MTHFR mutace

Napsat příspěvek
Velikost písma:
2390
29.1.13 15:59

@sandrik Co to vlastně znamená? Veškeré vyšetření u hematologa mě teprve čeká

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16906
29.1.13 16:14

Femibion určitě nikoho nespasí a nezaručí prosperující těhotenství. Jde jen o naštěpenou listovku, která je prevencí proti rozštěpovým vadám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Papia
29.1.13 16:21

Mam leidenskou mutaci-jsem z prahy a tady rozhodne nikdo automaticky injekce nedava…kys. listovou beru normalni-na femibion jsem se ptala…jde pry hlavne o reklamu…takze ja ho neberu…a to me sleduji na hematologii a na imunologii, takze mam info z prvni ruky

• Citovat
  • Upravit
10486
29.1.13 16:31

Já si osobně myslím, že ten femibion význam má…přečetla jsem mnoho dotazů na porodnici.cz kde na ně odpovídal dr. Koucký a ten ho doporučuje

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16906
29.1.13 16:38

@marinka5 to jo, je důležitej jako prevence proti rozštěpům. Ale není to „lék“ na potraty, který jsou způsobený třeba imunitou nebo genetikou vadou plodu…tomu nezabrání

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5970
29.1.13 16:42

@Izzz Já si taky myslim, že smysl má. Nedostatek kyseliny listový může způsobovat v začátcích těhotenství potraty a jak zjistíš, že ji neumíš vstřebat? Já to třeba pořád nevim, ale jestli mi fakt on pomohl, jo, to neřeknu.. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16906
29.1.13 16:46

@triada to zjistíš právě podle toho, jestli máš tu danou mutaci nebo ne. Já mám třeba A1289 a genetička řikala, že femibion neni nutnej, že stačí listovka. Ještě uvidim, co na to hematologie. Ale já mám prostě názor, že femibion je cca to samý, co babyplan atd atd a další doplňky. Bez nich to jde taky. I bez listovky lze úplně v pohodě a normálně počít a donosit zdravý dítě.

Ale ve skříni ho mám schovanej taky a brát ho budu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
29.1.13 16:51

Mě dr. Koucký přes email napsal, že kdybych docházela k němu, tak mi automaticky injekce dá, jako prevenci, zvláš´t, když jsme měla selhání placenty, a v ní trombozu. Ale tady v brně mi řekli, že se ukáže až po vyšetření krve na hematologii. A dr. mi tam řekla, že mám vše OK, tak s tím nic dělat nebudeme. Takže tak asi moje info o tom, co mi dva nezávisle na sobě doktoři řekli.

K mutacím, asi bych si nechala prověřit krev na hematologii na homocystein apod. a to před těhu i v době těhu. Já docházela každý měsíc. A kdyby bylo něco špatně, tak by se řešilo.

Poptala bych se své dr. na postup, co dál dělat.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
29.1.13 16:53

Mě femibion 800 doporučili na hodně místech, nezávisle na sobě. Má prý už naštěpenoutu kys. listovou, proto se liší od jiných preparátů. A ta je důležitá na rozštěpov vady. Ale nemá vliv na potraty a srážlivost krve, jen na rozštěpy. Mě to doporučili, protože jsme rozštěp měli. Ale jestli je to takový zázrak nevím. NEmám odvahu ho nebrat a být těhotná, když už jednoujsem si prožila, co jsme si prožila.

• Citovat
  • Upravit
5970
29.1.13 16:55

@Izzz Já vim, že se to zjišťuje podle té mutace, ale mně jí na genetice nevyšetřovali. Jen toho leidena mám vyšetřeného. :nevim: Proto to stále nevím a k Femibionu jsem celkem vzhlížela.

Příspěvek upraven 29.01.13 v 17:03

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4542
29.1.13 17:00

Kissi, Leiden i F II - protrombin může způsobovat problémy v těhotenství, potraty, zamlklá těhotenství, problémy s placentou, se zásobením živinami, může to dojít až tak daleko, že dítě zemře v děloze… ale taky nemusí - protože ty máš mutace zděděné asi jen v heterozygotní formě, t. j. po jednom rodiči, a tam se to pak projevit může a nemusí - a většinou ani neprojeví… toho Leidena má snad kolem 5 % a F II kolem 2% lidí a tolik jich takové problémy v těhotenství nemívá… ale je dobré krev hlídat, případně nasadit pak ten miniheparin (injekce), pokud je problém… taky radši nebrat hormonální antikoncepci, hlídat se při dlouhých cestách, hospitalizaci v nemocnicích, operacích… ale ty mutace nejsou „nemoc“ sama o sobě, jen sklon k problémům (trombózám, mrtvicím, atd…).

Já mám F II v heterozygotní formě a MTHVR v homozygotní (ale ta by neměla být tak závažná) a přišla jsem na konci těhotenství o dítě - ale čert ví, jestli to bylo tím, každopádně to tím být mohlo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5970
29.1.13 17:02
@Anonymní píše:
Mě femibion 800 doporučili na hodně místech, nezávisle na sobě. Má prý už naštěpenoutu kys. listovou, proto se liší od jiných preparátů. A ta je důležitá na rozštěpov vady. Ale nemá vliv na potraty a srážlivost krve, jen na rozštěpy. Mě to doporučili, protože jsme rozštěp měli. Ale jestli je to takový zázrak nevím. NEmám odvahu ho nebrat a být těhotná, když už jednoujsem si prožila, co jsme si prožila.

Nemá vliv na potraty? Jde o to vstřebávání listovky. Když jsem si u doktora brala letáček od Femibionu, který ležel volně v čekárně, psali tam, že právě snižuje riziko potratů. Zase si myslím, že si nemůžou dovolit napsat něco, co není pravda. Samozřejmě, že je to tak trochu reklamní tah a Femibion je dražší než normální vitaminy, ale zase je to jediny preparat, který má tu listovku fakt naštěpenou…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16906
29.1.13 17:28

@triada pokud jste byli na genetice, tak tam určitě tohle vyšetřovali. Ale byli jste jinde než my, takže nevim, jak vypadá to vaše lejstro. My tam máme oba vypsaný právě leidena (negativní), pak A1289, C667T (nebo tak nějak) a FII (negativní) a doktorka to s náma probrala.
Ano, v letáčku píšou, že snižuje riziko potratů = vaše dítě má s femibionem nižší pravděpodobnost rozštěpů, nebudete tedy muset na umělé přerušení, bude se vyvíjet dobře. Takhle já tomu rozumim. Páč těhotenství je obrovskej byznys.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10486
29.1.13 17:31

@Izzz tak je jasné, že to není lék na potraty…ALE kyselina listová působí proti různým rozštěpům apodobně a jiným vadám…díky, kterým může docházet k potratům…proto asi píši v létáčku u Femibionu, že zabraňuje potratům…pokud je v těle jiný problém, Femibion to zřejmě nevyřeší jako u mě…ale proč do toho nejít, možná proti potratům nepomůže, ale aspoň můžeme mít větší jistotu, že plod nebude mít nějakou vadu :think: :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16906
29.1.13 17:39

@marinka5 samozřejmě. Taky ho brát budu, až bude čas. Ale spíš mi teda trochu vadí, že napíšou, že působí proti potratům…a berou ho třeba i „zbytečně“ holky, co ho nepotřebujou. U mě jsou třeba ty potraty způsobený imunitou…i kdybych snědla tuny femibionu, tak mi to nepomůže. Je to zase desinformace.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 165 recenzí

Digital

• (4.2) + 98 recenzí