Morče

61
6.5.08 14:37

MORČE

Ahojky, tak jsme se rozhodli, že našim klukům 7 a 3 roky pořídíme nějaké zvířátko, po dlouhém vysvětlování staršímu synovi, že myšku mu fakt nekoupíme (nejspíš by ám hned utekla),jsme se domluvili na morčátku. Potřebovala bych ale poradit s plemenem a popřípadě kde nejlépe morčátko koupit - jestli nějaký obchod, nebo přímo od chovatele. Syn by chtěl bílé a heboučké. Existuje vůbec takové? A ještě jsem se chtěla zeptat jestli se ta dlouhosrstá plemena musí česat? Díky za postřehy a rady. Petra

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
72
6.5.08 14:57

ahoj Pusinko, my máme doma morče už šest let, je to člen rodiny. Morčátko kupte normálně ve zverimexu, tam mají dost velký výběr. Hladké, chlupaté, angorské a i bílé nebo strakaté :D My máme chlupaté a to není třeba česat, jen ty angorské co mají chlupy až na zem, tak ty se česají. Jen pozor na alergie. Poté co jsme měli morčátko doma asi tři měsíce, manželovi se projevila alergie. Tenkrát manžel nechtěl, abych morčátko dala pryč a tak dodneška chodí na injekce, aby se při pohybu v bytě nedusil :D ahoj Míša

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
61
6.5.08 15:38

Dík

Misando děkuji, jen nevím, jak poznám, když je malé, jaké bude, ale to by asi měli vědět v tom zverimexu viď? A nevíš jak stará morčátka je nejlepší koupit?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
61
6.5.08 15:40

Co se týče alergie, tak starším u synovi dělali na všechna domácí zvířátka a alergik není a vzhledem k tomu, že naši měli pejska a kluci jsou od mala se zvířaty, zatím se jim nic neprojevilo, tak by to snad mělo být ok. My s manželem taky žádnou nemáme. A ješě dotázek, chodíte s morčátkem k veterináři? Asi jo viď?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72
6.5.08 15:51

Co já vím, tak se morčátka nemění. Jestli bude bílé hladké, tak takové zůstane. Vyberte si malinkatý morčátko, ale moje první morče už nebylo nejmenší a taky si zvyklo. Jsou to hodně společenská zvířátka a mají rádi společnost. Kdyby na ně kluci neměli čas, tak je lepší pořídit si morčátka dvě, oni si pak vystačí a nestrádají. U veterináře jsme byli jen jednou, za začátku, aby mu ostřihal drápky. Poprvé jsme se báli, ale pak už to bylo v pohodě a střihali mu je sami. Ještě tě musím upozornit, že jakmile se nečistí kotec, tak pěkně smrdí :D Já čistím obden a smrad není :D ahoj Míša

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9534
6.5.08 18:44

Ahojky morčátko bych koupila také ve zverimexu a jak psali holky zůstane takové jaké je jako malé. Veterináře nepotřebuje, hlavně pozor když ho budete pouštět jaké máte doma kytky a pozor na jedovaté

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
61
6.5.08 19:58

Holky díky moc, zajdeme se podívat do Hornbachu a nějakého zverimexu. Snad si s některým padne do oka :) . Budeme ho kupovat po vysvědčení, tak máme ještě chvilku čas. Nejdříve si užijeme dovču u moře a pak se dáme na výchovu dalšího člena rodiny :D . Jen nevím, jestli to kluci vydrží. Kytky po podlaze moc nemáme a jedovaté kvůli klukům taky ne, tak to snad bude v pohodě. Jen se chci ještě zeptat - je něco co morčátka vůbec nejedí, nebo co nesmí?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72
6.5.08 21:27

nejedí čokoládu :D já tomu našemu dávám salát, okurku, rajče, mrkev, kedlubnu, meloun, jablko, hrušku…vždycky dbám, aby mělo v misce zrní a seno. No a normálně by morčátka měla jíst tvrdý chleba nebo rohlik, ale to ten náš nikdy nechtěl. uvidíš sama, oni jsou to takový všežravečkové :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1084
6.5.08 21:31

