Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Zlá matka Znám to moc dobře, syn byl těžký nespavec a já byla zoufalá. Hele, vůbec se z ničeho nehruť, je to masakr a já s tebou soucítím. Jak bylo napsáno - klidná maminka ukázkového spáče to nepochopí. Každopádně u syna to nikdy nebylo výrazně lepší, teprve teď spí jakžtakž celou noc, ale vstává v půl šesté. Dcera teď poslední tři týdny spí taky otřesně a věř, že noc je u nás také zoufalá chvíle. Drž se, přeju, aby se to brzy zlepšilo. Ale taky bych ho nenechala spát v podvečer.
@Plomba toto řešení zní zajímavě, škoda, že náš tatínek raději odešel. Někdy je potřeba „přísnější ruka“ jen ji v sobě najít
![]()
Syn byl taky nespavec, přes den pravidelně začal spávat až kolem roka..ted má občas dny kdy nespí vůbec(vzhůřu 8-20),a le většinou usínká hezky kolem poledne a spí tak hodinku..v noci vstává asi 3×..nějak jsem si zvykla, věřím, že do nekonečna to dělat nebude..
@Lifka To jsem nevedela. To me mrzi ![]()
Ale tak zkusila bych to sama. Nerikam nechat ho nejak rvat, ale spis mu nepodlehnout. Byt tam s nim. Nechat v postylce a rict jen ted musis hajat (to mu rikal muz). U syna to zabralo, ted je mu 20 mesicu a porad spi krasne.
Drzim palce at spinka lip ![]()
Děkuji moc za rychlé pozitivní i negativní reakce. Pokusím se ve zkratce reagovat:
kacz: to zní dobře. Akorát nevím, co si představit pod chvilkami klidu. On je jak pytel blech a neposedí
sám si nevyhraje, když ho dám do postýlky, tak tam za minutu stojí jak „sám voják v poli“ a vyhlíží mě a kníká, což se stupňuje a pokud nepřijdu, následuje beč
tatínek uspávat nemůže, neboť odešel, když jsem otěhotněla. Jsem na miminko sama.
jezzz: já jsem taky myslela, že jsem klidné povahy - dokud se mi nenarodilo mimčo. Já vím, pyšná na to nejsem a přemýšlím nad sebou každej den. Dokonce někdy to zvládám úplně s přehledem, zejména ty dny, kdy třeba usne přes den na hodinu a já mám čas se třeba v klidu najíst (ne za pochodu). Tak málo mnohdy stačí ke štěstí ![]()
kve-tinka: aha, takže nemá cenu zkoušet odborné rady ![]()
terinka4444: snažím se ho dávat nejdřív v půl osmé, aby spinkal ráno dýl. Když i tak se mi budí v půl šesté, bojím se, aby se mi nebudil už ve 4, když ho dám spát v půl sedmé na trvalo.
Lizzi: děkuji, děkuji. Nic nepotěší tak, jako pocit, že v tom není člověk sám ![]()
![]()
joker. l: vyřvat jsem už zkoušela a obávám se, že tato metoda na moje děťátko neplatí. A hlavně, asi jsem na to měkká ho tam nechat uslzenýho, škytajícího, dusícího se vlastním řevem… toto nezvládnu. (když byl malinkej, řval mi i 4 hodiny v kuse)
Dcera je taky nespavá od narození. Nespala ale jen přes den, v noci se budila jen na jídlo - spát celou noc začala asi kolem roku. Celá noc bylo od osmi večera do pěti ráno, maximálne do půl šesté, s rekordem ve čtyři ráno
. Kolem toho roku si dala kolem oběda svých 30 minut - ani to ne dobrovolně - několikrát zaspala na kolenou jak se v postýlce držela špruslí, jen aby si náhodou nelehla… ale to jsem ji tam vždy šoupla i když protestovala, abych měla chvilku klidu. Kolem roku a půl už se nepovedla ani ta půlhodina.
Nedokázala jsem s tím udělat nic. Ještě horší to bylo když nastoupila do školky a musela po obědě ležet. Když tak už hodinu ležela, tak si někdy dala k závěru 15 minut a měli jsme večer vystaráno do desáté, půl jedenácté.
Teď je jí 7,5 ráno vstává kolem šesté, zaspává po deváté večer, každý pátek si plánuje „dnes nepůjdu spát, budu celou noc pracovat“ naštěstí se jí to nikdy nepovedlo…
Ale už to není takový nápor na nervy, držím palce.
Moje dcera nepsala ani v porodnici. To myslím naprosto vážně. Maximálně 20 minut a to ještě u prsa. Řekla sem si, že jí ty dva roky obětuju. A doslova sem se od ní nehnula. Ve dvou letech sme se stěhovaly. Soupla sem jí do vlastního pokoje, už je dost velká na to jí něco vysvětlit. A spí celou noc doslova ze dne na den. Jediná rada je vydržet. Jednou usnout musí. Chce se ale snažit nerozčilovat se kvůli tomu. Jednou prostě usne. Pevný nervy přeju ![]()
Příspěvek upraven 25.05.15 v 19:43
Tohle řešila jedna mamka na jiném fóru, prý jí dětská doktorka řekla, že je to holt normální. Nevím teda, jak to měla přes den, ale v noci prcek nespal v podstatě vůbec. Pak změnila doktorku, ta zjistila ABKM, vysadili mléko a najednou normálně spí..
@Zlá matka já mám tedy s oběma dětmi zkušenost, že nezáleží, jestli jdou večer spát o hodinu dřív nebo později, ráno vstávaly stejně nezávisle na tom. A taky mám zkušenost, že čím je přetaženější, tím hůř spí. Zkus odbourat to předkoupací spaní a dát ho chvilku dřív. A ještě, mě od zešílení zachránilo mít malou v posteli, ta vstávala do roka co hodinu v noci. Prostě jsem jí dala do postele k sobě, tam i usínala. To ale není rada, vím, že spousta lidí děti do postele nechce.
…bylo to na stránkách, kde máme všechny stejně staré děti. Tohle jsme sledovali od začátku x měsíců, a bylo to dost podobné jako u tebe - všichni v té rodině byli nevyspalí, vynervovaní, matka nadávala. To se dá pochopit.
Luca241: v kočárku jak kdy… dneska spinkal asi hodinu, někdy třeba hodinu a půl (ale nijak tvrdě, pořád má vše pod kontrolou
) ale spíš hačá a pozoruje okolí, balí holky v golfáčích na svoje dva spodní zuby a usmívá se na všechny kolemjdoucí.
Lifka: já se snažím, aby se mnou nespal. On se pak po mně pořád sápe a jde mi po prsu, i když papal před hodinou třeba.
kojím jen jednou za noc, cca v půl druhé. Jinak když plače a já k němu co hodina až dvě chodím, tak mu dám jen cucnout čajíku, nebo mu dát cumílek nebo pochovat nebo vynadat (záleží, ak jsem zrovna vyřízená)
Plomba: já vím, že za to nemůže, že je malinkej, ale vím to vždycky až ráno a pak je mi to líto (pořád se ale utěšuju, že nejsem mag-or jak některý matky, který jsou schopny miminku ublížit). A manžel tam seděl celou noc?? to je teda borec…
Terinka444 to není pravidlo, že bych ho dávala tak pozdě spát, ale když si začne šmudla obličej a ucho, tak je to známka únavy a to ho už nebaví si ani hrát. Je protivnej, tak jsem si řekla, že ho dám na dvacet min zchrupnout než přijde čas koupání a krmení… btw. vzbudil se v sedm, vykoupala jsem ho, nakojila, pochovala, položila od postýlky a usnul sám hned… teď bude spinkat tak do půl 11, kdy se vzbudí žízní a pak začna ten noční maraton… ![]()
@terinka4444 píše:
@Zlá matka já mám tedy s oběma dětmi zkušenost, že nezáleží, jestli jdou večer spát o hodinu dřív nebo později, ráno vstávaly stejně nezávisle na tom. A taky mám zkušenost, že čím je přetaženější, tím hůř spí. Zkus odbourat to předkoupací spaní a dát ho chvilku dřív. A ještě, mě od zešílení zachránilo mít malou v posteli, ta vstávala do roka co hodinu v noci. Prostě jsem jí dala do postele k sobě, tam i usínala. To ale není rada, vím, že spousta lidí děti do postele nechce.
Souhlas. Pred koupanim urcite nedavat spat, ale driv vykoupat a proste to posunout. A zkusila bych si ho vzit k sobe do postele. Taky jsem to delat nechtela, ale kdyz chci, aby mala spala a ja taky, tak si ji vezmu k sobe. Spi se mnou lip nez v postylce. A zavedla bych lepsi rezim. Bymezit cas, kdy se jde s kocarem, kdy je cas na hrani apod
Samozrejme, kdyz spi, tak na jidlo nebudit, to je jasny.
