Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Karnatt píše:
Prosím o radu, moje 12letá dcera nechce nic dělat jen ležet v posteli s mobilem… Když ji řeknu ať dojde něco koupit tak řekne, že nikam nejde. Když jí mobil seberu tak to udělá, ale sama od sebe nic. Ani ven nechce chodit, prý nikdo nemá čas… Jenom k babičce to dojde…Nevím co s ní..
Jasný pravidla, přísnost, důslednost. Klidně bych jí dala tlačítkovej mobil. Nebo zaheslovala wifinu. Musí přijít nějaký restrikce. Je to tvoje dcera, přece musíš mít nějakou představu, co na ni platí. Asi jí teda i začíná puberta.
No zajímalo by mě kolik matek, co zde rádi má doma puberťáka. Ono je něco jiného malé dítě a těžký pubos. Zakl. Já mám doma dva pubose, v bledemodrem. Naštěstí mě poslouchají, ctakze ač jsou naštvaní, nafuneni musí pohnout zadkem. Jooo ty řeči okolo, to je jiný oříšek.
dnes sbírali jablka, každý si musel vyčistit koberec a teď jsou u babičky na bazéne. Za ne práce, práce, práce.
Asi máte pravdu, omezim jí mobil jen na určitou dobu… A doma práce dělá např. vyhazuje koš, myje nádobí… Atd.ale musím ji to říkat stokrát…
@Karnatt píše:
Má kamarádky, ale s nima ven moc nechodí… A samozřejmě já ven chodím a bereme jí i sebou, ale kdyby nemusela tak nejde. A dohlížet na ní pořád nemůžu, chodím do práce
Rodičovský dohled ve smyslu aplikace nebo jine formy. Lze nastavitvecerka čas zapnutí, čas strávený celkový i na jednotlivé aplikace.
@Karnatt Jsou nějaké aplikace které omezí čas strávený na mobilu, nastavila bych holce třeba 2hodiny dene na internetu a hotovo. Musí se umět zabavit i jinak, tohle je opravdu hrozné, mě ty děti které tráví cas jen hraním her nebo cucenim do mobilu připadají hrozně omezené, jen znudeně koukáj, nic je nezajímá.
Já jsem vyhožovací typ, já bych jí řekla, že pokud něco nebude mobil odevzdá, když to neudělá opravdu sebrat na nějaký čas, aby jsi ukázala, že to myslíš vážně, kdyžto udělá, taky zálěží co po ní vyžaduješ, třeba pochválit, aby viděla že i ty umíš ocenit její práce. Pak to třeba začne dělat sama od sebe, ale mobily to je pruser celkově.
@Karnatt píše:
Prosím o radu, moje 12letá dcera nechce nic dělat jen ležet v posteli s mobilem… Když ji řeknu ať dojde něco koupit tak řekne, že nikam nejde. Když jí mobil seberu tak to udělá, ale sama od sebe nic. Ani ven nechce chodit, prý nikdo nemá čas… Jenom k babičce to dojde…Nevím co s ní..
Nechci cist celou disk. Ja bych ji mobil nebrala, uz je dost velka a docilite tim akorat vetsi vzdor. Spis ji motivovat, delat veci spolu. Co ji bavilo driv? Moda, hudba?? Jit s ni na koncert, po nakupech, do kina. Byt s ni, dat ji najevo, ze o ni stojite, ze chcete partacku. Dat ji svuj cas. Sdilet to s ni, at to je cokoliv. Zkusit s ni sportovat, ne ji frknout do krouzku, ale podnimnout to s ni… To bych zkusila ja… Hodne stesti ![]()
@marra2 píše:
No zajímalo by mě kolik matek, co zde rádi má doma puberťáka. Ono je něco jiného malé dítě a těžký pubos. Zakl. Já mám doma dva pubose, v bledemodrem. Naštěstí mě poslouchají, ctakze ač jsou naštvaní, nafuneni musí pohnout zadkem. Jooo ty řeči okolo, to je jiný oříšek.dnes sbírali jablka, každý si musel vyčistit koberec a teď jsou u babičky na bazéne. Za ne práce, práce, práce.
Samozřejmě, že mám doma puboše, jinak bych nepřispívala do diskuse o puboších
.
Můžu tě ujistit, že od té doby, co jí mobil přísně dávkuji, je s ní úplně jiná spolupráce a dokonce sama říká, že neomezený přístup k mobilu, jako vidí u většiny spolužáků, vnímá jako nedostatek zájmu ze strany rodičů. Rodiče si tímto život velmi ulehčují - dítě je zavřené v pokoji a mají klid, že. Ale v konečném důsledku to nejen sobě, ale hlavně tomu dítěti/pubošovi komplikují. Ono pevné nastavení hranic ve výchově je strašně prospěšná věc pro všechny strany.
Myslim, že v tom věku je normální odmlouvat, zase zkoušet hranice. Přidělit mobil jen na uččitou dobu nebude špatný nápad, ale nedělala bych to skokově, že teď může jak chce a najednou jen třeba 1h denně. Spíš postupně zapojovat v pomoci v domácnosti.
