Návrat do ČR v těhotenství

24.11.14 12:53

Navrat do cr v tehotenstvi

Ahoj maminky. Uz nevim jak a kdo by mi mohl trochu rict k memu problemu. Tak treba mate nejaka zkusenost a byla by jste tak ochotna poradit. Trvale bydliste mam v Cr, ale jiz dva roky pracuji v De, prechodne bydliste, samozrejme se smlouvou na neurcito, odvadim dane a platim zdr. pojisteni. Otehotnela jsem a jelikoz tatinek se k miminku nema, bylo by pro me snazsi vratit se domu do Cr k rodine. Po dobu jen rodicovske nez miminko vyroste, prac. smlouva mi stale bezi po celou dobu. Jen ted nevim a nikdo mi ani neumi poradit jak je to s penezi a pojistenim. Jestli budu pobirat elterngeld a kindergeld z Nemecka a nebo z Cr, kdyz se tam hodlam rok, dva zit. Bojim se, abych to z Ceske materske a detskych prispevku v Cr zvladla. A taky nevim jak je to s pojistenim. Pani v AOK pojistovne byla jen neprijemna a rekla ze to nejde. Nevite prosim nekdo nejake blizsi informace? Moc by mi to pomohlo. Dekuji. Veronika

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
85531
24.11.14 13:24

@VeronikaMala tohle docela vim, resila to kamaradka. Abys mela narok na materskou a rodicovskou z DE, musis byt stale prihlasena k pobytu v DE a platit si tam tim padem byt. A pozor, na kontroly s miminkem musis chodit taky v nemecku, vyplnuji se pry u toho nejake papiry, ktere potvrdi lekar a odesila se to pak na aok, oni si tak kontroluji, ze zijes opravdu v DE. Kindergeld myslim muzes pobirat i v cechach (tohle mi ale nerikal nikdo, to mam z emimina). Pojistena ses u AOK na tu dobu, na kterou si zazadas mit Elternzeit (souvisi to ale s elterngeld, takze zase bude podminka to bydliste v DE). Takze pani mela pravdu. Jedine si nahlasit bydliste k nekomu jinemu v DE, jenze to neni jen tak s temi smlouvami a prihlasenim v DE z vlastni zkusenosti, a pak nejak vyresit ty kontroly u lekare :nevim: vic me ted nenapada

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7072
24.11.14 13:33

No, pokud odvadis dane v Nemecku, tj. prispivas do jejich systemu, budes mit narok na cerpani prispevku podle nemeckych zakonu. V CR si neco platis? Předpokládám, ze ne, protoze bys nemela platit sociální pojisteni ve dvou statech. Zkus si napsat dotaz na OSSZ. Ale pokud jsi ted nic neplatila do ceskyho systemu, nic z nej pravděpodobně nedostanes. Každopádně zkus se fakt dotazat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
85531
24.11.14 13:43

@bee.rush prave, ze podle jejich zakonu by musela bydlet nadale v DE. V CR by mela narok maximalne na rodicovskou na 4 roky a nejmensi prispevek, jako kdyby nikdy nepracovala. Kamaradka to ted zjistovala a rikala mi to. Ale samozrejme nejlepsi je informace primo z uradu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13119
24.11.14 13:47

@blumen jenže jestli tatínek je cizinec - nebo zůstane v cizině pracovat, tak na rodičák v ČR mít nárok stejně nebude. Musela by lživě čestně prohlásit, že otec je v ČR :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
85531
24.11.14 13:53

@ynax jo aha vidis, tak nad tatinkem jsem nepremyslela. Ta kamaradka ma manzela cecha.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7072
24.11.14 14:17

@blumen jo, to budes vedet ty, jake musi splnit podminky v Nemecku. Proto jsem psala to, o nemeckych zakonech :palec:. Tyhle veci zavisi na x faktorech, proto je vzdy lepší se pisemne dotazat, at ma pak clovek v ruce padny argument.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24.11.14 15:15

To je to ceho se bojim, abych v Cr nebyla jako nepracujici a oni mi nedali uplne to nejhorsi co muzou :( Myslela jsem, ze treba ta evropska unie to ma nejak chraneny. No rozhodne napisu nebo zavolam nekam do Cech na urady, abych zjistila blizsi informace. Mam z toho trochu obavy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
85531
24.11.14 15:25

@VeronikaMala pokud neco dostanes, tak opravdu tu nejhorsi variantu, protoze v CR nejsi v ochranne lhute (nepracovala jsi v ni dva roky). V nemecku mas podoe platu narok az na 1800 eur mesicne po dobu jednoho roku (ale pocita se to az po materske, takze 10 mesicu) a materska 6 tt pred porodem a 8 tt po porodu je 100% platu), coz je fakt rozdil. Nechala bych si ten byt v nemecku kvuli adrese (jedna z moznosti, ale musi ti nekdo vybirat postu atd.) a zjistila si informace o tech detskych kontrolach v nemecku, treba je to v kazde bundesland jinak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24.11.14 15:25

Jinak vam vsem moc dekuju za informace :) To jsem zvedava jak mi to dopadne. Nakonec budu muset zustat sama v Nemecku :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24.11.14 15:29

Problem je i to, ze primo byt tady nemam. Bydlim na perzonalnim baracku ktery mame od zamestnavatele. Samozrejme tady asi muzu zustat prihlasena, jen problem se 700km domu :( No vubec me to netesi..Pekne jsem si to ztizila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16.4.18 20:39

Ahoj maminky. Potřebovala bych poradit. Už dlouhá léta bydlím v UK, mám tu i narozené dítě. Ted jsem opět těhotná, ale ráda bych se již vrátila do ČR. Táta brit souhlasí a stěhoval by se s námi. Já ale vůbec nemám tušení, jak ukončit pracovní poměr. Prý pokud dám výpověd či odejdu na dohodu, pracovní úřad mi 3 měsíce nevyplatí žádné peníze. Pracovní úřad bych žádala o transfer. Pokud v práci zůstanu až do doby po porodu a pak se vrátím do ČR, nejsem si jistá jestli vůbec budu mít nárok na statutory mateninty leave? A jak by to bylo se zdravotním pojištěním pro nás všechny? Nevím, jak to přesně provézt. Zda se přestěhovat před či po porodu. Nemáme maminy některá už zkušenost? Díky moc ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
228
16.4.18 21:11

Ja nevim jak je to na UK, ale jsem na matersky a mam prac. smlouvu na SK. Tam to funguje podobne jako v CR. Drzi mi tam misto 3 roky, pak dam vypoved. Na zdravotni poj.jsem si udelala E106,takze mam sice SK pojisteni, ale peci v CR zdarma…nejlepsi je se informovat na uradech v CR a na UK a zaridit se podle toho… :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12185
16.4.18 22:37

Radim Ti podat zde (v UK) vypoved az tesne pred ukoncenim materske. Jinak prijdes o dovolenou a nevim, jak by to bylo s materskou. Pak muzes pozadat dle mista, kde bydlis bud o benefity a nebo nekde delaji uz ten universal credit, ci jak se ten novy souhrnny jmenuje. Zajdi si na CAB (citizen advice bureau), tam Ti zdarma poradi, na jake benefity mas narok a v jake vysi. Az budes mit vyrizen benefit a prestehujes se, pozadej o prevod do CR. To uz budes muset zjistit info na pracovnim urade, jak na to, s tim neporadim.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí