Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Milé návštěvnice, děkuji, že rozvíjíte tuto debatu
i přes to, že je školka zavřená, ráda se něco nového dozvím.
Jen pro vaši informaci, začátkem června jsem za paní ředitelkou alias paní Colombovou byla osobně. Chtěla jsem ji sdělit pár svých postřehů..viz. mé dřívější příspěvky a její reakce byla tak nějak výmluvná. S úsměvem mi sdělila, že nikdo z rodičů si na nic nestěžuje, a že jsou všichni s fungováním školky moc spokojeni a pokud mi velká školka nesedí, ať si raději hledám jinou. Všechny nedostatky shodila na učitelky, které se prý mají více snažit komunikovat s rodiči, ale tam problém nevidím, samozřejmě, že když se na něco konkrétně zeptám, tak se mi dostane odpovědi. Webové stránky není třeba vylepšovat, když máme ty nástěnky a fotogalerie ač třeba na heslo, považuje za zneužitelné..O rodičovský klub není prý ze strany rodičů žádný zájem a podle paní ředitelky, je to spíš věc základních škol…Šlo mi spíš o celkovou koncepci té školky, ne konkrétní učitelky, které mi také přijdou milé..Spíš mi vadí to, že lidé z prvního patra nevědí, co dělají ve třetím, kdo, kde byl či nebyl a proč..A taková celková anonymita..Samozřejmě jako trénink na základní školu dobrý, ale pro tříleté děti nevím nevím..Viz ta školka v přírodě, na té byly jen děti z druhého patra a to ještě z jedné třídy..Od paní zástupkyně jsem se kdysi dozvěděla, že to je také věc paní učitelek, zda se s dětmi odváží jet na ŠVP či nikoliv. Sama jsem byla překvapená, že někdo v tomto roce vůbec byl
Říkala jsem si, zda má smysl jí ještě nějak dál obtěžovat, neboť je mi jasné, že ona žádné změny dělat nehodlá..Mě by například také zajímalo, proč se zde platí školné v hotovosti..s tím jsem se ještě nikde nesetkala..
Ráda bych ji přiměla k tomu, aby alespoň jednou za rok uspořádala třídní schůzku pro zájemce z řad rodičů, kde by se musela k některým věcem vyjádřit.
Jinak jsem zvědavá, jaký bude náš další školní rok, dcera bude teprve čtyři v září…Ale je super, že jste se dostali na tu Kladskou, která je podle mě docela výběrová..takže děti zde asi nějakou tu předškolní přípravu dělají..Jaký jste z toho měla pocit?
Slyšeli jsme, že snad dobrý, ale deti tam nemáme.
@octopus70 Teda vy jste to vzala pěkně důkladně. Zrovna včera jsem se bavila s kamarádkou, která tam měla také dceru a prý se bavila s učitelkou a i když učitelka neřekla nic konkrétního, tak z rozhovoru vyplynulo, že mají všechny z paní ředitelky strach, bojí se cokoliv udělat, aby se jí neznelíbily. Pokusím si letos všímat si více takových věcí, teď jsem fakt viděla hlavně to, že jsou tam děti spokojené, je tam velká zahrada atd.
Co se týká Kladské, tak tam byly přijímačky dost drsné. Ale syn je celkem bystré dítě, i když nijak neobvykle, vyniká jen co se týká výtvarného oboru, zbytek průměr. Ve školce měl na učitelky štěstí, to je fakt, hodně s dětmi zpívají, vytvářejí, dělají pokusy atd. přesto bych řekla, že u takhle malých dětí jsou i takhle náročné přijímačky spíš o momentálním rozpoložení dítěte a tedy spíš o náhodě.
