Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
@kissi píše:
@sandrik Co to vlastně znamená? Veškeré vyšetření u hematologa mě teprve čeká
promiň, neměla jsem odpoledne už čas reagovat
v podstatě platí to, co ti napsala Fialína,
na hematologii ti odeberou krev a udělají rozbor, sepíšou rodinnou anamnézu (trombózy, křečový žíly, mozkový příhody…), podle výsledků se uvidí dál, např na začátku těhotenství se dělají srovnávací testy, další kontrolní se dělají ještě v průběhu. Případně se ordinují injekce na ředění krve, někomu od začátku, mě až nějaký čas před termínem porodu a pak ještě v šestinedělí
jinak já mám Leidena Faktor V heterozygot, jedna sestra totéž, druhá ještě navíc MTHFR homozygot a Leidena mají i oba moji rodiče (i když táta na testech nebyl, tak to víme, právě proto, že je sestra homozyot, tj podědila to od obou rodičů), v rodině naštěstí nikdo žádné komplikace se srážlivostí/sraženinami neměl a nemá, ani s těhotenstvím, ono to opravdu samo o sobě neznamená problém, jen to zvyšuje riziko a je dobrý chovat se preventivně
rizikové faktory = hormonální antikoncepce, hormonální substituční léčba, vyšší věk, nadváha, nedostatečná pohybová aktivita, kouření a pozitivní rodinná anamnéza
hlásí se to kdykoli při větších úrazech, zlomeninách, operativních úkonech (u dokladů mám kartičku s výrazným červeným křížem a upozorněním na Leidena třeba pro případ nehody), před dlouhou cestou si dojdeš pro léky na ředění, doporučují se kompresní punčochy a cvičení nohama (eliminace vzniku trombózy v dol. konč.)
a ještě trocha odborného textu, jestli se tím chceš přelouskat:
http://www.trombofilie.estranky.cz/…-mutace.html
Opět se obracím na Vás.. Mám problém s menstruací asi 4 měsíce a tentokrát se pro jistotu nedostavila vůbec. Je to možné?
@kissi
a ty myslis, ze to souvisi s tou mutaci?
neni to spis gynekologicky problem
bych skocila na gyndu
Holky mám nově nasazaný anopyrin a hned jak zjistím, že jsem těhu, prý budu píchat injekce do břicha. Máte to taky některá a těhotenství se zadařilo?
@uf-ounek mne to nepomohlo, ale je fakt, ze jsem mela „jen“ ty injekce
.
@uf-ounek mne to nepomohlo, ale je fakt, ze jsem mela „jen“ ty injekce
.
@Papia Netušim čím to může být
Cysty nemám, patologicky je vše ok ![]()
@smiley1 to si mě moc nepotěšila. Nezbyde mi nic jiného než doufat.
@uf-ounek mě taky injekce nepomohli, ale po tom po dalším potratu mi našli i něco imunologického
@uf-ounek ale výdyť jdeš na další vyšetření…a tam se něco ukáže a injekce pomůžou. To nejde takhle paušalizovat. Někomu něco pomůže, jinýmu ne. Neboj.
@Izzz zatím an žádné jiné vyšetření nejdu, prostě se te%d budeme snažit otěhotnět a pak se uvidí
@uf-ounek aha, tak to jo. To jsi odvážná. A odvážnému štěstí přeje.
@Izzz nejsem odvážná. Nevidím důvod proč nezkusit otěhotnět. Imunologické příčiny jsou asi 10 % potratů. Což zase není tak velké číslo. Co jsme tak četla, tak holky smojí kombinací mutací, normálně dostali injekce a pomohlo to. Nevím proč bych měla čekat
@uf-ounek já osobně jsem tu právě narazila na holky po více potratech a naprostá většina z nich potratila kvůli imunologické příčině. To jen, jakej mám pocit já…a já bych třeba už potřetí potratit nechtěla za žádnou cenu a udělám maximum proto, aby se to nestalo. Co mi medicína umožní, to využiju.
@kissi píše:
Opět se obracím na Vás.. Mám problém s menstruací asi 4 měsíce a tentokrát se pro jistotu nedostavila vůbec. Je to možné?
s mutací to souviset nebude, nikdy jsme neslyšela že by to mělo vliv, je to dispozice k trombozám, s ms to nemá co dělat. nebude další mimi ![]()