Ale nedivila bych se, že neudělá nic sama od sebe, to je v tom hle věku normální, když má lepší zábavu před očima.
@Karnatt píše:
Nesouhlasím s většinovou radou „vzít mobil“, protože efektem bude naštavné dítě, které jste silou donutili něco udělat, ale rozhodně tím neřešíte problém. Představte si sebe, že z jakéhokoliv důvodu chcete jen tak ležet na gauči a dívat se na svůj oblíbený seriál. V tom přijde „nějaká autorita“ a řekne Vám, že musíte jít hned nakoupit, jinak Vám vezme ovladač od televize a vypne ji. Jak se budete cítit? Půjdete do obchodu s vědomím, že je to opravdu potřeba, nebo budete naštvaná na celý svět a budete přemýšlet, co je ta autorita za hrozné stvoření, když Vás donutila vstát z gauče a jít nakoupit? ![]()
Samozřejmě, že v tomto období začínající puberty dítě opět zkouší, jak jsou nastavené hranice, a bez znalosti Vašeho vzájemného vztahu a toho, jak to fungovalo dříve, těžko posuzovat. Osobně dnes už sklízím plody svého způsobu komunikace s dcerou a budování vztahu, kdy jsem ji nikdy neodháněl, když mi chtěla s něčím pomoct, a dnes, kdy už to na ni taky občas leze, mě pořád respektuje a udělá, o co ji požádám.
A v tom vidím možné řešení - vnímejte Vaši dceru jako svobodnou osobnost, která má právo na svoje názory a může se sama rozhodovat, v rámi svých dovedností a vyspělosti samozřejmě. Zkuste ji respektovat, vyslechnout, vysvětlit jí, že Vám tím hodně pomůže, když do toho obchodu zajde. Nerozkazujte, ale žádejte. Málokdo chce dělat něco, co mu nařídí někdo jiný. Lidé v drtivé většině chtějí dělat to, co chtějí oni sami a ne někdo jiný. A když udělá, oč ji požádáte, poděkujte ji za to, řekněte jí, že jste ráda, že Vám pomohla. Asi to nedá najevo, možná si to ani sama neuvědomí, ale poděkování a pochvala jí udělá dobře, protože každý otřebujeme uznání a pocit, že jsme užiteční. ![]()
Další možností je zajímat se o ni, bavit se, co celý den dělala, jak si to užila, co jí trápilo. Ale nedělat z toho výslech, spíš jako rozhovor dvou kamarádek, které se navzájem vyslechnout, ale nesoudí, nekritizují, nedávají rady a podobně. Prostě si s dcerou pokecat. Věřím, že to jde, znám to z vlastní zkušenosti!
A dobrou příležitostí pro pokec je nějaká společná činnost, přičemž to nemusí být zrovna domácí práce, ale klidně i společná večeře. Hezky u jídelního stolu, vypnutá televize, bez mobilů, to je dobrá příležitost, kdy může celá rodina strávit pár chvil spolu. Ale pozor, neřešit žádné problémy nebo vážná témata, to pak může dojít u někoho ke stresu a tělo pak přejde do jednoho ze stavů útěk nebo útok a to je pak akorát o trávící potíže…
@marra2 píše:
No zajímalo by mě kolik matek, co zde rádi má doma puberťáka. Ono je něco jiného malé dítě a těžký pubos. Zakl. Já mám doma dva pubose, v bledemodrem. Naštěstí mě poslouchají, ctakze ač jsou naštvaní, nafuneni musí pohnout zadkem. Jooo ty řeči okolo, to je jiný oříšek.dnes sbírali jablka, každý si musel vyčistit koberec a teď jsou u babičky na bazéne. Za ne práce, práce, práce.
Mam to samé. Musím přesně říct, co po nich chci, jinak neudělají ani o fous navíc. A tech keců. ![]()
Přidávám drobný aktuální postřeh: máme doma v předsíni nachystanou velkou krabici k vyhození plnou papírů a plastů. A je potřeba s ní zajít ke kontejnerům na tříděný odpad. Budu mít kolem nich cestu a mohl bych je vzít, ale počkám s tím na dceru a v podvečer to vyneseme společně.
Věřím, že to bude mít několik pozitivních dopadů: strávím společný čas s dcerou; během likvidace toho odpadu bude příležitost si nenuceně popovídat, jaký kdo měl den; dcera bude mít radost, že může být užitečná, když mi pomohla s krabicí; dcera uvidí, že se nepořádek sám neuklidí, ale že ho musí uklidit někdo z rodiny; nebude mít pocit, že ji využívám, kdybych ji nutil, aby s tím zašla sama; žena bude mít radost, že zmizel binec z předsíně; já budu mít radost, že mi dcera pomohla. Jedna krabice s nepořádkem a kolik to udělá radosti… ![]()