@Sheelle Hezky večer přeji..teď mě ještě napadá, jestli nechodila v loňském roce naše dcera s vaší do jedné třídy k paní učitelce Martině..Ani bych se nedivila, protože já v te školce znám za celý rok dohromady tak deset rodičů..no nic, jsem zvědavá, co nás čeká v září.. S ředitelkou asi nikdo nehne..a je dost dobře možné, že se ji ty ucitelky bojí.. Žadná velká demokracie tam asi nevládne..což je škoda, protože ta školka má velký potenciál.. Je velká, prostorná v dobré lokalitě a mohla byt i moderní…ale je to vždycky o vedení
@octopus70 obdivuju, ze jste sebrala silu a sla s pani Colombovou vyjednávat. Ve Vasem liceni cele akce me nadzvedla zase ta jeji zminka, ze fotky jsou zneuzitelne, ta je snad nejak paranoidni, nebo nevim. Když si vzpomenu, jak na informativni schůzce po prijeti do skolky (před 2 lety - od te doby jsem p. Colombovou nevidela) rekla, ze mimo areal skolky se nevychazi (tzn. zadne akce - prochazky, vylety apod se zde nekonaji), protože - cituji „chodi sem deti celebrit, tak kvůli unosum“…
tenkrat mi to hned nenapadlo, ale ted bych ji docela rada rekla, ze krom moderátora Veselovskeho jsem tam zadnou celebritku nikdy nepotkala, a jestli tim mysli třeba bohate podniaktele nebo nevim koho, tak si myslim, ze pani reditelka trochu slysi travu rust, myslim si, ze takove deti sem vůbec nechodi, a uz vůbec nechapu, proc by ne ne mely „doplácet“ ostatní deti - které tim padem nejedou ani na vylet.
Od známých slysim, ze deti bezne chodi na ruzne akce, muj starsi syn jezdil se skolkou všude mozne.
Co je tohle za osobu…
![]()
Ja ji v zari postouchnu, zavolam ji par otázek a hned v uvodu se zeptam, kdy bude nejak schůzka pro rodice ![]()
@nakukovatelka děkuji za reakci, možná jste ještě opomenula moderátora Petra Vágnera, ale ty únosy, to je fakt humor..a v dnešní době Facebooku mi fakt přijde trochu směšné, se bát uveřejnit par fotek do galerie na heslo..ale spis je otázka, co za fotky by tam dali, když jsou pořád ve třídách. Jo a mimochodem ty kroužky v dopoledních hodinách jsou krom plavání proti zákonné a česká inspekce by ji to zatrhla, ale na druhou stranu me to přijde celkem dobré zpestření dne..ale myslím si, ze ne každé učitelce to vyhovuje..určitě by bylo fajn se ozvat, myslím, ze kdyby aktivních rodičů bylo víc, tak se to třeba i pohne..ale její argument, ted na to máte čas se tím zabývat, protože jste na mateřský me fakt vytačí.. až budete pracovat jako většina, tak už to řešit nebudete..no nevím..pet let jsem studovala predskolni pedagogiku, takze se mnou to bude vzdycky tezky, spíš si příště výberu jinou školku.. V Perunce maji k rodičům mnohem blíž, ale tam se mi zas nelíbí to školní prostředí. Letos tam nastoupí dcera me segry, tak uvidim, dost možná, ze pokud si ani letos v libické nesednem, tak ještě dceru prešoupnu..uvidim, jake budou její reakce v září, třeba si opravdu jen nesedla s učitelkou..
@octopus70 píše: ..ale její argument, ted na to máte čas se tím zabývat, protože jste na mateřský me fakt vytačí.. až budete pracovat jako většina, tak už to řešit nebudete..no nevím..
No tak toto je mazec
. Jak s tim kalkuluje…
Bohuzel, v podstate ma pravdu, když to vezmu podle sebe - do skolky nas prijali na 1.pokus, takze jsem skákala radosti, maly si hned zvyklnul, nebrecel, učitelky sympaticke, spokojenost. Po par tydnech vypukly nemoci, jedna za druhou, ja nastoupila do práce, to byl strasny mazec, nevedela jsem, kde mi hlava stoji a neresila vůbec nic. Vůbec nic mi neprislo v neporadku, to az casem, jak si všechno „sedlo“, mi tu a tam něco nesedlo
vlastne az koncem tohoto sk.roku, našeho druhého roku ve skolce, me zacalo stvat, ze deti nikam nejezdi, ze nevim co a jak bude pristi rok v predskolacich atd.
A oni nesmí byt krouzky dopoledne? Ja tohle vůbec nevim.
Ja se urcite na par věci pani reditelky zeptam a dam ji najevo, ze nejsou všichni tak happy, jak si ona mysli, ale jak jsem uz rikala - je to uz nas poslední rok, koukam se uz po skolach - tam bych fakt nerada slapla vedle.
Budu rada, když podzim neprinese novou vlnu nemoci a když mi kluk bude dal chodit do skolky rad (odesla jeho oblibena pani učitelka Jana).
Reditelka koukam moc dobře vi, jak rodice uvazuji, ze mají svých starosti dost, tak si to tam placa a pytlikuje podle svého myslim uz tak 20 let
@nakukovatelka Tak dneska jsem šla kolem naší školky a zatím je cela v rekonstrukci..tak jsem zvědavá, jestli to v září nějak poznáme
Tak aspoň, že se tam něco děje.. Naší miniaturní paní ředitelku jsme pak potkali v superkratkych šatech na Vinohradské.. Mám na ni takhle na ulici docela štěstí, protože už druhým rokem litam s kočarem porad tam a zpátky..Jinak ani nevím, v jakém jste patře, a ani netusim, ze někdo další z učitelek odchází.. Nase ze tretiho odesla na materskou jiz v červnu. Já jsem pi. reditelce take nabízela, ze dam inzerát na Pedf nebo se poptam spoluzacek, ale to me taky odpalkovala, ze už o někom ví.. Tak jsem zvědavá…
Na ty kroužky mě upozornila jiná paní ředitelka a je to také logické..protože jediný čas, kdy mohou učitelky s dětmi v klidu pracovat je mezi 9-10..a takhle jim tam porad někdo chybí…
Jinak dcera byla tenhle rok skoro porad nemocná, samá rýma a kašel, porad dokola a do toho to od ni chytal náš malý, který se narodil v červenci..takže hrůza, zakončili jsme to v červnu neštovicema..
Jaký byl u vás ten druhý školní rok? Bylo to s tou nemocnosti už lepší?
@octopus70 druhy rok uz byl s nemocemi lepsi, nebylo to tak caste, byla jsem za zimu asi 2× doma cca tyden a asi 2× mela na par dni k nemu hlidani.
První rok byl vyzivny, mne deti hodne trpi na zanety str.ucha
, bylo to strasne. Sli jsme z nemoci do nemco (tedy jen s timto malym, starsi uz je dospely). Snad jsme se z toho vylizali. Na nestovice jsem ho nechala ockovat, když jsem si vzpomněla od staršího syna, co tu jednou bude ve skolce za mazec s nemocema, tak co jsem mohla jsem eliminovala hned ![]()
My jsme v „sedmičce“, tzn. hned v prvním patre, trida jakoby za jídelnou. Odesla p. ucitelka Jana, takova mlada holcina, hrozne hodna, nastupovala tam na svou první praci spolecne s nami v zari 2013. Podle toho, co rikal malej, si myslim, ze byla odnekud z venkova a nelíbilo se ji v Praze, ze odesla nekam na Moravu („Jana rikala, ze v Praze je moc lidi a chce bydlet na Morave“
rikal malej) mela takovy asymetricky uces, tmave hnede vlasy, hodne nosila sukne a barevne punčocháče, takova sympaticka holka.
Co ja vim, tak byla v planu vymena strechy, z toho duvodu je ten prazdnin. provoz rozdelen na 2 casti - jeden tyden byl hned na zac. cervence, druhy bude naopak poslední tyden v srpnu (my chodíme) - ani nemusim popisovat, co mi dalo práce tohle zjistit, to si umite představit ![]()
Doufam, ze syn bude v klasických predskolacich, vloni me v zari trochu zarazilo, ze z jeho tridy odeslo dost deti do starsich, a on zustal s novymi mrňaty (asi ze je kvetnovy, takze patri mezi ty nejmladsi ve svém „rocniku“).
