Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj ja jsem ted male (20m)poridila morcatko teda i sobe:-)mame ho v kleci ma tam hoobliny a seno
mala taky na nej codi koukat ja jsem ho i ochocila a tak ho chovam a mala ho hladi a ma z nej radost chodi semnou ho krmit a kazde rano kdyz vstava uz na nej vola:-)a klec mame v kuchyni hobliny menim jednou tydne nic nesmdi:-)
@MarieOVMUC ahoj, pokud chceš víc morčat, tak jen samičky, nebudou se prát. Máme páreček, ale ani sameček neznačkuje. Jinak pro začátek klec, podestýlku (doporučuju granule, morčata pak nekýchaj), seno, nějakou krmnou směs se zrním a vitamíny, u nás pak jede okurka, salát, mrkev nebo jablko. Klec umístit na klidné místo, kde není průvan (nastydly by). Pak záleží, když budeš mít dlouhosrsté, tak kartáč na česání, u krátkosrstých není třeba. Očkovat neočkujem, protože k jiným zvířatům nemají přístup. Dožívají se 5-6 let, ale měli jsme samičku, co měla 8 let! Hračky ani domeček netřeba, spíš morčata jsou zvědavá, občas jim dam třeba květináč, oni zkoumají, co to je, nebo šišky, větvičky ovocných stromů. Vždycky pozor na chemicky ošetřené věci.. a víc už nevim
Jo a ještě, zapáchat budou, pokud nebudeš pravidelně čistit, jinak fakt nesmrdí.
Ahoj, morčata pro malou jsou fajn, nejsou tak „křehká“ a dají se pěkně ochočit. Samičky můžeš mít spolu a ačkoliv se říká, že se samci perou - můžou být spolu i samci, ale od mláďat. Samičky se snesou vždy. Hlavně si dej pozor ať koupíš správná pohlaví
Jinak morče potřebuje dodávat vitamín C, stejně jako člověk, takže dávat jabka, šlupky od brambor, salát atd…a jinak se dělají směsi pro morčata, to koupíš všude. Morčata nějak extra nezapáchají, ale dvě už toho vyprodukují dost, takže počítej čistit 2-3krát týdně, abys je necítila. Morče nemá žádné očkování, dožívají se různě je to spíš o štěstí, tak 2-8 let.
Ha, teď mě ještě napadá, že pokuď jsou spolu 2 samci, tak se velice často šu…
Takže záleží na tobě jakým směrem se chceš ubírat v sexuální výchově, aby ti jí to neztížilo nebo naopak neulehčilo
V tomhle jsou samice v klidu.
Ahoj já mám také 2 morčata…páč když nám ta první umřela tak nám děda donesl jinou maličkou a za 2 měsíce jsme zjistili že máme 3v1
Takže máme mámu s dcerou, kluka jsem musela z preventivních důvodů dát pryč. Morčata jsou zvyklá žít ve skupinách takže jestli máš prostor určitě 2 aby jim nebylo smutno.Klec mám v předsíni, kluk jí čistí tak po 10 dnech, ale můžeš častěji. Jako podestýlku používáme piliny. Každé by mělo mít svojí boudičku ale ty 2 blbky stejně lezou nahoru na ní. Určitě dostatek vody, tvrdé pečivo na zoubky(naše milujou rohlíky)A seno-toho hooodně. Jinak spasou všechno, okurku tu zbožnujou-ale malé množství..jakmile někdo otevře lednici už UJÍKAJÍ
je to docela řev. Krom brambor, porku, cibule, česnek to nesmí. Jednou za čas je jim třeba ostříhat drápky-stříhám si je opatrně sama-očkovat jsem nebyla.
