Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Mthfr už dávno nefrčí a skoro se to ani nevyšetřuje a za trombofilní stav nepovažuje ( heterozygot se tedy nepovažoval snad nikdy) . jinak to určitě stačí
@Lama Lama já vím, že tuto mutaci má každá druhá žena, není to nic neobvyklého (uff!!!), ale spíš mě zajímá ta kyselina listová, protože jsem se někde dočetla, že v době snažení a následně pak na začátku těhu by se měl v tomto případě více zvýšit přísun kyseliny listové, protože tělo nedokáže zpracovat kyselinu listovou, kterou má v těle svévolně…tedy snad to píšu dobře.
@villa Ano i ne, ty tu kyselinu listovou neumíš v těle nastepit na vstrebatelnou formu, proto potřebuješ speciální vitamin, kde je ta kyselina listová uz “predvstrebana”
aspon me to tak vysvětlili, jsem také MRHFR ale homozygot, nejsem v průběhu snažení se, ale byla jsem na to lékařkou do budoucna upozorněna. ![]()
@villa píše:
Ahoj holky,
na vyšetření trombofilních mutací by mi byli zjištěny mutace v heterozygotním stavu 677CT a 1298AC. Pochopila jsem, že jde o tu „lehčí“ variantu a asi bych měla ve zvýšené míře jíst kyselinu listovou. Mám 800mg na den, ale chci se zeptat, zda nemám dávkování zvýšit a na jakou dávku? Jsme v léčbě CAR a nyní se chystáme na IUI cca 2× a pak IVF, manžel má teratozoospermii.
Ano, to mám taky, kyselinu listovou a píchat B12. My to máme celá rodina, nechali jsme se testovat, po obou rodičích to mám já. ale homocystein ti dělali? Pokud máš mthfr a vysoký homocystein nad 200, tak je to horší. já mám k tomu ještě faktor 8, a tak jsem prý velmi rizikový. Bacha nebrat hormonální AK
@Forest_Gump1 vůbec se v tom nevyznám…vím jen o těch, kterých jsem psala, ale o homo tam nemám nic.
@Mista1 a bereš nějakou předvstřebatelnou? Můžeš něco doporučit?
@villa Mam totez co Ty, bezne beru listovku 800mg (vzdy si delam kuru - par mesicu beru a na par vysadim). V tehotenstvi jsem brala radeji Femibion na doporuceni gyn.dr a jeste mi k tomu napsala brat obden listovku 1000 mg. Hodne stesti pri snazeni ![]()
Já to mám taky a k tomu ještě jednu jinou mutaci. V prvních dvou tehotenstvich jsem nebrala nic, teď obyc nejlevnější kyselinu listovou, a to jen proto, že jsme potřebovali odčerpat peníze na bonusove karte. Pokud má žena vyváženou stravu a krevní odběry v pořádku, není potřeba cpát peníze farmako firmám.
Mam take a dalsi mutace k tomu. Ale kyseliny listovou sem nikdy ored otehotnenim nebrala, otehotnela sem v podstate na prvni dobrou, takze listovku sem mela az ve vitaminech pro tehotne. Nicmene kyselina listova se proste doporucuje tehotnym obecne. Ted bych nehledala zadne nahrazky. Mutace ma spousta lidi - a jeste vetsi spousta o nich ani nevi
@villa listovku musis brat nastepenou napr. Femibion nebo Superfolin a toho staci klasicky jedna tableta, z klasicke listovky se toho nam s MTHFR moc nedostane. Jinak ja si jeste v tehotenstvi pichala miniheparin, ale ja jsem teda homozygot
@marinka5 píše:
@villa listovku musis brat nastepenou napr. Femibion nebo Superfolin a toho staci klasicky jedna tableta, z klasicke listovky se toho nam s MTHFR moc nedostane. Jinak ja si jeste v tehotenstvi pichala miniheparin, ale ja jsem teda homozygot
hele, dostane a dost a stačí obyčejná ze stravy. To by musely být uplně jiné závažné metabolické vady
MTHFR i v heterozygotni forme zpracovava listovku jen omezene. Varianta je bud vysoke davky obyc listovky (je na predpis) nebo listovku nastepenou - Femibion, Superfolin, Pregnafolin apod
Já bych to v těhotenství úplně na lehkou váhu nebrala… I např. jeden z největších odborníků na rizikové těhotenství MUDr. Koucký (Apolinář) to v potaz bere… Je pravdou, že už se to nebere jako trombofilní mutace, ale v těhotenství to může mít špatný dopad na průběh těhotenství… Obyčejnou kyselinu listovou tvoje tělo nezpracuje - vyloučíš ji kompletně..... I kdyby jsi jí jedla na kg…
Chce to do sebe dostat folát kyseliny listové… MUDr. Koucký také nasazuje Anopyrin… Eventuálně doporučuji poradnu na www.porodnice.cz… ![]()