Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zdravím! V září by měla dcerka jít do školky, ale máme problémy s mluvením. Skoro před každé slovo dává „i“ (Mami, hele, i kolo!). Už půl roku se jí to snažíme odnaučit, ale pokaždé se zasekne a nechce opakovat ani slova, ani věty. To je druhý problém, takhle nám zlenivěla s mluvením. Nechce mluvit a slova komolí (mlíko-mítoj). Jinak je šikovná, pozdraví, omluví se a taky má pořádnou vyřídilku (tady jí taky není moc rozumět-naštěstí!
).
Bojím se, že jí do školky (mš Krynická) takhle nevezmou, ale já už musím jít z finančních důvodů do práce. Na své rodiče s hlídáním se obrátit vážně nemůžu, jsou na druhém konci republiky.
@NekoNeko píše:
Zdravím! V září by měla dcerka jít do školky, ale máme problémy s mluvením. Skoro před každé slovo dává „i“ (Mami, hele, i kolo!). Už půl roku se jí to snažíme odnaučit, ale pokaždé se zasekne a nechce opakovat ani slova, ani věty. To je druhý problém, takhle nám zlenivěla s mluvením. Nechce mluvit a slova komolí (mlíko-mítoj). Jinak je šikovná, pozdraví, omluví se a taky má pořádnou vyřídilku (tady jí taky není moc rozumět-naštěstí!).
Bojím se, že jí do školky (mš Krynická) takhle nevezmou, ale já už musím jít z finančních důvodů do práce. Na své rodiče s hlídáním se obrátit vážně nemůžu, jsou na druhém konci republiky.
V klidu, s dcerou do třídy chodí tříleťáci, co mluví jako batolata. Dcera do 3,5 roku bojkotovala „r“, ono se to podle mne časem všecko srovná
Já myslela, že řešíš školu. Hehe, se školkou si fakt nedělej starosti, to by mne teda ani řešit nenapadlo. Syn nejspíš mluvil daleko hůř, resp. byl jak mafián, ve školce pro jistotu první půlrok nemluvil vůbec
Tam je základ, aby dítě vydrželo bez pleny. ![]()
Buď v klidu, syn nemluví prakticky vůbec ve školce problém není ![]()
Jo ty řešíš školku
Si přijď poslechnout toho našeho a v září půjde taky.
@NekoNeko Důležité je, že komunikuje. Kvalita se utřepe časem. Předpokládám, že ji ještě něbyly ani tři roky.
Na co bych si ale dala pozor, je nějaké laické opravování její řeči, poukazování na chyby apod. tím můžete podle mě napáchat víc škod než užitku.
@Svistice No, nás vážně vytáčí to její „i“, občas ho i prodlužuje.
Urcite problém nebude
a samotný i je ještě dobry
moje dcera zase takhle používá před slovy ve vetach ili nebo ili ili. Nevím co to znamená. Ale je ji 2 a ctvrt tak snad z toho vyroste ![]()
Tak tohle fakt problém nebude, neboj. možná mluví líp než náš za pár dní 4 leťák, ten taky některý slova komolí, i teda neříká, ale slovosled má příšernej, spoustu hlásek neumí..a nejstarší mluvil hrozně do 5 let a cca 2m, kdy ještě neuměl snad 8 hlásek(pak se sám během 3m naučil všechny.)
@SIMONA1234 píše:Buď v klidu…kvůli mluvě jí fakt nevrátí…to bych měla ve třídě půlku dětí.
tomu i věřím.. můj čtyřleťák omítá používat L, další písmena neumí(s/š, c/č, z/ž, bude jich víc), takže mu kolikrát nerozumím ani já.. ![]()
@Tamtama píše:
tomu i věřím.. můj čtyřleťák omítá používat L, další písmena neumí(s/š, c/č, z/ž, bude jich víc), takže mu kolikrát nerozumím ani já..
Bohužel děti opravdu mluví čím dál hůř…znám sourozence, rodiče se jim věnují, žádné vysedávání u TV, tabletu atd…a kluk i holka v den nástupu do Mš vydávali pouze citoslovce. Oba rodiče VŠ. Po roce mluví…logopedie (asi) bude potřeba, ale mluví…školka většinou dítě rozmluví. Správná výslovnost je na odborníkovi, do toho se nemotám… ![]()
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.