Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@žižkovanka a počkejte co teprve když se s timhle clovek setka ve skole
![]()
Já si pořád říkala, že až já budu mít dítě, tak tyhle komunistický manýry nepřežijou, všechny tyhle „učitelský struktury“ budou v důchodu:-)a bude převládat i na státních školkách optimistickej přístup a koukám jako blázen…a pochybuju už ted, že za ty dva roky, co by měl jít malej do školy by se něco změnilo, na těch základkách to je bohužel i ted podobný, jak čtu…bohužel jakej je tam přístup se z dnů otevřených dveří moc nepozná…a zjistila jsem, že je třeba bojovat, ne útrpně čekat a přečkat tu dobu (vždyt sakra školkový období nejvíc formuje dět!!! co si zažijou, jaký budou mít výchovný vzory ve školkách, tak se budou stavět i k životu) já musím chodit do práce a tak bych ráda dávala dítě do školky, kde v něm nevytvářejí trauma nebo odpor ke školním zařízení…:-((…je třeba se ozvat ai za cenu toho, že mi vyhrožujou, že nás vyloučí ze školky…nebejt zticha..protože takhle přemýšlí většina rodičů a tímpádem se nic neděje a školství je v takovým dinosauřím vakuu, kdy si myslí, že když se nikdo neozývá, tak se vlastně nic neděje a všichni jsou spokojený..viz. dneska odbor školství, jak se divili…
Zdravím, v Sudoměřské jsem byla před lety na praxi a musím říct, že paní učitelka u které jsem byla, mi přišla fajn, tuším, že se jmenovala Ondráčková, alespoň byla ráda za to, že jí pomáhám
Ale je fakt, že mě tam také pár věcí zarazilo..a to jsem byla jen v horním patře..Po obědě koukali na telku a učitelky pily kafe..a pak taky byl trochu problém zapojit do aktivit mladšího chlapečka, kterého měla ve třídě, takže to docela odnesl..Myslím, že heterogenní třídy mají smysl, pokud s tím učitelky umí pracovat, jinak je to spíš kontraproduktivní. Fakt mi ho bylo líto. Já jsem právě z té Libické byla z počátku ( v září 2013)dost vyplašená a nemůžu říct, že bych tam chodila tak nějak s velkou radostí…z dcery taky nic pozitivního nevylezlo, ale myslím, že jde také o zvyk..Chtěla jsem ji letos přehlásit do Milíčova domu, dokonce nás i přijali, ale nakonec ji nechám, kde je..Aby to nakonec nebylo z bláta do louže - školka je to krásná, ale po debatě mezi paní ředitelkou a rodiči, jsem došla k názoru, že problémy jsou všude, jde hlavně o to, že je v těch státních školkách opravdu málo personálu
Ale určitě je dobře, že jste se ozvala a držím palce, protože osobně si také myslím, že předškolní období je opravdu velice zásadní. Fakt mě mrzí, že na Praze 3, je tak málo kvalitních předškolních zařízení za rozumné peníze…Možná zkuste tu MŠ Perunova, třeba by vám ten přestup umožnili, je tam poměrně vstřícná a komunikativní zástupkyně paní uč. Jelínková..u nás v Libické bych to nezkoušela, protože tam si to paní ředitelka dělá tak nějak po svém..Jinak mým plánem je pokusit se vzbudit v Libické jakousi rodičovskou iniciativu, protože pokud nás bude víc, paní ředitelka se třeba nad některými věci bude muset zamyslet..a navíc, chodí tam tolik lidí, kteří mohou té školce pomoci..určitě ne všichni pracují od rána do večera..já mám zatím to štěstí, že jsem doma s druhým dítkem.-) a ráda bych se do dění ve školce víc zapojila..takže uvidíme..jinak vy jste ve kterém patře? My chodíme až nahoru do čtyřky ![]()
Přesně tak, souhlas se vším, jsme nahoře…chjo…děti dají koukat na TV (před spaním i po), místo any si s nii četli, hlavně že od nich mají klid…
@žižkovanka píše:
Přesně tak, souhlas se vším, jsme nahoře…chjo…děti dají koukat na TV (před spaním i po), místo any si s nii četli, hlavně že od nich mají klid…
ale vy jste v Sudomerske, ne?
Naštěstí ne
Chodíme do Libické do třetího patra prvním rokem..ale s tou nemocností je to fakt hrůza..vlastně tam spíš nejsme než jsme..Zrovna dneska zkoumám jestli dcera po týdnu v MŠ chytla tu pátou dětskou nemoc, co tam teďka řádí..Jinak tu rodičovskou iniciativu bych ráda rozjela právě v Libické, ta školka je celkem fajn..jak jsem psala. Sudoměřskou pamatuji pouze z dob svých studií, když jsem tam byla na praxi..ale jsou tam, jak jsem koukala na stránky pořád ty stejné učitelky i ředitelka.
