Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Zlá matka Ono je to všechno pochopitelné, ale příjdou jiné další období a věř, že ti třeba po roce už nebude spát vůbec, nebo mu ta půl hodina bude úplně stačit a do toho bude jak urvaný ze řetězu a bude hůř v tom, že ho budeš hlídat a lítat za ním, aby se nepřizabil, no, minimálně aspoň do těch dvou let určitě. Dokud dítě vydrželo v kočáře, bylo ještě dobře, takže se mamčo obrň
![]()
@jezzz vidim to naprosto stejne. a taky nemam nejak extra spave deti. mladsi dcera byva obcas jak po lajne koksu.ale rvat na ni? to nechapu.
@Zlá matka Pro začátek bych si určila dobu, po které už nepůjde spát, např. 17 hod, a cca čas večeře. Mně se hodně osvědčilo dát večeři před koupáním. Když nechce kaše, co třeba polévku? Pak vykoupat, šup do pyžama a nakojit. Už je velký, aby si za pár dní zapamatoval, jak to chodí, a věřím, že do léta bude aspoň hezky usínat…
@Zlá matka píše:
@Pomka Usnul v 18:15 vzbudil se v 19. Vykoupala jsem ho, nakojila (kaše odmítá, vyzkoušela jsem asi 4 různé druhy a pak to na doporučení MUDr. zabalila, že to je vlastně dobře, že je nechce papat, protože nejsou k ničemu) Na noc tedy kojím. Pak se vzbudí kolem 22-22:30 - dám cucnout čaja a pak se budí tak po hodině a půl až dvou… vždy dám cucnout čaja nebo dám cumílek nebo pohongám postýlkou. Kojím ho jednou za noc v 1, v 1:30 nebo ve 2, jak se vzbudí a pak až kolem té páté, půl šesté kojím znovu. Přes den už jen normální strava.
Nesrovnávám - muj chlapeček je zase šikovnější, sedí brzo, leze po 4 a už i stojí s oporou. Jen je toho prostě na jednoho moc, když jsi na to sama a ještě máš malýho závisláka, kterej se sám nezabaví.
A neni hladovy? Proto se mozna budi. Moji je 7 mesicu a davam ji v noci cucnout mlika pokazde, co se vzbudi. Treba ma hlad. Davas mu veceri? Mliko je podle me pro tak velke dite pred spanim malo.
@joker.l tak to je moc dobre, ze se nezname. jsem alergicka na zeny, co nechaji vyrvat dite. a jsem alergicka na to, ze nekdo takhle trapi dite, nez aby ho vzal treba do satku-a jeste se tim chlubi na netu. nejspis nevis, ze pri takovem vysilujicim placi dochazi u ditete k nevratnym neurologickym zmenam. a ty se mnohdy projevi az mnohem dele.
@Zlá matka vem si dite k sobe do postele, uspavej. konejsi… obo se diteti moc dobre spst nebude, kdyz z tebe vyzaruje napeti.
@allinka večeři před koupáním nevím, on je celkem blicí typ. Aby mu to nebylo nepříjemný se koupat s plným bříškem…no za zkoušku nic ![]()
@luca241 Ju, to jsem take cetla, ale neriskla bych to.
Sama jsem nad ni pred par mesici uvazovala, proto jsem si hledala informace. Do roka bych radsi nic nedavala a radsi na miste zakladatelky zapracovala na rezimu. I u nespavcu to podle mne jde.
@brko tuto metodu jsem zkoušela, akorát, když spinkáme spolu, tak nemám pod kontrolou kojení. on se vzbudí, já mu vrznu prso v domění, že „má nárok“ a pak jsem ve 4 ráno zjistila, že jsou teprv čtyři a on jedl už 4×.
Jinak mu stačí si jen cucnout čajíka a pak si sám zas lehne a spí tu svoji hodinu, hodinu a půl než se zase vzbudí žízní nebo bůhvíčím.
@Zlá matka U nás také u třetího fungovalo spaní se mnou v posteli, napil se kdy chtěl, v polospánku jsem ho max. přendala k druhému prsu a všichni jsme byli spokojeni, nikdo v noci neřval, já spala aspoň takhle, dítě spokojené, že mě cítilo a když ráno byla prsa prázdná, tak jsem věděla, že hlad nemá. U prvního jsem poctivě vstávala, dávala grcnout, přenášela do postýlky, prostě boj. Mám doma srovnání a s třetím dítkem jsem spoustu věcí přestala řešit a je pravda, že on je největší pohodář.
@Pomka no já nevím, jestli to není hlady. On nespal ani když byl menší, to jsem plně kojila přes den a pak na noc dala párkrát UM, žeprej to má víc zasytit (nebo že se odbourává pomaleji, tudíž vydrží déle sytý)… haha… budil se úplně stejně, takže jsem to zase zrušila.
@Zlá matka Aha…tak zkus nějakou lehčí verzi koupání, třeba jen rychle osprchnout. Prostě, aby to tam nějakým způsobem figurovalo, nemusí se čvachtat půl hodiny ![]()
@Zlá matka píše:
@allinka večeři před koupáním nevím, on je celkem blicí typ. Aby mu to nebylo nepříjemný se koupat s plným bříškem…no za zkoušku nic
Takze ma jen mliko? Podle me je hladovej… vykoupej, pak nakrm. Taky to tak delam. Najezeny dite bych nechtela koupat taky kvuli blinkani.
@Zlá matka To male ditko za to nemuze. Kdyz na nej budes vystresovana kricet, at alusne ci vulgarne, vyciti z tebe ten neklid a stahne si to na sebe. Vysledek myslim vidis ted sama ![]()
Zacni u sebe, dej se do klidu. Ja nejsem od narozeni klidne povahy, musela jsem se to naucit. Hodne mi pomohla kniha Jak se zbavit starosti a zacit zit (Carnegy).
Ditku zaved rezim. Na prochazky chodte tak na 2, max. 3 hodiny. Lozi uz? Pokid ano, sup s nim na detske hriste at si polozi venku. Doma si pravidelne hrajte, postupne mimco nechavej si hrat samotne. Nauci se to, jen to chce cas a trpelivost.
Pravdepodobne ma i obdobi separacni uzkosti, takze te ted vice potrebuje. Casem to prejde.
Snaz se davat jidlo cca pravidelne, na prochazky ci na hriste chodte taky cca stejne. Doma nepoustej televizi, pocitac. Hrajte si s kostkami, vkladackami atd. At zapoji hlavu a trenuje motoriku. Pokud ti pres den usne, nebud a proste se na program vykaslete. Podvecer uz nedavej spat, to je kontraproduktivni.
Zaklad je rezim. Jakmile si ho ustalite, uvidis ze budes mit cas na veci, ktere ted nestihas.
A abych nezapomnela. Ve chvili kdy odpociva dite, odpociva mama.
Ps: mne dnes dcerka spala pres den ani ne hodinu. Vstavala v sedm, pred chvili usla. Celou noc nespi, ani se nekoukam v kolik hodin a jak casto se budi. Je to pro mne stresujici, proto jsem to odbourala. Toto pisi proto, abys vedel, ze je nas vice ![]()
No a v cem vadi, ze ma prso 4 krat za noc??? nasi je rok a prso davam tak, jak si rekne, i 3 krat za noc. proc to tak hrotis? myslim, ze kdybys to prestala kontrolovat, tak mas zpulky vyhrano. @Zlá matka