Možné rysy autismu u 15 měsíčního

Anonymní
18.7.25 13:48

Možný rysy autismu u 15 měsíčního

Zdravím maminky, mám 15 měsíčního syna a vždycky mi přišel svým chování nebo projevem specifický. Ale čím je starší tím víc mi přijde jeho chování zvláštní a začínám mít obavu zda se u něho nejedná o PAS či jinou poruchu.
Jeho vývoj probíhal v normě, naopak pohybově byl dopředu brzy lezl, stál, chodil, vylézal do výšky atd. I brzy žvatlal. Akorát jeho styl hraní se vždy hodně týkal točení koleček i jiných předmětů. A to se ho drží stále. Dokáže si s danou hračkou i hrát normálně ale největší potěšení je když s tím může točit. Tuto aktivitu dělá denně když den a několikrát, ač to není dlouhý časový úsek. Na jméno reaguje, otočí se. Od hry s ručením se dá vyrušit a přeorientovat na jinou činnost, ale točit se prostě musí. Oční kontakt má, směje se. Dokáže si hrát se mnou nebo s tatínkem. Ve společnosti měl problém dřív problém se adoptovat, teď už takový problém nemá. Ohledně lidí, je vybíravý. Pochovat se jentak nenechá, ale nemá problém když na něj člověk mluví a pak si s ním i třeba hraje. Neukazuje. Ani na to co by potřeboval ani na to co ho zajímá. Dřív mě aspoň dovedl k tomu co chtěl, nebo tam položil moji ruku. Teď jen stojí, kouká na místo a řve nebo se k tomu prostě snaží dostat sám. Hračky, předměty mi nosí aby mi je ukázal. Řeknu co to je a je spokojený.
Jeho slovní zásoba která nebyla velká ale vymizela. Minimálně řekne táta, máma což ví co znamená ale spíše se z toho stalo opět mamama, tatata. Většinu dne říká jen diky diky a nebo dělá různé zvuky, skřeky.
Je víc temperamentní a vzteklý když není po jeho. Začne křičet, řvát.
Venku rád běhá i na hřišti dokola kolem klouzačka, houpaček. Rád běhá podél plotu. Rád se rodí i dokola. Nic z toho ale není nějaký dlouhý časový úsek.
Ano možná ho moc pozoruji a možná jen plaším a budu tady za ženskou co hledá jen problém. Ale takové chování u jiných dětí neznám nebo jsem neviděla.
Můžete mi některá napsat případně svojí zkušenost. Moc děkuji.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
590
18.7.25 14:10

Nějaké autistické rysy skutečně má, každopádně je brzo. Uvidíte, jak se to bude vyvíjet, počkejte na dotazník v 18 měsících. Můj syn 3 roky má autismus, ve většině je jeho chování hodně podobné nebo stejné jako u tvého, až na to že na jméno nereaguje. Každopádně tvůj syn je mladší, takže se to ještě může vyvíjet a uvidíte. 🍀U nás bylo stěžejní to, že začal zapomínat slova, půl roku jsme to pozorovali a potom začali řešit, zapomel opravdu skoro všechna slova. Výsledek máme středně těžký autismus, ADHD a dysfázie.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
18.7.25 14:24

@Kr202248
Děkuji za odpověď. Samozřejmě vím, že ještě je brzy a na dotazník počkám. Ale ty rysy tam právě taky vnímám. Na jméno reaguje. Na pokyny jdeme ven, jdeme se vykoupat, najíst atd taky reaguje. Hry paci paci, berany duc, kuk atd normálně dělá. Ukáže jak je veliký, zatleská si že je šikovný když se mu něco povede. Udělá indiána a takový jiný blbinky. Nebo učeš se když podám hřeben a i uceš tátu, dej tátovi klobouček. Tomu rozumí. Takže nějaká komunikace mezi nami funguje. Když přijde táta z práce domů tak ho vítá, když odcházíme z místnosti též reaguje. Zamává, pošle pusinku. Ale zaráží mě právě to točení a momentálně i to že přestal používat nějaká slova nebo se vrátil ke slabikám. Nepřijde mi jakoby byl mimo svůj svět ale…
Můžu se zeptat jak to pak probíhá když dotazník na 18 měsíční vyjde pozitivně?

• Citovat
  • Upravit
590
18.7.25 15:50

Syn tohle všechno uměl a umí stále, jen se jaksi neučí nic nového. Jakoby se zasekl ve vývoji. Dělá malé pokroky ale oproti vrstevníkům je neskutečně pozadu. U nás to opravdu je hlavně ta řeč, že začal zapomínat slova a neučí se nové. Nebo se je naučí ale časem zase zapomene.
U nás dotazník vyšel pozitivně ale neřešilo se to. Nás pediatr řekl že těm dotazníkům nevěří a měly by se dávat později. My jsme to začali řešit sami když měl syn 2,5 roku. Je potřeba vyšetření na foniatrii, neurologii, psycholog a psychiatr. My jsme začali na logopedii kde nám řekli že si myslí, že má náš syn PAS. A potom už jsme to řešili postupně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27716
18.7.25 16:56
@Kr202248 píše: Více

zkoušeli jste benaudiru?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...