Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Tak to je dobře. Jde o pohyby čelistmi. Zní to divně, vím. Pokud se nezalyka jídlem a ji vse, co predlozis, je to ok. Mrkni na testik.
Už jsem mrkla, ale jelikož je malá, tak hodně otázek se nedá zodpovědět, takže jsem to zkusila jen tak narychlo a nepřesně a nejsem z toho moc moudrá.
Nevím, co znamená Děti s MR a Stanovený práh citlivosti na dg. PAS. Dále nerozumím tomu, proč Autistické rysy, které nebyly diagnostikovány jako autismus mají 30% kladných odpovědí a Děti s MR méně kladných odpovědí. Problémy se zalykáním jídlem má, ale teď už je to o hodně lepší, když si umí odkašlat. Když byla malá, tak to bylo horší.
Vůbec nemusí jít o autismus. Diagnostikovat ho není tak jednoduché, je sousta věcí, které se musí zvážit. Nejde jen o reakci na jméno, problémy s jídlem a opoždění v řeči. Chápu, že bys nejradši slyšela, že máš být v klidu a nic to není - třeba to tak i je a malá potřebuje jen víc času. Určitě jí ale neuškodí, když se poohlídneš ve svém okolí po dobrém psychologovi, psychiatrovi nebo někom, kdo rozumí autismu a domluvíš si konzultaci. Kdyby nějaký problém měla, je potřeba ho začít vyvažovat, aby se nezačala víc zpožďovat vzhledem k vrstevníkům.
Jinak děti s autismem se od sebe tolik liší, že se nedá odpovědět jednoznačně na otázku jak v dospělosti.
Pokud máte podezření na autismus, objednala bych se do pražské Aply nebo k Phdr. Krejčířové do pražské Thomayerovy nemocnice. V těchto centrech jsou odborníci na tuto problematiku, čekací doby na vyšetření bývají někdy ale i přes rok.
Holky, jdu pro radu a snad i uklidnění.
Dítko skoro 3,5r - od mala do cca roku jsme cvičili vojtovku kvůli upředňostňování jedné strany, v 10ti měsících začalo chodit, ale po špičkách a do teď tak převážně chodí. Stále docházíme na RHB, cvičíme doma. Někdy chůze v pořádku, někdy musíme pořád upozorňovat. Od září ve školce, a dnes mi učitelka řekla, že se jí zdá, že má autistické sklony
- že si rád hraje sám, kdyby nemusel, tak se sám nezapojí, ale když mu řeknou, tak se zapojí. Rád si hraje sám. Doma s námi, ale sám si hrát opravdu vydrží. Oční kontakt má, žádné řady nestaví…Dítko je bystré, chytré, zajímá se o nové věci, rádo si s kýmkoliv povídá. Když potkáme někoho - soused, známý - po chvilce se s nimi dá do řeči. Zdraví a děkuje.
Nedávno (cca 3týdny zpět) návštěva neurologie i dětského lékaře a ani jeden o žádných autistických sklonech nikdy neřekl. Je to prý strašně hodné a šikovné dítko. Krásně a už dlouho mluví, zpívá si. Vyloženě se kolektivu nevyhýbá, ale je rád sám.
Ve školce se loudá s jídlem, skoro vždy je při obědě i svačině poslední.
Jsou toto autistické sklony?
@Anonymní píše:
Holky, jdu pro radu a snad i uklidnění.Dítko skoro 3,5r - od mala do cca roku jsme cvičili vojtovku kvůli upředňostňování jedné strany, v 10ti měsících začalo chodit, ale po špičkách a do teď tak převážně chodí. Stále docházíme na RHB, cvičíme doma. Někdy chůze v pořádku, někdy musíme pořád upozorňovat. Od září ve školce, a dnes mi učitelka řekla, že se jí zdá, že má autistické sklony
![]()
![]()
- že si rád hraje sám, kdyby nemusel, tak se sám nezapojí, ale když mu řeknou, tak se zapojí. Rád si hraje sám. Doma s námi, ale sám si hrát opravdu vydrží. Oční kontakt má, žádné řady nestaví…Dítko je bystré, chytré, zajímá se o nové věci, rádo si s kýmkoliv povídá. Když potkáme někoho - soused, známý - po chvilce se s nimi dá do řeči. Zdraví a děkuje.