Morčátko je dle mého názoru ideální volba.Měli jsme jich s bráchou povícero; jedno bylo rozetové (delší chlupy), nečesali jsme ho, leč chlupy na zadku se mu často slepovaly, tak jsme mu je zastřihávali. Stříhání nehtů lze zvládnout i doma; jen u jednoho morčete bylo špatně vidět, kde začíná to živé, tak jsme měli strach, abychom ho netřihli.
Existuje spousta brožurek a knížeček o chovu morčat; jsou tam i hezké obrázky, myslím, že se vyplatí si nějakou koupit. Už si moc nepamatuju, co nesmí, jen vím, že je třeba dávat pozor na mokrou/zapařenou trávu.
Tak ať se klukům kamarád líbí!
 Katka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
461
7.5.08 07:45

Ahoj. Taky si myslím, že morče je super. Před měsícem jsem pořídila morče své pětileté dceři. Pořídila jsem obyčejné hladké, ty si myslím, že jsou nejlepší. Jako dítě jsem měla dvě morčata (obě se dožili přes 10 let) a lepší bylo to hladké krátkosrsté. Teď máme tříbarevné, ale převažuje na těle barva hnědá. Dcera mu dala jméno Žofka. Jo, taky si myslím, že jsou lepší samičky, ale ty se nedají moc sehnat, většinou ve zverimexu mají samečky. Samiček je málo, sháněli jsme docela dlouho. Když jsme si ho přivezli domů, bylo mu 7 týdnů. Taky nás chovatelka přemlouvala, ať si vezeme ještě jedno, aby byli alespoň dvě, že je to lepší, že mu tak není smutno. Ale nepřemluvila. Snažíme se mu hodně věnovat, pouštíme ho běhat, dcera ho hodně chová a mazlí se s ním. Doufám, že se nám ji podaří ochočit tak, jako jsem měla já své dvě morčátka, která se dali volně pouštět, chodili za mnou, přiběhli na přivolání.
Péťo, napiš odkud jsi, kdybys byla z Prahy nebo z Kladenska, můžu doporučit chovatelku.
 Lenka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
61
7.5.08 08:45

Holky všem díky za rady a názory. Sama jsem měla džungarské křečíky (jedna křečice se jmenovala Žofka :) ), andulku a yorkšírka, tak nechci kluky ochudit. Pejsek nám umřel loni :( a kluky to docela vzalo, hlavně toho staršího. Sice byl u babičky, ale byl to náš miláček. Manža měl doma kočky a papouška.
Taky bych chtěla radši krátkosrsté, klukům je to celkem jedno, akorát Tomík trvá na bílé barvě. Ale třeba mu padne do oka jiné. Co se týče samičky nebo samečka nevím. Mám 2 knížky a v každé doporučují něco jiného. Taky píšou, pořídit radši 2 morčátka, ale to myslím u nás zatím nepřipadá v úvahu. Takže budu trvat na jednom. Jinak děkuji za rady ohledně jídla. Ještě jsem slyšela, že prý nejedí brambory. A co pampeliškový květ? To zajímá nejvíce Tomíka :lol: On je totiž milovník kytiček a zvířátek. Holky a kde máte svá morčátka umístěná? Myslím klec, nebo plastový box popř. kde v bytě a zda na zemi nebo někde na skříňce, prý jsou náchylná na průvan.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Caty
7.5.08 09:26