Naše malá si z oblibou stoupne ke kleci, pozoruje a rukou mlátí do ní a směje se-morčata jsou tak otrlé že na ní koukají a nic
![]()
Já jako podestýlku používám peletky na topení - ty slisované válečky. Dám vrstvu peletek a na to vrstvu hoblin, aby to netlačilo do paciček. Pěkně to nasává vlhkost. Jen je třeba udělat si na léto zásobu, mimo topnou sezonu to neprodávají
(myslím ty 15kg pytle v bau-marketech…)
@tonj
téda, mě se samečci jen prali, hajzli
ale teda páreček, co máme, by mohl sexuální výchovu přímo učit, to je fakt.. ten ju obskakuje v jednom kuse. Nedávno jsme měli porod, no to bylo něco pro kluka
, ale tak aspoň ví, jak to v životě chodí ![]()
Ahojky take jsem malemu (15m) poridila morcata.. Kdyz jsem byla mala mela jsem malou famru jich
poridila jsem si jednu a ta uz od zverimexu byla tehotna tak po dvou tydnech byli male. Pak kamoska prisla ze nemuze mit morce tak jsem mela dalsi
ale je to krasa. Jsou roztomily ja mam rozety to jsou takove rozcuchane
to netreba cesat. Nejradeji maji cerstvou travu. Ale musi byt cista ne blizko silnice ani chemickych postriku. Na jare pokud je mozno dat na zahradku.. Moji maji radi okurku… Vzdy kdyz rekni mysuuu tak zacnou kvikat
tohle je snad nejlepsi zviratko pro deti.
@martina.se Já měla 3 samce a občas to teda byly homosexuální orgie. Ale dělal to hlavně jeden, jmenoval se Tygr. Pak už to došlo tak daleko, že si vyhlédl toho jednoho a fakt mu nedal pokoj. Naštěstí jsem ho mohla dát pryč jedné holčině co se zabývá chovem - jako plemeníka a osvědčil se
Ti dva co spolu zůstali, už to tak nehrotili, sex jen občas a dobrovolně ![]()
@tonj
nejde se nesmát.. hezké, fakt že jo. No každé morče je jiné i povahově. My máme takového flegmatika, on sice okolo samičky tancuje, ale stačí, aby se na něj podívala a Pepan zaleze do růžku a je ticho
![]()
Pokud by se ty dvě samice neznaly, můžou se ze začátku také prát, než si na sebe zvyknou. Tudíž doporučuji dvě ze stejného vrhu. Až malý povyroste, mám v plánu to samé. Chtěla bych pro ně na zahradě vystavit zahradní domeček
protože v bytě s námi žije pes lovec.
Jak moc bude morčátko doma cítit zavisí hlavně na frekvenci čištění. Králičci se mohou naučit chodit na záchůdek a věřím, že by se tomohlo zkoušet i u morčátek. Každé morčátko je ale povahově úplně jiné a ve dvou ta disciplína půjde asi z kopce ![]()
Když jsem je měla v bytě, měla jsem pro ně postavenou morčatárnu - dobře se to udržovalo a hezky to vypadalo - to je jenom námět k zamyšlení, kdyby byl mužskej šikovnej a něco vyrobil
Tak ja male taky kolem roku poridila morce…mame doma taky vsechno co je zivy
holku…mela klec v obyvaku…cistit se to musi hooodne casto aby nesmrdelo…ale hlavne…jak to morce beha v te kleci (i kdyz mela ten vyssi plastovej spodek) tak byly hovna a hobliny uplne vsude…takze morce putovalo do kralikaren za kralikama…domu uz bych ho nechtela…nebo leda do neceho vysoky..terarko apod.
Ahoj, potřebuju nutně poradit. Koupila jsem si na podestýlku pro morče hobliny ze zverimexu a je to teda děs. Na obalu píšou hobliny, ale mě to teda připadá spíš jako piliny, děsně se z toho práší. Potřebuju nutně objednat další, jenže nevím jaké a hlavně na jakém e-shopu. Byly mi doporučeny allspany, že jsou super, jenže ty jsem našla jen v zoomix Praha a tam to jde jen na osobní odběr.
Poraďte mi prosím, jakou značku koupit a taky hlavně kde. Díky moc ![]()
Já kupuju nějaké „chipsi“ nebo jak… nebo od truhláře
A pod hobliny vrstvu lisovaných peletek na topení, mnohem lépe to saje.