@octopus70 já vim, to jsem se ptala zizkovanky, ale to už je jedno ![]()
@žižkovanka
MŠ Sudoměřská, je dle mého názoru výborná školka. Popravdě jsem zaskočena co tady píšete. Ze své zkušenosti vím, že problém nikdy není jen na jedné straně. Nepramení jednání, které tady popisujete spíš z nějakého Vašeho,,šprajcu,,?? Státní školka není soukromá instituce a proto je zapotřebí dodržovat pravidla (vyzvedávat dítě včas, vodit ho zdravé atd..) a nástěnky si hlídat musíte ve všech školkách, paní učitelka nemá na starosti jenom Vás. A 1000kč za rok rozhodně není moc, klauna a divadélka mají minimálně jednou měsíčně, tak si to sama spočítejte. Pokud vám, platí se z toho i výtvarné potřeby pro dítě. Neměla byste takto odrazovat ostatní maminky, paní učitelky jsou citlivé a pokud Vy se k nim chováte mile oni k Vám jistě také, omlouvám se, že jsem se takto rozjela, ale nemám ráda takové pomlouvání pokud ani sama pisatelka nenapíše jak konflikt vznikl. Názor ať si ale každý udělá sám HAWK
Také připojím malé info, obě mé děti chodí do Libické a jsme moc spokojeni. Chodí do třetího patra. Učitelky skvělé, dětem se věnují a to, že školka nemá prakticky žádné akce si myslím, že nevadí a bohatě to vyváží každodenní péče učitelek. Program si pak vytvoříme s dětma o víkendech sami. Pro mě je důležité, že se tam děti od začátku těší, učitelkám se vrhají do náruče, mají kamarády atd. Pravda, že komunikace ze strany vedení školky je nulová, ale paní dole u šaten ví vždycky všechno, stačí se zeptat (mnohdy sama upozorní).
Jako veliké plus je obrovská zahrada na které děti tráví spoustu času (každé dopoledne pokud neprší a také odpoledne po spaní).
S nemocností problém nemáme, syn byl za tři roky co tam chodí nemocný jednou, dcera za její první rok vůbec.
Dost jsem se bála toho, dát dítě do tak velké školky a jsem ráda, že jsem obavám nepodlehla.
Jedinou výtku co bych měla, ta se týká minulého školního roku, kdy chodil do školky pouze syn a kdy se jim během jednoho roku vystřídalo snad pět učitelek než se našla jedna, která zůstala (ve třídě se vždy střídají dvě učitelky). Věřím tomu, že učitelky to tam jednoduché rozhodně nemají.
@Sheelle taky všechno vyjednavam dole s pani Ivankou ![]()
Prosim Vas, a Vy jste uz teda asi v predskolacich - to se pak jezdi na SVP? A chodi se plavat? My chodíme hned do 1.patra, synovi je 5, pristi rok bude predskolak.
Jinak pro me byla velikost skolky plus, myslim si, ze si pak lepe zvykne ve skole, nez kdyby prisel z nejakeho rodinného prostředí o 2 tridach, coz je ted ohromne v kurzu.
Pani učitelky jsou super, to je pravda, kluk je ma rad a ma tam kamarady a chodi tam rad, coz je pro me nejdulezitejsi, nevim, co to je bojovat rano s odchodem do skolky, a to uz od zacatku - všechno v pohode od prvního dne.
Ale jednou za rok by nejakou schůzku s rodici udelat mohli.
Co je to SVP netuším. Pan Google říká, že Středisko výchovné péče, tak tam jsme tedy nikdy nebyli
A plavat se chodí, syn chodil půl roku, jenže dělal takové scény, že nakonec jsem podlehla a z plavání ho odhlásila. Přitom s lektory ani plaváním problém určitě nebyl, plavat chodil už jako mimčo, prostě si podle mě jen postavil hlavu a nechtěla jsem ho lámat. Taky si myslím, že mnohem více záleží na konkrétní učitelce, kterou dítě má než na školce jako systému. Samozřejmě je to pak taky o tom jak ta školka učitelky motivuje k tomu, aby byly takové jak my si přejeme.
@Sheelle Skola v prirode prece
(vim, problem, pisu bez diakritiky, jsem tak zvykla). Pry jezdi predskolaci (rikala pani ucitelka na zahrade, kdyz jsem ji tam jednou odlapila). V jinych skolkach jezdi kazdy rok, sousedky 3letak ted byl. Muj starsi syn taky jezdil na SVP
kazdy rok.
Mmch, na tech nasich hodne sporych webovych strankach je myslim dokonce info, ze se jezdi na SVP do zahranici
nekdy bych tu nasi pani reditelku docela rada potkala, ale myslim, ze je to takova paní Colombova (tu taky nikdo nikdy nevidel
)
@nakukovatelka Hele tak to myslím byli (viděla jsem na nástěnce nějaké fotky), ale nevím jak vybírali děti, bylo jich asi jen pár a náš malý nebyl. Možná se to mělo nějak hlásit nebo nevím, já o ničem nevěděla… (viz komunikace školky s rodiči).
Ale je fakt, že tohle moc neřeším, syn chodí do skauta a jezdí s ním, takže tohle nás moc nepálí. Pravda, že jinak bych asi řešila více, proč jsem o ničem nevěděla a komunikaci celkově.
@Sheelle dik. Ja se hned na zac.zari zeptam, ja bych docela chtěla, aby na skolku v prirode jel.
Musime vydrzet, skolka je jinak fajn, ale ta komunikace je hrozna.
Muzu se ještě zeptat, kam pujdete do skoly?
Budu vybirat od podzima, kam jit k zapisu. Bydlime kousek od Jiraku, moznosti kolem je dost…
Pry je dobra Lupacovka (jazykovka), ale to je na cestovani tramvaji, a to nevim, uz od 1.tridy nekam dojizdet
. Mame zakladku na Jiraku co by kamenem dohodil, ale starsi syn zase rikal, ze není moc dobra, ze ma na gymplu spoluzaky, co tam chodili…
Mame moznost i na Prahu 2, pry je dobra Šumavska ![]()
@nakukovatelka syn půjde na Kladskou. O Lupáčovce jsme taky uvažovali jako o záloze, ale dostal se na obě a v tom případě je Kladská jasná volba ![]()
Bydlíme blok od Flory, přímo na Vinohradské.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.