AHoj Pusinko: Tk já mám doma strakaté morčátko chlapečka a myslím, že je jedno jestli to bude kluk nebo holka. Záleží na Vás. Měla jsem ho dřív v akváriu, ale už má klec 70X40 a myslím, že je to OK. Jako podestýlku používám kukuřičnou, protože z pylin měl nějaké potvůrky na kůži, ikdyž jsem mu je měnila maximálně obden a teď je vpohodě. Akorát je trochu bázlivější, ale to byl od začátku, takže je hodně zalezlý ve svém domečku, který má a myslim, že je dobře, aby mělo morčátko i svůj úkryt, kam se může schovat. Jinak ho mám u nás v obýváku, protože ikdyž je bázlivější má rád společnost a povídá s náma. Umí si říct i když nemá papání nebo vodu a nevšimnu si toho, tak píííííííííská. MOhu morčátko doporučit. Nikdy jsem jej neměla, ale nechtěla, ale protože nemůžu mí pejska, tam kde bydlím, tak jsem si jej pořídila s manžu a je to roztomilý tvoreček, kterýho bych za nic nedala. Jednou týdně mu umyju prdelku a tak jednu za měsíc vykoupu celého. Záleží jestli kluci chtěji spíš čipernější nebo klidnější. Určitě doporučuju se na morčátka cchvilku v klidu dívat ať víte, jak se které chová a podle toho taky vybírat, aby pak kluci nebyli zklamaní, že se schovává a zdrhá. To které bude spíše nečinné, zalezlé v koutě bud ejiné než to, které tam bude vesele pobíhat. Tak hodně štěstí při výběru. P.S. Neuvažovali jste třeba i o králíčkovi? Mám jej také a je to skvělé, ale zakrslíka radím od chovatele, aby z něj ze zverimexu nebyl tříkilový zakrslík. Já h mám od chovatele a má půl roku a 1300 gramů, takže to budeopravdu zakrslík.

• Citovat
  • Upravit
61
7.5.08 09:31

Caty dík, o králíčkovi jsme neuvažovali, Tomík si totiž přál myšku, ale to jsme mu vysvětlili, že je moc malá a pořád by mu utíkala a moc by se nepomazlil. Pejska taky nechceme, potřebujeme mobilní zvířátko už kvůli hlídání během dovolených.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Caty
7.5.08 09:32

Jinak brambory určitě nedávát a pampelišku, traviny všeobecně milují, ale co morčátko to jiné chutě. Nás broněček miluje jablíčka, mrkvičku, suché pečivo doporučuju, aby si obrušoval zoubky, jinak mu přerostou a bude muset k veterináři. Jinak u veterináře jsem s ním byla jednou a to když měl ty parazity, píchl mu injekci a je klid, jinak nikam nechodím, pokud nejsou problémy smaozřejmě. Taky jsem mu dala před vchod do domečku plochý kámen o který si obručuje drápky, že mu nerostou příliš rycle a hlavně nejsou ostré a spíše mu je jednou za dva měsíce zapiluji pilníkem. Tím odpadá strach, že ho stříhnete aje to vpohodě. Taky pozor na stravu, morčátka mají tendenci k tloustnutí, zvášt pokud emají dostatek pohybu. Já mu jenou týdně nebo za deset dní dávám jen seno a vodu, takový odlehčující den, i veterinář mi to tenkrát doporučil.salát moc nedoporučuju, hodně nafukuje a hlavně saláty co jsou v obchodech jsou stříkaná, takže by vám mohl umřít, když, tak domácí. kedlubnu mi moc nežeru, ale jablíčko to zmizí hned. dávám ho taky ven na trávu aby se sám napapal, ale musí být teplo a chce ho to hlídat aby nezdrhnul. jinak takový ty kšandy na morče nedoporučuju, má krátké nožičky a zdrhlo by vám, tak abyste jej nechytali, lepší nějaká ohrátka na ven.každý den měnit čerstvou vodu určitě.

• Citovat
  • Upravit
Caty
7.5.08 09:34

No, krállíček je taky fajn , ake záleží kdo by vám jeje hlídal. králíček už potřebuje větší klec a protor pro výbeh, minimálně dvě hodiny denně, ale já ho mam skoro pořád navolno,ale je potřeba počítat s tím, že je to hlodavec, takže kabely pryč a i něco okouše, ale musím říct, že když manža občas nadává, tak se s ním mazlí a je to parádička.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný