Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
@jarka2011 měla jsem doporučení od své gynekoložky a odmítli mě objednat. Protože prý když mám tu mutaci zjištěnou, tak co by se mnou dělali. Že se to už neřeší s ohledem na těhotenství a že tam nemusím. Chtěla jsem aspoň objednat na konzultaci k hematologovi, protože tohle mi říkala sestra v recepci a ona mi řekla, že mě neobjedná. Tak jsem řekla, že k nim mám doporučení, tak mě ubezpečila, že prostě nic nehrozí. Tak jsem řekla, že už mám za sebou potrat a ona mi řekla ať si nechám změřit hemacystein. Tak jsem jí řekla, že ten už mám a že mám v ruce výsledky, ale potřebuji odborníka, který se na ně podívá, tak mi řekla, ať moje gynekoložka zavolá, že jí vysvětlí, že není třeba to sledovat…
Zkusila jsem tam zavolat ještě pak jednou, jestli nenarazím na jinou sestru. Narazila jsem, prý mě neobjednají, protože nové lidi neberou a že je nějaké doporučení nezajímá.
Teď mám typ na hematoložku na Smíchově, tak to zkusím tam. Jako u nás to dobře dopadlo. Syn je na světě. Ale myslela jsem, že by mi mohli vysvětlit, co mám dělat nemám dělat, kde to hlásit, kdy malého testovat, jestli a co a jak v dalším těhotenství…
Ale malý má 3 měsíce, tak se přiznám, že jsem to teď na chvíli odložila.
@Eveny pokud jde o leidenskou mutaci, tak to holka nemusí zdědit na stopro. je padesát na padesát, lhostejno jestli jde o kluka nebo holku (např. mojí kamarádky maminka ho má, a dcery ani jedna
). Na otěhotnění to taky vliv nemá, a pokud nezačne ta krev blbnout, tak ani na udržení. musíme doufat, že si to dobře pohlídají. KOnec jsem umazala, jelikož jsem myslela, že jsem jinde ![]()
Holky za zkušenosti… možná bych tak nepanikařila, kdybych před těma 5ti rokama neprodělala tu trombózu a slabou embolku… fakt mě dost lepilo a bylo mě mega zle… proto z toho mám takové lufty… a právě na základě toho mě toho leidena zjistili…
@Eveny nedivím se ti že panikaříš, jenom se tě snažím podpořit
. taky to na mě někdy dolehne, a mám strach ![]()
@marketa612 děkuju, jsi hodná… někdy si připadám jak histerka…
a hlavně teď… říkám si až budu mí injekce, tak snad budu klidnější…
ale asi ne.. ![]()
Ahoj, chtěla bych obnovit diskuzi o „našich mutacích“. Právě jsem se vrátila od lékaře se zjištěním, že mám Leiden mutaci, mutaci F2- Heterozygot a MTHFR, údajně zvýšené riziko Trombozy a Embolie. S údivem mi koukala do papírů a nechápala, že jsem bez problému porodila dvě zdravé děti a zjistily mi to až teď.
Mutaci MTHFR v různých podobách má velice mnoho žen a nemusí nic dělat. Mě bylo řečeno, že to má každá 4 žena. A že je potřeba jen vyloučit problémy s krví, tak mi dělali na hematologii oběry a kontrolovali homocystein a jeho hladinu. Vše bylo OK před těhu i v těhu a tak to neřešili. TeĎ jsem těhu opět a zase to neřeší. Mám za seboujedno špatné těhu, prý náhoda. Při těchto musacích se neboporučuje brát HA. Ta ůže způsobit trombozu, ale nemusí. Taky můžou tyto mutace způsobit nedostatek kys. listové nebo špatné štěpení. Takže se doporučuje brát už naštěpená kys. listová. Ale opět to mutace může způsobit a nemusí. Jsem z Brna, tady se dělají nejdřív krevní testy a pak se nasazuje případně léčba. V praze automaticky nasazují léčbu jako prevenci. Takže si vyber, kdo má s doktorů pravdu.
nechala bych si vyšetřit krev pak to řešila případně dál.
Ahoj, taky mi našli MTHFR mutaci a doporučili jen femibion. Mám za sebou dva spontánní potraty a teď se bojím co bude dál. Existuje nějaká léčba, nebo spíš prevence?
@kissi kyselinu listovou při MTHFR mutaci tělo neumí samo vstřebávat, proto se doporučuje fembion
@kissi jj právě proto beru ten femibion - je to naštěpená kyselina listová. Ale nějak se mi nechce veřeit, že mě to spasí
@kissi píše:
Ahoj, chtěla bych obnovit diskuzi o „našich mutacích“. Právě jsem se vrátila od lékaře se zjištěním, že mám Leiden mutaci, mutaci F2- Heterozygot a MTHFR, údajně zvýšené riziko Trombozy a Embolie. S údivem mi koukala do papírů a nechápala, že jsem bez problému porodila dvě zdravé děti a zjistily mi to až teď.
mojem matka porodila dokonce 3 zdravé děti, neměla celý život žádnou komplikaci a zjistili jí to až v 50
je to jedna z věcí, které se mohou podílet na problémech s početím, donošením, ale neznamená to, že to tak je automaticky ![]()
jo a MTHFR podědila juen moje starší sestra a brala tablety s kys. listovou (jestli štěpenou nebo jinou netuším), byla dvakrát těhotn á a všechno ok, já mám „jen“ Leidena bez MTHFR a obě těhotenství taky bez komplikací
@sandrik Co to vlastně znamená? Veškeré vyšetření u hematologa mě teprve čeká