Letos doufam, ze bude mezi většími dětmi, jinak at si me nežádají
(mmch - miniaturni pani reditelka me pobavila
)
@nakukovatelka Tak tu vaši paní učitelku jsem tam asi nikdy neviděla
vůbec netuším..Já ani nikoho z prvního patra neznám, co se týče rodičů. Ve druhým už pár znám a u nás ve třetím docela dost, ale spíš od vidění..Naše paní učitelka byla mimochodem také z Moravy, ale odchází na mateřskou, ale nikoliv na Moravu
Ta se rozhodně lidí nezalekla
a ve školce vydržela dva roky. A co je takové specifikum třetího patra je fakt, že v té nejmenší třídě, kde byla naše dcera mají jenom jednu paní učitelku na 20 dětí, ale na odpoledne se pak rozdělují do velkých tříd, což mi docela vadilo, protože nejen, že jsem ty paní učitelky neznala, ale navíc, dceru dávali vždycky na spaní k předškolákům, kteří se tam evidentně otravovali a na spaní ani pomyslet a ona tam většinou taky neusnula..takže výsledek odpočinku nic moc..Aspoň máte výhodu, že nemusíte lítat pořád nahoru do třetího, já s tím našim miminem..to je docela záhul
Asi se v září odvážím a zajdu se podívat i do vašeho prvního patra..Myslím, že by také nebylo od věci, kdyby člověk tak nějak tušil dopředu, co ho v září čeká..Já jsem sice ředitelce řekla, že bych chtěla, aby už dceru dala ke starším do velký třídy, ale dost možná, že bude zase v té třídě pro nejmenší, protože ona je dokonce zářijová
a do Libické ji vzala na odvolání, protože se jí to nechtělo řešit přes magistrát, tak nám tam to místo asi raději našla.. Na Perunce již rodičům na konci školního roku řekli, ve které třídě budou a dokonce jim nabídli vybrat si paní učitelku..Já nevím jak by se dala v té naší školce zorganizovat nějaká veřejná schůzka s paní ředitelkou??Chtěla jsem ji ještě napsat pár postřehů mailem, ale trochu se bojím, aby se mi to nějak nevymstilo..nechci ji nějak naštvat..ona se sice usmívá, ale vůbec nepřistoupí na žádnou debatu..
A hlavně ona už tam opravdu sedí těch 20 let ![]()
Pokud hledáte školku s výborným přístupem k rodičům a ještě lepším zkuste mateřskou školu Jaroslava Seiferta ve Vlkově ulici. Je sice spojená se základní školou, ale prázdniny ani ředitelská volna jako ZŠ nemívají, maximálně omezený provoz na 2 třídy. Mám tam děti již třetím rokem a poté co se vyměnila zástupkyně pro MŠ si nemůžeme na nic stěžovat! Milé mladé učitelky, spousta akcí pro děti i rodiče ![]()
O MŠ Sudoměřské jsem slyšela, že tam prý i vulgárně říkají dětem včetně paní ředitelky?! Ale doufám, že to je jen informace typu „jedna paní povídala“.
Ahojky. Prosím holky. Kolik se platí školné na 1 měsíc na Mš Libická? Děkuji ![]()
Ahoj všichni,
je tu někdo, kdo má teď zkušenost s MŠ Perunova nebo MŠ Libická? Rozhoduji si mezi těmito MŠ a nějak nevím. Stačí mi klasická MŠ, nechci žádný inovace ve výchově, jen fajn učitelky, dobrý přístup, možnost vlastního hřiště..apod.
Díííky díííky za odpovědi.
Pro nenarocneho rodice jsou podle meho fajn obe…ucitelky v Libicke jsou mile ve vsech 3 patrech, ale moderni skolka to rozhodne neni..s Perunovou vlastni zkusenost nemam, ale jejich zastupkyne je mladsi nez pi. reditelka v Libicke, coz je mozna vyhodou..Perunova ma pouze vnitroblok..zadnou zahradu, ale tridy jsou pomerne nove…nevyhodou je ta skolni budova..obedy a svaciny maji v jidelne v prizemi..na druhou stranu na Perunce zas predskolaci nemusi odpocivat na matracich, coz ma take neco do sebe..
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.