, au a zkomoleně auto a haf jakože pes. Obě babičky to pořád řeší a já už jsem z toho na palici. Taky si připadám jak neschopná matka, která se samozřejmě nevěnuje svému synovi :roll: protože jinak by už přece dávno měl mluvit.

Je, to znam :mrgreen: Holka v tomhle veku taky moc nemluvila, jen jednoslovne vyrazy a dost zkomolene - kakaka byla podle kontextu kyticka nebo kocicka. Cetli jsme porad, knizky milovala, chlap zpival, hral na kytaru, mama ucitelka ve skolce, cetla, zpivala, basnicky, vsechno marny. Bylo ji 2,5 roku, kdyz se narodil mladsi, okomentovala ho „mimi“ a to bylo vsechno. Pak se rozkecala neuveritelnym zpusobem, fakt fofr. Mladsi je zas jina liga, prvni slova uz v jedenacti mesicich, ted je mu 20m a dnes pri obede mi odstrkoval rizek se slovy „nechci, chci salat“. A to s nim prakticky nic nectu. :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
650
2.11.20 06:16
@Billi píše:

Jj to vím, kdykoliv se ho snažím „učit“ nějaké slovo, tak počkám, až se na mě koukne a vyloženě jak trubka okatě hýbu rty a říkám třeba „aaauuutoooo“ aby viděl, jak se pohybují rty atd. A nic :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26747
2.11.20 07:34
@větvička1 píše:
Je, to znam :mrgreen: Holka v tomhle veku taky moc nemluvila, jen jednoslovne vyrazy a dost zkomolene - kakaka byla podle kontextu kyticka nebo kocicka. Cetli jsme porad, knizky milovala, chlap zpival, hral na kytaru, mama ucitelka ve skolce, cetla, zpivala, basnicky, vsechno marny. Bylo ji 2,5 roku, kdyz se narodil mladsi, okomentovala ho „mimi“ a to bylo vsechno. Pak se rozkecala neuveritelnym zpusobem, fakt fofr. Mladsi je zas jina liga, prvni slova uz v jedenacti mesicich, ted je mu 20m a dnes pri obede mi odstrkoval rizek se slovy „nechci, chci salat“. A to s nim prakticky nic nectu. :oops:

Jo jo, mám chuť se na to celej den vykašlat a nemlit furt hubou. Jinak mám pocit, že jsme zkusili naprosto všechno :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí