Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Hermelín se nedoporučuje kvůli listerioze. A z ryb, pokud vím, by se neměl v těhu tuňák, právě kvůli kovům.
Listerioza hrozí u výrobků z nepasterizovaného mléka, čili hermelín je ok
Jedla sem na co sem mela chut. A kdyz sem mela chut na avivaz tak mi zdravy selsky rozum rekl, ze to je to co se v tehotenstvi nedoporucuje.
@FikuLenka píše:
Hermelín se nedoporučuje kvůli listerioze. A z ryb, pokud vím, by se neměl v těhu tuňák, právě kvůli kovům.
V případě, že hermelín je vyroben z nepasterizovaného mléka a to žádný český není
@julie74 no jenze ja ryby v tehotenstvi nesnesla,
tak jsem si holt obcas ten rybi olej dala v kapsli. aspon to bylo kontrolovany bez rtuti ![]()
@julie74 píše:
já měla taky na začátku strašnou chuť na hermelín, prý je tam hodně béčka, tak třeba to byla objednávka, u nás se všechny sýry dělají s pasterovaného mléka, takže české sýry nevadí.
No, a právě tohle si nikdo nezjistí a prostě hermelíny apod prostě ne. A vlastně ani neví proč ![]()
@obrazek píše:
@julie74 no jenze ja ryby v tehotenstvi nesnesla,
tak jsem si holt obcas ten rybi olej dala v kapsli. aspon to bylo kontrolovany bez rtuti
No tak to jo, to jenom zapadá do mojí teorie - být v pohodě
On můj doktor myslel hlavně takové ty multivitamíny bez důvodu - samozřejmě, když člověku chybí železo, je dobré ho nějak dodat atd.
@Krista0671 píše:
No, a právě tohle si nikdo nezjistí a prostě hermelíny apod prostě ne. A vlastně ani neví proč
no jo, ale kde by sme byly bez starých pověstí českých
vždyť by to byla nuda, takhle má člověk pocit, že na sebe nějak dbá. Hermelín ne, ne tohle si nedám, ne tohle nemůžu.
A to rozhodně nepolemizuju s tím, když někdo něco prostě nemůže - já třeba syrová rajčata a mléko - fuuuj
někdo zase ryby, s tím se nic nedá dělat
@julie74 multivitaminy jsem pravda taky obcas zobla, ale pomerne nepravidelne, stejne jako ty rybi kapsle
jediny, co jsem se snazila pravidelne, byla kyselina listova pred tehotenstvim a behem prvniho trimestru (protoze poprve jsem mela missed)
ale k tem konzervam, priznam se, ze asi diky vystudovane skole (zdravotni sestra) mam zafixovanou rovnici konzerva = mozny botulotoxin
takze proste si je tak nejak odpoustim a ani detem je nedavam. jedine, co si velmi sporadicky otevru z konzervy, jsou cerne olivy, kukurice nebo fazole ![]()
Hmm, no tak já třeba toho tuňáka v konzervě jím skoro každý týden. Je pravda, že si kupujeme vždy značku Franz Josef, když je v akci a ty jsou běžně poměrně drahé a po srovnání s těmi levnějšími jsou tam rozhodně lepší kousky, i když bez kovu to asi nebude. No jinak pro mě je to právě občas jedno z mála jídel, co mi nedělá zle, tak si ho prostě dám. Navíc před těhotenstvím jsem jedla ryby hodně (české i mořské) a teď se mi z nich navaluje, tak to aspoň nahrazuju takto.
I u těch sýrů jím klidně všechny. Mě totiž, když přepadnou nevolnosti, tak můžu max. pár potravin (ze zbytku se mi navaluje) a kdybych z nich vyřadila to, o čem se říká, že se nemá, tak jsem jen na vodě…
@IvetJas píše:
Hmm, no tak já třeba toho tuňáka v konzervě jím skoro každý týden. Je pravda, že si kupujeme vždy značku Franz Josef, když je v akci a ty jsou běžně poměrně drahé a po srovnání s těmi levnějšími jsou tam rozhodně lepší kousky, i když bez kovu to asi nebude. No jinak pro mě je to právě občas jedno z mála jídel, co mi nedělá zle, tak si ho prostě dám. Navíc před těhotenstvím jsem jedla ryby hodně (české i mořské) a teď se mi z nich navaluje, tak to aspoň nahrazuju takto.
I u těch sýrů jím klidně všechny. Mě totiž, když přepadnou nevolnosti, tak můžu max. pár potravin (ze zbytku se mi navaluje) a kdybych z nich vyřadila to, o čem se říká, že se nemá, tak jsem jen na vodě…
No ono v čechách se všichni strašně obávají nějakých „kovů“ v rybách, ale přijde mi to k smíchu, když si představím jak strašně zdegenerované musí být „mořské národy“ jako jsou Japonci, Řekové, Francouzi atd. kde se ryby jí asi tak milionkrát víc než u nás. Ale nás ty kovy strašně ohrožují ![]()
S tím botulotoxinem - je asi pravděpodobnější, že mě někdo přejede autem, ne? ![]()
Já tady mimochodem zase řeším, čím ještě dodat tělu vápník - jím sýry, ty olejovky, ale mléčné výrobky obecně moc nemůžu, vždy, nejen v těhu - nenapadá vás něco?
@julie74 sezam, mák - makový olej, makové mléko. naopak mléčné výrobky z pasterizovaného mléka minerály tělu odebírají, takže dobře, že je nejíš.
@Saroya píše:
@julie74 sezam, mák - makový olej, makové mléko. naopak mléčné výrobky z pasterizovaného mléka minerály tělu odebírají, takže dobře, že je nejíš.
No já vím, že mléčné výrobky nejsou žádný zázrak, ten makový olej to zní zajímavě, díky