Nedávno (cca 3týdny zpět) návštěva neurologie i dětského lékaře a ani jeden o žádných autistických sklonech nikdy neřekl. Je to prý strašně hodné a šikovné dítko. Krásně a už dlouho mluví, zpívá si. Vyloženě se kolektivu nevyhýbá, ale je rád sám.
Jsou toto autistické sklony?
Ve školce se loudá s jídlem, skoro vždy je při obědě i svačině poslední.
Ne.
Takhle malý děti si ve školce často hrají samy, to by ta učitelka měla vědět.
Ona mi to podala tak, že ještě jak chodí po těch špičkách a hraje si rádo samo…že je to strašný introvert…, tak jí to přijde jak autistické sklony…
@Anonymní píše:
Ona mi to podala tak, že ještě jak chodí po těch špičkách a hraje si rádo samo…že je to strašný introvert…, tak jí to přijde jak autistické sklony…
Syn taky chodi po spickach, ale autista neni
Prostě je introvert. Ne každý se rodí jako lev salonů. Hlavně, oční kontakt má, do aktivit se po vyzváni zapojí a mluví. Už jenom to znamená že autista nebude.
Normálně ji řekni že ho viděl odborník a řekl že je v pořádku, slovo lékaře je mnohonásobně víc než učitelky v MŠ.
Jsou extroverti a introverti, lidi co hledaji kolektiv a co chteji mit klid. Podle me kluk vi co chce a proste ho neba si s nekym hrat. Vsichni uz jsou preautistovany, ze i z normalniho ditete delaj nemocny ![]()
Holky, moc díky, jste hodné. Jen nevím, jak jednat s učitelkou - fakt mi to řekla a prý hlavně ať se neděsím, ale jí to tak přijde, prý má nějaké zdravotnické vzdělání, ale jaké netuším. Nevím, jestli to k něčemu bude - ale shodou okolností nás nejspíš nemine magnetická rezonance, ta něco rozpozná? Případně ke kterému odborníkovi?
Můj manžel je také introvert, také je raději ve fitku sám než s někým. I prý jako malý to tak měl.
Syn chodil taky po špičkách a dlouho, je velký introvert, dle mého má Aspergerův syndrom. Byli jsme i u psychiatričky, ale jen jednou, neobjevila nic zvláštního (což nechápu, nekomunikoval s ní prakticky vůbec). Nechávám to tak, je nadprůměrně inteligentní, ale skoro bych až řekla asociální, komunikace s ním je náročná.
V kolektivu je furt osamělý, ale našel si koníček, kde je plno podobně zaměřených dětí a tam se těší, je tam rád, po letech si tam vytvořil i přátelství.
Takže nezoufej, i kdyby nebyl ta úplně v pořádku, je to pořád tvůj syn. Ale autista to nebude určitě, ti mají opravdu výrazné rysy, poznala bys to sama a už dávno a sama to chtěla řešit.
Spíš ne.
Klíčové je jestli umí rozpoznat emoce u někoho cizího a adekvátně s nimi naložit a případně jestli se do mezilidské interakce zapojuje přirozeně a reaguje na to o čem mluví druzí.
Jestli jste vyloženě nervózní, tak se svého pediatra zeptejte až tam budete příště, ale neplašila bych a tedy no, paní učitelky ze školky by vážně neměly házet závažnými diagnozami jen tak mezi dveřma.
Když už má podezření, tak má, u bradky sigmundovy, mluvit nerovnoměrném vývoji, neo o něčem podobném, ne házet nejzávažěnjší možností bez předchozí diagnostiky.
Příspěvek upraven 01.03.17 v 19:43