Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
@Niki.J.B. píše:
Já si moc nedovedu představit jak to zabalit, aby to synovi ze spodu nevypadalo. Napadá mě jen, že bych konec schovala do alobalu.
No kdyz tam dam sunku a treba ten baby spenat, tak se to slepi dohromady tim syrem, jako palacinka - to nevypadava.
Kdybych tam chtela davat nejake vetsi kusy zeleniny, tak se to da podhnout zespoda do kapsy…ale dite mi klidne zakusuje zeleninu k tomu, takze nepotrebuji no ![]()
Jestli máš Instagram, tak mrkni na profil neplechanaplechu, paní má teď prvňáčka a dělá mu nádherné svačiny. Jinak mě ještě napadají muffiny naslano (vajíčko, šunka, rajčátkp, špenát, sýr - nebo podle vaší chuti). nebo hummus a zeleninu na hranolky k tomu.
Teď mají naštěstí děti svačiny ve škole, ale dřív jsem dělala tousty, rohlík se šunkou/žervé/sýrem, jogurtové mléko (to má výhodu, že se dá zašroubovat, takže když to nesní najednou, tak nemusí zbytek vyhodit nebo skladovat někde otevřené v lavici).
Taky docela frčely polystyreny a k tomu třeba tvrdý sýr na kostičky nebo babybel. Občas palačinky nebo lívance, co zbyly od večeře, luštěninový nebo těstovinový salát, domácí buchta/pizza šnek. Nebo do krabičky minimozzarelky s cherry rajčaty a bazalkou.
A k tomu vždycky kus ovoce nebo zeleniny. Sladkosti jsem nedávala, protože mám nejedlíky a je mi jasné, že by prvně „sežrali“ sladkost a zbytek by v lepším případě věnovali spolužákovi, v horším by letěl do koše ![]()
Za mě úterní svačina je dooost sladká. Zbytečné cukry. Raději bych mu dala toast nebo rohlík než tolik sladkostí najednou.
@Bandii píše:
Mají ve škole možnost lednice, že dáváš i jogurty?Jinak mi přijde, že je tam zbytečně moc sladkého. Co třeba nějaké jednohubky z tortilly? Tam můžeš dát třeba listový špenát a okurku, nějaký sýr, co má rád. Nějaký zeleninový salát by neprošel? Nebo tortilla se zeleninou a masem. Pečivo s pomazánkou, tam se taky dají propašovat zdravější věci.
Jogurt se za ty 2-3 hodiny nezkazí.
@Niki.J.B. píše:
Já si moc nedovedu představit jak to zabalit, aby to synovi ze spodu nevypadalo. Napadá mě jen, že bych konec schovala do alobalu.
Vlastně jako štrůdl. Kraje přehneš, zaroluješ a překrojíš.
@Villanelle píše:
A ještě vím, že je docela chvalena kniha Svacinkova bichle, ale sama jsem ji v ruce neměla.
Tu já mám a už ji mám dost opatlanou
zakoupila jsem si i obedovou bichli a v předprodeji teď i polévkovou😂
Podle té Svacinkove dělám většinou něco na odpoledne k zakousnuti, abych měla ke kaficku a děti ke svacine, pecu, nebo něco lehkého k večeři, když manžel není doma. I pomazánky. Přímo svačiny do školy teda ne, to si kluk bere, na co má chuť, normálně ze šuplíku nebo z lednice sam, už je odrostlej a z těch krabicek to tak nějak už ve škole nejedl, ač doma si s námi dá rád, ty recepty tam jsou super ![]()
Hrůza, tuna sladkostí. Bohužel, dnes naprosto běžná věc. Když děti vytáhnou boxíky, nestačím zírat.
@KKK85 píše:
Za mě je to taky strašně moc cukru pro dítě. Dcera dneska měla půlku žitného rohlíku se šunkou, sýrem, lučinou, cherry rajče, okurka. Nektarinku. Nesquik tyčinku. Má to na dopoledne i odpoledne.
Já tedy vůbec tyto croasanty seven day, mléčné řezy… dívali jste se na složení.. je to maras hlavně ten umělý croasant…to je chemická sloučenína.
Přesně tak, i ten donut, to jsou hrozný sračky. Řekla bych, že je to i zdravotně závadný. Dát tohle dítěti je mazec.
@LiduNe píše:
Přesně tak, i ten donut, to jsou hrozný sračky. Řekla bych, že je to i zdravotně závadný. Dát tohle dítěti je mazec.
Přesně! Přitom je dnes tolik možností a inspirace. Ale bohužel, takhle to má fakt většina dětí. A pytel bonbónů k tomu ![]()
@Lojzísek píše:
Hrůza, tuna sladkostí. Bohužel, dnes naprosto běžná věc. Když děti vytáhnou boxíky, nestačím zírat.
Asi jo, máš pravdu, bohužel. Ale třeba u nás na vsi na malý škole byl občas týden zdravých svačinek a byly bodovaný. Když byly děti v 1. a v 2. třídě, snažili jsme se o „takzvanou“ zdravou svačinu. Děti to nejedly a ještě byly zklamaný z bodovaní. Takže jsme to pak už neřešili. U nás jsme vždy ten zdravý týden nějak přetrpěli. A pak byly rádi zase za to svoje jídlo ![]()
@ibis píše:
Asi jo, máš pravdu, bohužel. Ale třeba u nás na vsi na malý škole byl občas týden zdravých svačinek a byly bodovaný. Když byly děti v 1. a v 2. třídě, snažili jsme se o „takzvanou“ zdravou svačinu. Děti to nejedly a ještě byly zklamaný z bodovaní. Takže jsme to pak už neřešili. U nás jsme vždy ten zdravý týden nějak přetrpěli. A pak byly rádi zase za to svoje jídlo
Jenže ono je to právě o tom, co se u vás doma běžně jí
Když je dítě zvyklé na sladkosti a bílé pečivo, tak mu logicky žitný chleba s lučinou a paprikou asi moc nepojede
Ale dá se to přeučit, stačí chtít.
Boxik i svačiny máš krásné, pestré.
Já jednomu dítěti dávám denně rohlík/toustak s nutelou, jakmile dám něco jiného, nedotkne se toho. Přitom k večeři si klidně dá šunku, sýr, ovoce i zeleninu.
Když dám donut, taky ho sní, jinou buchtu ne. ![]()
Druhé dítě nosí svačinu i pití domů téměř netknuté, je jedno, co mu dám.
Ale zas jde ve čtvrt na 1 na oběd.
Jo a doma ani jeden nesnidaji.
@Niki.J.B.
Monotónní 😂 Ježíš já dostávala ke svačině chleba/rohlík máslo šunku/sýr a jablko a přežila jsem
![]()
Takovouto svačinu, co děláš ty, bych řekla že má víc jak půlka školy.
Jinak pokud chceš Teda dělat něco jiného tak zkus péct doma různé buchty, koláče, potom různé palačinky na sladko či slano. Domácí musli atd. Věř mi že tě to bude bavit asi 14 dní
a pak se ráda vrátíš k tomu co děláš
![]()
Ahoj. Já dávám většinou tři složky
a) celozrné pečivo s lučinou (másem), listem salátu a plát. sýrem, případně i šunkou/ nebo toast.+ b) něco z ovoce (většinou hroznové víno, jablíčko, bluma, hruška, banán, meruňka…) +c) zeleninu (cherry, paprika, okutka, malá mrkvička…)plus k tomu většinou hodím pár oříšků (vlašské, pekany, mandle…), sušené meruňky… Já jsem hodně proti baleným croasanům a těm chemickým pečivům, které mají dobu spotřeby víc než měsíc… Jinak se mi osvědčilo pečivo kupovat v pekařství a koupím toho víc, něco dám hned čestvé zamrazit a když se to vyndá z mrazáku, chutná to jak čerstvé…