@Zlá matka píše:
Vím, že příspěvků na toto téma je tu už mnoho, ale většinou se řeší spánek v noci. To moje dítě (syn - 9 měsíců) nespí ani přes den. Ku příkladu dnes, vzbudil se v půl šesté ráno, potom si dáchl v kočáru na hodinu od 12:15-13:15 a teď v 18:16 jsem ho za velkého řevu (jeho i mého) donutila usnout v postýlce aspoň na chvíli než se půjde koupat.. Toť spánek přes den. O noci vůbec nemluvím, posledních pár dní je to tragédie. Nepište mi, že je to období a že to skončí, je to takto od narození. I když byl miminko, tak přes den spal tak půl hodiny, pak pět hodin vzhůru, pak 20 minut a to jsme ještě museli chodit po špičkách nebo nejlépe nechodit vůbec, aby se neprobudil.
Režim samozřejmě žádný nemá, když už konečně výjimečně usne, tak ho určitě nebudím, protože je čas svačiny nebo oběda (nebo záleží, kdy teda zrovna náhodou omylem vytuhne). Nechápu, kde bere tu energii. Už měsíc sedí, leze po kolínkách, dokonce se už 14 dní staví a chodí kolem nábytku, což si myslím, že je na 9 měsíců celkem brzy, ale snad by se tím pádem měl víc unavit, ne?? Já už jsem z něho každopádně vyčerpaná, nic s ním neudělám, protože ho musím hlídat (má milion hraček, ale nejradši má router, zásuvky, hlínu v květináči, kabely, atd…). Většinou ho naložím kolem jedné do kočárku a chodíme až nejlépe do šesti do večera. Dneska jsme byli od desíti do pěti. Nachodíme 10 km za den.
Poradíte mi nějaká homeopatika, aby lépe spal? nebo je to beznadějný? Já jsem po každodenní túře vyřízená a každý večer cca kolem desáté mě opouští mateřský cit. V noci, když k němu pak co dvě hodiny vstávám (poslední týden častěji, ale to přičítám rostoucím horním zoubkům) tak mu nadávám (něco jako „drž už rypák“ a „neser mě“) a jsem na něho hnusná, že mě to pak ráno docela mrzí a cítím se provinile, když se vzbudí a hned se na mě usměje.
Jinak je to velkej smíšek, ale jakmile se s ním blížím k postýlce a pokládám ho ke spaní, tak spustí nehoráznej řev. Spánek je pro něho prostě ztráta času a já už mám nervy v pr*eli z toho jak já nespím. Joo, výhodou je, že mám o 8 kilo míň než před otěhotněním. Asi z toho stresu.
Poraďte mi PROSÍM! (už jsem i uvažovala o odborné pomoci, protože v noci, když mu nadávám, tak bych přísahala, že ho nesnáším - to asi není moc normální)
Ahoj a co zkusit, chodit spat s nim i pres den, nedvat do postylky, ale svalit se s nim na gauc, nebo do postele. U nas tohle zabralo, malej se vyspal a ja si taky dachla. Jinak to je taky sidlo k neutahani. Kazdopadne drzim palce, at se to zlepsi a zkus na nej nebyt hnusna
Sama vim, jak je to nekdy narocne ![]()
@Zlá matka píše:
Terinka444 to není pravidlo, že bych ho dávala tak pozdě spát, ale když si začne šmudla obličej a ucho, tak je to známka únavy a to ho už nebaví si ani hrát. Je protivnej, tak jsem si řekla, že ho dám na dvacet min zchrupnout než přijde čas koupání a krmení… btw. vzbudil se v sedm, vykoupala jsem ho, nakojila, pochovala, položila od postýlky a usnul sám hned… teď bude spinkat tak do půl 11, kdy se vzbudí žízní a pak začna ten noční maraton…
Tak ale to uz je pretazenej a mas ho vykoupat a dat spat. U nas taky neplati, ze kdyz jde brzy, tak se driv budi. Spi jako vzdy. Proste to vyzkousej. Mne prijde, ze chces, aby spal, ale bojis se udelat neco, aby to nenarusilo tvuj rezim.