Montessori nebo scio škola Praha 6

56
16.9.17 12:58

montessori nebo scio skola praha 6

Máte dítě v Montessori nebo scio škole na Praze 6? Syn jde příští rok do první třídy a vybíráme pro něj škoulu. Chodí do Montessori školky, a rádi bychom, aby tímto systémem pokračoval. Doporučíte nějakou konkrétní školu na Praze 6? Bylo těžké se tam dostat? Jak jsou tam vaše děti spokojené? Díky za odpovědi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
21
22.9.17 21:10

Ahoj, máme syna ve Scioškole, ale je strašně brzy na to říct něco konkrétnějšího, když otevírali na poslední chvíli a jedou teprve tři týdny…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56
22.9.17 21:21

@Gringo díky za reakci. A to je tedy v te nově otevřené na Praze 6? Byla to pro vás jasná volba nebo jste přemýšleli ještě nad jinou školou? Po třech týdnech je opravdu brzy na nějaká hodnocení, ale budu moc rada za zprávu, jak jste tam spokojeni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21
22.9.17 22:01

Ano, ta nova v Dejvicich. Mne se hodne libila jeste Montessori skola Duhovka, ale tam jsem nebyla tehdy ochotna platit tak vysoke skolne. Proto sel syn nejprve na statni jazykovku, ktera je podle vseho pro mnoho lidi vyberova. Ja jsem ji asi ale neumela ocenit. :-)))
A tak kdyz otevreli na posledni chvili Scio na P6, zacali jsme jednat. Vahali jsme. Na Sciu se nam ukrutne libi cely koncept svobodne odpovedne skoly. Nejvetsi riziko je podle me to, jak se podari uvest koncept do praxe, ale to muzu zacit hodnotit az za par mesicu. Tak dam potom vedet svuj subjektivni pocit. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56
22.9.17 23:17

@Gringo Duhovka se mi taky moc líbí. Ale podle počtu deti, které vezmou, je otázka, jestli se tam syn dostane. Berou přednostně svoje skolkove deti. Na Scio školách se mi taky moc líbí koncept. Všechno je to asi o lidech. Takže vas syn přestupoval z jazykovky na Scio školu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21
4.11.17 12:16

Scioškola

Ahoj, posilam report po prvnich dvou mesicich a i kdyz to ma sve mouchy, zatim musim rict, ze nelituju, ze jsem dala na intuici, a zpetne vlastne nechapu, jak jsme mohli vydrzet na statni zakladce! :-) Pokud myslis, ze jste typy, ktere ocenuji svobodu, kreativitu, neboji se kroku do neznama, chteji byt ve skole partnerem a ne trpitelem (a to jak rodice, tak dite), a neocekavaji, ze jim jen znamky reknou, jak na tom jejich dite je, tak myslim muzu doporucit. Museji teda jeste ujit nejakou cestu, nez se vyladi procesy, medialni komunikace, samozrejme taky nez budou prokazatelne nejake hmatatelnejsi vystupy… Tady clovek musi asi dat na intuici a taky prijmout fakt, ze je jeho dite v projektu, ktery je porad jeste v plinkach. Zaroven ale mate moznost se skolou komunikovat, zasahovat do jejiho deni, spolumodelovat, coz ve statni je asi vetsinou trochu scifi. No kdybys mela nejake otazky, dej vedet. Taky asi budu moudrejsi treba za nekolik dalsich mesicu. :-)
PS: Jj, syn prestupoval z jazykovky, ktera ma povest hodne vykonove skoly.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21
4.11.17 12:26

Socialni dodatek :-))

Jeste jedna poznamka. Pro nekoho asi mimo misu, pro me to hralo dost roli:
Ja se taky trochu bala toho, aby syn ve Scio na Praze 6, ale vlastne v jakekoli soukrome skole, nebyl v socialni bubline movitejsich deti bez moralky, a odtrzeny od reality vetsinoveho sveta, protoze to trochu vidim jako problem, snazime se ho (trochu neuspesne nekdy) ucit skromnosti i pri zivote v dostatku. No ale je tomu naopak. Ve Scio je spousta lidi, kteri si radeji odtrhnou od pusy nebo se slozi cela rodina, aby deti mely moznost byt ve skole, ktera dava smysl, a paradoxne je tam daleko min snobu nez na minule skole (vlastne jsem jeste zadneho nepotkala :) a naopak spousta zajimavych a rozumnych lidi. :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56
4.11.17 14:47

@Gringo ahoj, díky moc za informace. Podle tvého popisu to vypadá moc dobře. A přesně takovou školu bych ráda pro svého syna. Chystám se tam jít podívat, a budu doufat, že se tam syn dostane. Ještě jednou díky za sdílení dojmů:-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9.9.18 11:23

Scio

@Gringo Chtel bych se zeptat jak to hodnotite po roce. Kdyz ctu jejich koncepci jsem nadsenej. Ted jsem ale cetl jeden clanek rodice z Olomouce http://www.pedagogicke.info/…nost-se.html?m=1
a treba neschopnost se podepsat, spocitat priklad nebo ze dite nemusi dokoncit projekt, ktery si vybere me trosicku nahlodava… Budu rad, kdyz si ten clanek prectete a date mi nejakej koment z Vasi zkusenosti. Byt prvni trida toho v tomhle smeru jeste asi moc ukazat nemuze…
Diky za nazory :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26270
9.9.18 12:01

