Mluvení u 22m miminka

Napsat příspěvek
Velikost písma:
2.11.20 07:40

@Joyeee taky to zkouším ale jeho prostě vždy zajímá něco jiného no 😔

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
K92
2033
2.11.20 08:33

@Bubla Bůčková určitě bude. Syn byl ve školce přesně 11× (corona, takže ho mám už měsíc dobrovolně doma) a bohatě to na rozmluvení stačilo 😊. Chodil vždy 2-3 dopoledne v týdnu. Neskutečně ho to posunulo i v ostatních věcech. Těším se, až zase začne chodit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2.11.20 08:36

@K92 tak tomu věřím že se třeba více rozmluvi ve školce. Uvidíme no. Ještě má na školku rok čas.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Billi
2.11.20 08:42

@Terka Protivinská pokud rozumí, tak bych opravdu byla v klidu.
Syn začal mluvit až kolem 4. narozenin. Nepomohla ani školka a ani nic. Ale díky tomu, jak jsme na něj všichni mleli, tak má neuvěřitelně širokou pasivní slovní zásobu :lol:

• Citovat
  • Upravit
K92
2033
2.11.20 08:44

@Terka Protivinská jinak na si myslím, že je to věc daná a prostě s tím nejde nic dělat. Když teď vidím dceru 4 měsíce jak od rána do večera žvatlá a hejká 😂 😂, prostě nezavře pusu a neustále se mi dívá do obličeje a pozoruje mě, už z ní párkrát vypadla i nějaká slabika.. To syn nikdy moc nedělal. Trošku žvatlal, ale celkově byl už od narození takový nemluvný. Ten rozdíl bije do očí. Jsem zvědavá jestli skutečně dcera pak bude mluvit dřív, ale má k tomu náběh.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26747
2.11.20 09:02

@K92 :srdce: a ty už ho máš bez plen?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26747
2.11.20 09:07
@K92 píše:
@Terka Protivinská jinak na si myslím, že je to věc daná a prostě s tím nejde nic dělat. Když teď vidím dceru 4 měsíce jak od rána do večera žvatlá a hejká 😂 😂, prostě nezavře pusu a neustále se mi dívá do obličeje a pozoruje mě, už z ní párkrát vypadla i nějaká slabika.. To syn nikdy moc nedělal. Trošku žvatlal, ale celkově byl už od narození takový nemluvný. Ten rozdíl bije do očí. Jsem zvědavá jestli skutečně dcera pak bude mluvit dřív, ale má k tomu náběh.

Taky mám pocit. Od všech zaručených metod bych čekala během 3 měsíců nějaký posun :nevim: ale jako rok a půl chodit na logopedii a jedině ta nám pomohla :think: nevím no, takový pochybný, ovšem školy na to nemám…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3265
2.11.20 09:13
@Terka Protivinská píše:
Maminky. Chci se jen zeptat jak to máte z mluvení u 22m. miminka?

„Čím dříve začne mluvit, tím dříve začne odmlouvat.“
(Simpsonovi)

Každé dítě je jiné a každé má vlohy na něco jiného. Některé třeba moc nemluví, ale za to oproti stejně starým dětem umí krásně malovat.
Hlavně nehledej problém tam, kde není ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7920
2.11.20 09:35
@Billi píše:
@Bubla Bůčková pro tebe ne, ale někdo to třeba vůbec neví. Pro mě to taky byla před 4 lety novinka. :nevim: Když jsem to povídala kamarádce, co má malé dítě, tak to taky nevěděla. Je pravda, že se to týká dítěte, co dobře mluví, tak to nezjišťovala.
Mně to říkala i psycholožka jen tak mezi řečí, když jsme si povídaly o tom, proč je tak časté, že druhé děti v rodině často hůř mluví (ano, není to vždy, ale když jsem si o tom povídala s kamarádkami, tak to není nijak neobvyklé a většina z nich potvrzovala to, že mladší dítě mluvilo později a hůř) a psycholožka mi k tomu říkala, že na mladší dítě není tolik času. Ono má sice víc mluvních vzorů, víc slyší, protože se mluví se starším dítětem, ale na starší je víc času a toho mluvení tváří v tvář je víc.

