Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky, v kolika jste měli mimčo? Mě bude za 2 měsíce 18 a přemýšlím jestli to není moc brzo, jsem zdřejmě už těhotná, ms se nedostavila ale když jsem si dělala test vyšla jen / tak nevím jestli si mám koupit jiný. Taky nevím jestli si ho nechat, přítel by mimčo chtěl ale já nevím. Poradí mi tu někdo?
Můj názor na to je takovej, že ženská sama ví, jestli je na to připravená nebo ne. Mně je taky teprve 20, za měsíc jdu rodit, ale vím že to zvládnu
Tady je těžko radit, já jsem si v 18 připadala ještě jako dítě a představa, že bych měla pečovat o mimčo byla strašná.
Potrat je v každém případě rizikový hlavně v tom, že až pak budeš chtít mimi tak by se nemuselo dařit.
A jestli si ho máš nechat si musíš stejně rozhodnout sama, zda máš kde bydlet, zda mimčo uživíte, zda máš po škole nebo ještě studuješ atd.
Hlavně se rozhodni správně, aby to pro tebe a případně pro mimčo bylo to nejlepší.
Já bych ráda měla mimčo, přítelovy už je skoro 28 ale bojím se reakce rodičů, furt tam bohužel bydlíme ![]()
V 18 je brzy, sice chápu že by jsi miminko chtěla, přítel na to má taky věk, ale určitě bych první vyřešila to bydlení a finanční situaci, aby mělo miminko všechno co potřebuje.
A jestli můžu poradit, zajdi si na gyndu, může to být jen nějaká porucha cyklu…
My zajištěný jsme, přítel má dobře placenou práci ale nechcem do podnájmu, chceme něco svího.
Radit Ti nikdo nemůže, ale švagrová byla ve stejné situaci a dnes má 13 syna, který jí dělá radost a je za něj nesmírně vděčná!
Jestli máš podporu přítele a rodiče jistě také pomohou, neváhala bych ani chvilku
!
Uvidíš, že to společně zvládnete
!
Měj se krásně! ![]()
Tak já prvního syna čekala v 19ti,narodil se týden po mých 20tých narozeninách
, teď je mi 22let a čekám druhé ![]()
Ahoj,ja Barunku cekala v 18ti, narodila chvilku po mych 19ti, Hanicku jsem mela ve 23letech a nemenila bych ![]()
jesli děťátko chceš, tak neřeš rodiče. Plnoletá v době porodu budeš, takže je to na tobě. Generace tvé mamky běžně rodily v osmnácti a nikomu to divný nepřišlo. Přítel je na dítě už taky zralý. A pokud by rodiče nebyli nadšeni, tak podnájem taky není hrozný. A taky budeš mít výhodu, až miminku bude deset let, tak oceníš, že už je ve spoustě věcech samostatné ((-: zatímco my, co prvně rodily ve 28. Tak už přeci jen cítíme těch uplynulých deset let v kostech ((((-: a ono to mateřství není tak hrozný, vyčerpávající to ano, ale vesměs veselý, radostný a hroozně krásný (((-:
Péti rozhodnout to musíš ty, ale můj názor je takový:
Pokud se ukáže, že je to jen porucha cyklu a mimčo nečekáš, tak bych se do budoucna chránila a pokusila se nejdříve dodělat školu, ulovit práci a s přítelem vyřešit bydlení.
Pokud mimčo čekáš, tak bych si ho nechala (kor pokud by ho rád i přítel, i když vlastně i kdyby nechtěl) a nějak se to pokusila zvládnout.
Péťo, souhlasím tady s Janou…
Jsem v posledním ročníku na VŠ, s přítelem jsme v podnájmu (1kk), takže kdyby něco ‚ukáplo‘, tak to nějak zvládneme, ale nejdřív bych radši pořešila i moji praxi/práci a hlavně bydlení, kde budou vyrůstat děti.
já jsem otěhotněla 2 měsíce před 18 a za chvíli rodím..
nelituju…
petulko ,pritele mas dost stareho,takze mu rozumove(nebo vyspelosti nevim jak to lepe napsat) stacit budes,takze se asi jako dite chovat nebus,kazdopadne se rika ze mimnko je proverkou toho jak je zena dospela. Priznam se ti ze ja v osumnacti ,byla dost nezodpovedna a nerozumna ,mimnka se mi taky libili ,ale diky bohu zadny nebylo az ted. Je mi 21 a cekam prvni dite priznam se ti ze jeste ted mam strach zda jsem pripravena a to ma stejne stareho pritele jako ty naky uz zkusenosti astale mam obavy. Vim ze se ted tesis ze bys byla mlada maminka,ale malo kdo je v 18 dospely a uz vi co vlastne chce.Muzu se zeptat jak dlouho si s pritelem a jestli jeste studujes? Kazdopadne tohle jen muj nazor a rozhodnuti je jen na tobe ![]()
Já měla Kity v 19. Dneska (32 let) můžu říct, že to u mě bylo hrozně brzo… Sama jsem byla nevyspělá, nechala jsem si do toho kecat „zkušenýma“ (tchýní a mamkou), spoustu věcí ve výchově bych dneska udělala opravdu jinak… ale tehdy jsme si nedospělá nepřišla, spíš naopak..... opravdu to vidím až s odstupem let.
Ale jak tu píšou holky, strach z neplodnosti po potratu byl silnější… jsem za Kity ráda, je to hodná, chytrá, inteligentní holka. Ale tím, že jsem se nechala vést ve výchově a tehdy manžel nepomáhal.. trochu dost mi přerostla přes hlavu opice jedna.
Pokud už ale těhotná jsi… je jen na tobě, zda si rozhodneš miminko nechat.. Vem v potaz, že si zkrátíš sakra hodně mládí a brzo přijdou starosti…a ty budou až do smrti…
![]()
určitě se ale musíš rozhodnout ty sama!!!!! Nikdo to za tebe neudělá ![]()