Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@oldvra píše:
Prostě hodnoty nestouply a nazdar, nikdo se se mnou víc nebavil
Takže přístup: prostě půjdu na revizi a nazdar? ![]()
Z vlastní zkušenosti bych také nešla. u naší první dcery nebyla akce srdeční do 8+6, a podle měření v 12 týdnu dle PM, zjistili, že je o 14 dní menší. (obě děti mam o 14 dní menší než dle PM). už od 6+9 mě připravovali na možnost, že akce nebude a až začnu krvácet mam hned jet do nemocnice, a bylo to fakt zbytečný se stresovat.
@Envie píše:
Me prijde sama tazatelka dost zmatena. Chtelo by to souhr - hodnoty hcg, co dr videl na utz, proc tak specha s revizi atd. Ja s tim zkusenost nemam. Ale ma kamaradka nastoupila do nemocnice na revizi. Ta ji byla odsunuta kvuli jakemusi pripadu, kterej na sal musel driv a dalsi den pred revizi si jeste vyprosila utz, kde nasli srdecni akci, takze nebejt tezsi pripad, kuli kteremu ji nevzali na sal a jeji prosik se slzickama, prisla by o krasnou zdravou holcicku.
Zakladatelka dává málo informací. Jestli byla vidět dutinka, jak velká, jestli v dutince něco bylo.
A pokud se 2 doktoři shodli, tak bych tomu neději moc nedávala. Mě, když jsem měla ZT, hledali ultrazvukem nejen samotnou srdeční akci ale i Dopplerem zkoumali, zda do váčku proudí krev. Neproudila, takže bylo jasné, že embryo nežije.
S ohledem na předchozí před pár týdny zakladatelkou založenými diskuzemi se obávám, že tady ani tak moc nejde o to, jestli čekat nebo nečekat na jiný verdikt. Trochu mi přijde, že se zakladatelce miminko teďka nehodí a tudíž je rozhodnutá a chtěla jen podpořit ![]()
Je-li to na opak, tak se moc omlouvám, ale i z jejího přístupu a naprostého minima informací mám prostě tento pocit ![]()
@tterka píše:
S ohledem na předchozí před pár týdny zakladatelkou založenými diskuzemi se obávám, že tady ani tak moc nejde o to, jestli čekat nebo nečekat na jiný verdikt. Trochu mi přijde, že se zakladatelce miminko teďka nehodí a tudíž je rozhodnutá a chtěla jen podpořit
Je-li to na opak, tak se moc omlouvám, ale i z jejího přístupu a naprostého minima informací mám prostě tento pocit
Tak ty jsi to úplně rozsekla
![]()
@ivašot. píše:
Zakladatelka dává málo informací. Jestli byla vidět dutinka, jak velká, jestli v dutince něco bylo.
A pokud se 2 doktoři shodli, tak bych tomu neději moc nedávala. Mě, když jsem měla ZT, hledali ultrazvukem nejen samotnou srdeční akci ale i Dopplerem zkoumali, zda do váčku proudí krev. Neproudila, takže bylo jasné, že embryo nežije.
Základatelka dává málo informací, protože sama nic neví…
@oldvra píše:
Já to nechci, chci to okamžitě vyndat, když už to nežije.
Pokud zakladatelce křivdím, tak se omlouvám. Ale myslím, že pokud by to dítě stála, tak by nebyl zas až takový problém počkat.
Co se týká té shody dvou lékařů - pokud je těhotenství mladší a akce tam ještě není, tak se na tom může shodnout doktorů třeba deset, jak tu někdo psal a stejně to pak může být dobré.
Ale to si musí rozhodnout zakladatelka, jestli tomu dá šanci nebo ne.
@oldvra píše:
a proto čeká na předoperační vyšetření.. zajímavý přístup ![]()
@oldvra píše:
Omluvila jsem se. Nezlob se na mě, ale dítě je prostě obrovské rozhodnutí. A ta tvá poznámka z prvního příspěvku Chci se zeptat, je normální, aby mě nechali přes týden chodit s mrtvým plodem???