To mě překvapuje, já mám zkušenost přesně opačnou. 8o Druhé dítě mluvilo výrazně líp, přisuzovala jsem to právě tomu, že slyšelo od mimina mnohem víc řeči, když jsem pořád mluvila se starším. A v okolí to taky tak mám, leckde, kde mají děti rychle po sobě, tak to mladší rozmluvilo to starší.
Uvidím, jak to bude se třetím, zatím je to mimino, má šest měsíců, ale vokální je tedy dost, podobně jako bylo druhé. První bylo v miminovém věku prakticky němé, žádné broukání žvatlání :nevim: nebylo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7920
2.11.20 09:42
@větvička1 píše:
Je, to znam :mrgreen: Holka v tomhle veku taky moc nemluvila, jen jednoslovne vyrazy a dost zkomolene - kakaka byla podle kontextu kyticka nebo kocicka. Cetli jsme porad, knizky milovala, chlap zpival, hral na kytaru, mama ucitelka ve skolce, cetla, zpivala, basnicky, vsechno marny. Bylo ji 2,5 roku, kdyz se narodil mladsi, okomentovala ho „mimi“ a to bylo vsechno. Pak se rozkecala neuveritelnym zpusobem, fakt fofr. Mladsi je zas jina liga, prvni slova uz v jedenacti mesicich, ted je mu 20m a dnes pri obede mi odstrkoval rizek se slovy „nechci, chci salat“. A to s nim prakticky nic nectu. :oops:

To mám jak přes kopírák. :) Akorát jsou 22 měsíců od sebe. Ale doteď si pamatuju, jak jsme jeli někam tramvají, já nastoupila s kočárem, staršího jsem posadila na sedačku vedle nějaké starší paní, ta se s ním hned dala do řeči - „Co máš v tom kočárku, bráchu nebo sestřičku?“ „Mimi!“ :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Billi
2.11.20 10:38

@Sonmi já si to právě myslela taky a logopedka mě vyvedla z omylu. On mladší tedy houkal dost, ale nic smysluplného. A teprve ve 4 letech začínal normálně mluvit. On byl ukecany vždycky, ale chyběla mu slovní zásoba, tak prostě vydával zvuky, nebo opakoval jedno slovo celé dny.

• Citovat
  • Upravit
7920
2.11.20 10:48
@Billi píše:
@Sonmi já si to právě myslela taky a logopedka mě vyvedla z omylu. On mladší tedy houkal dost, ale nic smysluplného. A teprve ve 4 letech začínal normálně mluvit. On byl ukecany vždycky, ale chyběla mu slovní zásoba, tak prostě vydával zvuky, nebo opakoval jedno slovo celé dny.

Asi je to všechno jedno a záleží prostě na tom dítěti. :)
Já jsem pozorovala u svých dětí velký rozdíl i co se týkalo přístupu k učení slov. Starší ve chvíli, kdy nějaké slovo dostal do takové podoby, že jsem mu rozuměla, co říká, tak s tím byl spokojený a neměl už potřebu to dál vylepšovat. Takže „pujané tičo“ bylo pak dlouho, i když už ty hlásky uměl líp - prostě předal informaci, že chce pruhované tričko, a nic dalšího ho nezajímalo.
Mladší ten naopak vždycky nové slovo opakoval, dokud nebyl spokojený s tím, jak to zní, i mně dokola nutil to opakovat, dokud to neměl úplně dobře. Nespokojil se s polovičním výsledkem, prostě tam chtěl mít ty hlásky všechny. R se naučil sám od sebe sotva ve třech letech. Od malička ho velmi zajímala hudba, má zjevně dobrý hudební sluch a cit pro melodii a pro zvuky obecně (ve dvou letech třeba poznal už za rohem jaký jede typ autobusu podle zvuku motoru :lol: ).
Takže s jedním dítětem jsem makala logopedii, s druhým ne, teď mluví oba už komplet dobře (starší šest, mladší čtyři), ale u mladšího na tom mám prd zásluhu. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12963
2.11.20 11:07
@Bubla Bůčková píše:
Jo jo, mám chuť se na to celej den vykašlat a nemlit furt hubou. Jinak mám pocit, že jsme zkusili naprosto všechno :zed:
:hug: Ono to jednou naskoci, hlavni je, ze rozumi. Taky jsem obcas mela chut mlatit hlavou do zdi, zvlast kdyz dorazila kamaradka se stejne starym, ve vetach mluvicim, ditetem a to moje vyplodilo akorat tak haf. :roll:

Znam rodinu s predcasne narozenym ditetem, to se k prvnim srozumitelnym slovum dostalo po intenzivni praci nekdy v sesti letech, kdyz jsem je videla, tak to byl pro me takovej navrat do reality - ze si vlastne nemam na co stezovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Billi
2.11.20 11:34

@Sonmi my na to ještě čekáme, ale je to dřina. Od 2 let jedeme logopedii. A logopedka nás chystá na to, že mluvit v první třídě bezchybně nebude.
Ale jak jsem psala, slovní zásobu má nadstandardní (aspoň tu pasivní).

• Citovat
  • Upravit
2.11.20 11:37

@Billi mne přijde logopedie od 2let brzo. Můj mladíci bráška tam chodil, to už býval ve školce. No uvidíme jak vše dopadne

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí