Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Poraď se s pediatrem a kdyžtak navštívíte dětského neurologa.. Po 6. měsíci už by se neměl objevovat. Pro tvůj klid bych dítě nechala vyšetřit.
@teroonka píše: Více
Ano, to vše samozřejmě vím a je to v řešení. Spíš mě zajímají odpovědi na moje otázky ☺️ ale díky za reakci.🙂
Ano, mému dnes 3 letému v menší míře přetrvával do asi 8. měsíce určitě. Ale méně… slábl. Souviselo to s hypotonií - neměl ještě v té době úplnou kontrolu hlavičky, což vyvolávalo úlek (moro je vyvolaný tím jakoby pádem, ztrátou kontroly nad tělem ).
Vymizelo to ![]()
Ale může to být cokoliv
u nás to bylo hypotonií.0
Morouv reflex (ale samozrejme i ostani) mohou pretrvat mnohem dele. Kvuli opozdenemu vyvoji reci prostemu jsem se synem starym 4,5 roku zacala cvicit neurovyvojou stimulaci, ktera ma za cil tyto reflexy odstranit (mj. mohou vyvoj resit narusit). Morouv reflex ma syn take a je jako prvni, ktery se odstranuje.
Nicmene neurovyvojovou stimulaci je mozne zacit cvicit az od 4 let. Ptala jsem se terapeutky, zda mohu cviky cvicit i s mladsi dcerou a pry nemohu, protoze primarni reflexy by zhruba do tech 4 let mely spontanne vymizet a cvicenim by se mohl narusit prirozeny vyvoj.
Jinak chci te uklidnit, u syna nejake reflexy pretrvavaji, ale ne vsechny. Rikala mi, ze pred synem tam mela starsiho chlapecka, ktery mel jeste pritomne vsechny reflexy. Takze pretrvavajici reflex neni nic vyjimecnemu, ale v pozdejsim veku muze zpusobovat problemy. Neporadim ti vsak, co delat s malym miminkem, vim jen o te neurovyvojove stimulaci mozne od 4 let veku.
Edit: Jeste doplnuji, ze v pozdejsim veku uz se pretrvavajici reflexy projevuji jinak, takze se jejich pritomnost ani nemusi zjistit. Tj. Morouv reflex se jiz napriklad neprojevuje takovym tim ulekem apod.
@Anonymní píše: Více
Aha, takže tam byl trošku pomalejší motorický vývoj? My ještě nevíme proč tomu tak je, snad budeme po vyšetření chytřejší 🤷🏼♀️ dcerka je jinak moc šikovná na jemnou motoriku, na „mluvení“. Ale co se týká pohybu, tak největší úspěch je u nás pivotovani.
Ano, synek byl taky moc šikovný kognitivně a na jemnou motoriku, ale hrubá motorika zaostávala kvůli hypotonii na středu těla hlavně. Ještě v těch 8 měsících byl v trakci při vyšetření (to přitažení za ruce) jako novorozeně. Pak už to nikdo netestoval.
Ještě v šestinedělí jsme cvičili intenzivně vojtovku, až do roka. Syn plazil v 6.5 měsících, ale seděl až v roce. Lezl v 11 měsících… bez vojtovky by to šlo asi pomaleji, kdo ví.. ![]()
Ahoj, ráda bych se zeptala na vaše zkušenosti.
Moje holčička (devět a půl mesiců) se zatím neplazí, neleze ani nejde na všechny čtyři. Na fyzioterapii si všimli, že má ještě přítomný moroův reflex.
Setkali jste se s tím někdo? Vymizel reflex sám s postupujícím vývojem? Bylo u vás přitom taky pomalejší tempo motorického vývoje?
Moc děkuji za sdílení zkušeností.