Promiň, ale to zní při nejmenším hodně divně ![]()
Pokud „už to nežije“ pak přeci není problém „tomu“ dát ještě pár dní čas a třeba se zjistí, že „to žije“ ![]()
A že máš málo informací? Tak máš přeci pusu na to, aby ses zeptala. Pokud je tvůj dr. osel a nedá ti informace, tak se seberu a jdu se ptát jinam. Ale zjišťuji. Bože, vždyť jde o tvé dítě, tak se nenechám jen tak odbýt…
Příspěvek upraven 29.05.15 v 09:21
@tterka píše:
Omluvila jsem se. Nezlob se na mě, ale dítě je prostě obrovské rozhodnutí. A ta tvá poznámka z prvního příspěvku Chci se zeptat, je normální, aby mě nechali přes týden chodit s mrtvým plodem???
Promiň, ale to zní při nejmenším hodně divně
Pokud „už to nežije“ pak přeci není problém „tomu“ dát ještě pár dní čas a třeba se zjistí, že „to žije“
Protože jsem z toho psychicky špatná, když vím, že to není dobrý
@oldvra píše:
Protože jsem z toho psychicky špatná, když vím, že to není dobrý
Jenže to je právě to, co nikdo neví. Těhotenství je na začátku, nikdo nemůže vědět, jestli to je dobrý nebo není dobrý. Spousta žen v tomhle období o těhotenství ještě ani neví. A ty už to chceš mít pryč jen proto, že to není dobrý. A co kdyby to bylo dobrý? Pokud jsi na tom už teď psychicky špatně, tak co s tebou udělá vědomí, že jsi to dala pryč moc brzy, a že by stačilo třeba jen týden počkat a všechno mohlo být jinak?
Toto je hodně razantní rozhodnutí a zpátky už ho nevrátíš.
@Michelangelo píše:
Pokud ještě srdeční akce nenastala, tak je logické, že by ji nevidělo ani 10 doktorů. Kam spěchat? Ten týden navíc snad stojí za to
jasne, ze pokud je tehotenstvi o hodne mladsi, tak nemuze nic videt ani 10 doktoru a muze to byt dobre. jenze ono je vic faktoru nez to, jestli tam je srdecni akce, ci ne. a myslela jsem to tak, ze pokud dva lekari vyhodnotili (podle hcg, velikosti dutinky atd), ze sance neni, tak bych byla opatrna s nejakym davanim nadeji. (to jsem reagovala spis na poznamky typu : „chces dite nebo ne“, coz znelo jakoby ho mohla „zachranit“, coz s nejvetsi pravdepodobnosti neni pravda). ja bych se k tomu vubec nevyjadrovala, proroze s tak malem informaci tezko muze neco od pocitace soudit odbornik, natoz laik. jen me proste zarazily ty nadejne komentare, jak to muze byt vsechno dobre (oproti nazoru dbou lekaru)
No tak na revizi máš jít za týden, jestli jsem to dobře pochopila, tak předpokládám, že pak ještě půjdeš na ultrazvuk. Jestli ne, tak si ho vydupej.
@ynax To že jedou na HCG chápu velmi dobře. Když na UTZ není vidět embryo a nezdá se jim to, tak dělají testy na HCG. Pokud HCG nestoupá tak, jak by mělo, tak není šance, že se to vyvíjí a bude ještě srdíčko. To je velmi dobrý ukazatel, lepší než UTZ. Akorát bych si teda zjistila přesné hodnoty HCG, abych měla jasno. Když jsem šla na revizi, tak jsem byla na čtyřech UTZ u třech různých doktorů, aby nedošlo k omylu. Má Dr. mi ho dělala 2× týden od sebe + mi nechala udělat testy na HCG. Pak mě poslala do nemocnice, tam mě vyšetřili a dali mi termín zákroku. A ještě před zákrokem mě znovu kontrolovali, zda je to špatné.
@oldvra Název diskuse Mrtvý plod je špatný. V tomto raném stádiu se nemluví o plodu. Mrtvý plod je až v pozdějším stádiu a žena ho musí porodit. U tebe je to zamlklé těhotenství, pokud to tak je. Jen pro vysvětlenou…
Tolik naděje a zůstal jen smutek?
Sdílejte své pocity, vypište se z trápení nebo načerpejte útěchu v deníčkách s podobnou zkušeností.