@Vseobsazeno dík za odkaz…zajímavé ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4077
9.9.18 12:02

Mnohem víc by jsi mněla řešit osobnost učitelky než to zda se jedná o alternativní školu,

problém ale je že třeba do montessori se v rámci inkluze dávají hodně děti které dříve končily ve zvláštních školách, a ty pak snižují laťku i ostatním dětem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21
9.9.18 14:19

@Vseobsazeno Ahoj, ten odkaz, co posilas, je takova “antisciovska” klasika, co se siri internetem. Ja jsem autorovi dokonce davala komentar pod clankem…je totiz z meho pohledu tendencni a ackoli neznam scioskolu v OC, ten clovek evidentne naprosto nepochopil koncept, nebo mozna pochopil, ale vlastne s nim nesouhlasi, prijde mi, ze cekal, ze dite bude sice alternativne vedeno, ale pak tereziansky klasifikovano a hodnoceno. Ja uz jsem to tu psala vicekrat - ano, musis se pripravit na to, ze Tvoje dite mozna (!) nebude umet zpameti vyjmenovana slova ve treti tride jako jine deti. Moje dite je napriklad nevyjmenuje, ALE na druhou stranu e-diktaty (mnou ze zvedavosti zadane :-) ) pise na 98%, takze je to spatne nebo dobre? Hele, Scio ma z myho (manazersky asi hnidopissky ujetyho) pohledu spoustu much, ale v nasem konkretnim pripade bych nemenila a jedeme dal. Ale ja to mam proste hozene tak, ze kdyz nabudu dojmu, ze mu chybi nejake elementarni hardskills, nemam problem se angazovat sama…za tu pohodu, stastnou detskou dusi a kvanta jinych dovednosti mi to proste stoji. Jen si predstav, ze moje dite, pred Sciem nejvetsi hater skoly ever (ac jednickar), pred velkymi prazdninami rekl, ze by ani zadne prazdniny byt nemusely, ze se mu ve skole libi… Je to proste otazky priorit. Pokud chces, zeptej se na cokoli konkretniho a rada odpovim. Mej se.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21
9.9.18 14:28

@MartinKa36 Ahoj. To, co pises o inkluzi v montessori, podle me neni pravda. A i kdyby byla, tak co? Princip monessori podle me prave inkluzi umoznuje mozna uplne nejlepe ze vsech typu skol. Vetsina monte je soukromych a chodi na ne, z definice, deti vzdelanych a angazovanych rodicu. A ti vetsinou s inkluzi problem nemaji, troufam si soudit.
Ano, osobnost ucitele je dulezita, nicmene i dobry ucitel musi mit podporu osviceneho reditele, a ani ten dobry ucitel neni s ditetem vecne. A najit statni skolu, kde jsou osviceni reditele, to je stale jeste jako hledat jehlu v kupce sena.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
9.9.18 16:19

@Vseobsazeno Scio postupně hledá způsob jak fungovat. Postupně se zlepšují. Dost požadují aby se rodiče zapojovali do systému.

Plus teda každá škola je zatím trošku jiná. Montessori je zavedený a ověřený systém. Na druhou stranu - není úplně ideální pro nestudijní typy. Přidej ještě do rozvahy minimálně Waldorf, ve skutečnosti jsou daleko méně ezo, než jejich pověst.

Plus teda případně obejdi i základy v blízkosti bydliště.

Speciálně na prvním stupni je klíčové klima školy, příčetnost učitele či učitelky, specifický systém není zas až tak klíčový. A je dost dobrá věc, pokud má prvňák kamarády se kterými může odpoledne ven, ne že ho rodiče odvezou na druhou stranu Prahy. Další docela dobrý moment je jít do první třídy s kamarády ze školky.

@MartinKa36 to je hloupost a neznalost jak montessori funguje. Základním principem je, že není univerzální laťka pro celou třídu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4077
9.9.18 16:58
@Gringo píše:
@MartinKa36 Ahoj. To, co pises o inkluzi v montessori, podle me neni pravda. A i kdyby byla, tak co? Princip monessori podle me prave inkluzi umoznuje mozna uplne nejlepe ze vsech typu skol. Vetsina monte je soukromych a chodi na ne, z definice, deti vzdelanych a angazovanych rodicu. A ti vetsinou s inkluzi problem nemaji, troufam si soudit.
Ano, osobnost ucitele je dulezita, nicmene i dobry ucitel musi mit podporu osviceneho reditele, a ani ten dobry ucitel neni s ditetem vecne. A najit statni skolu, kde jsou osviceni reditele, to je stale jeste jako hledat jehlu v kupce sena.

Vždyť to píšeš sama montessori inkluzi umožnuje, takže a to v praxi znamená že je ve třídě spousta dětí bohatších lidí kteří mají problémy tipu limitní inteligence nebo v lepším případě jen nižší IQ. V montessori mohou první 3 roky probírat abecedu deti s limitní inteligenci se ale i tak naučí míň než ve zvláštní škole pro děti s nižším IQ je to optimální. Bohužel to ale ovlivnuje úroveň znalostí normálních dětí. Pokud si myslíš že inkluze namá vliv na kvalitu vzdělání normálních dětí tak my vysvetli proč se snaží všichni rodiče dostat děti na výceletý gymnázia na kterých se probírá stejná látka jako na ZŠ?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin