Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Jen jsem chtěla doplnit. I když jsem žádné léky nemusela brát v těhotenství, tak po porodu jsem preventivně dostala něco na zředění krve. Takže nezapomeňte nahlásit tuto „vadu“. Já to nahlásila až těsně po porodu, dřív jsme nic nestihli:-)
@PetraKad
tak urcite je dobre to nahlasit uz pred porodem aby redili krev uz pri porodu ![]()
a pak si clovek picha cele 6nedeli-ale to je pohoda
to se da krasne zvladnout
Ahojky holky tak dneska mi to potrvdili.. hcg roste bylo 389 - čož je opravdu začátek…
tak snad to dotáhneme do zdárného konce… na další KO jsem na 2.1 a na hemo jdu hned 4.1… už mám nateklo nohu
to co jsem měla nemocnou, ale jinak doufám, že to žádnou neplechu nenadělá a mimčo bude v klídečku si hovět… ![]()
@Eveny
teda-na tu nozko dej pozor-kdyby neco tak jed do nemocnice-nikdy nevis-jistota je jistota ![]()
@Papia mě to řekli v Praze na Karláku na Hematologii taky a též v Genetu v Praze. A též v lékárně. Že nic jako lépe stravitelná kys. neexistuje. A že při mutaci jí jen musím jíst velké množství, protože si ze stejné dávky vezmu daleko méně než „zdravý“ člověk.
Jako antikoncepce a MTHRF se nevylučuje, ale u MTHRF máš zvýšené riziko trombózy a antikoncepce to ještě zesiluje. Procentuelně to nevím. Ale zase spousta lidí to neví. Já třeba brala antikoncepci 12 let. A to že mám mutaci jsem zjistila až 5 let po jejím vysazení… Takže pokud jí chceš brát, jinak Ti hormony nevadí, tak bych to kvůli mutaci zas tak dramaticky neviděla.
@Bunnies já jí hlásila a všude na mě koukali jak na magora.
Ba co víc řekli mi, že miminko jí na 100% zdědí. Teď byl malý na operaci, tak jsem to hlásila a řekli mi, že je to nesmysl a že mám malého dát otestovat. Aby se vědělo zda to zdědil. Takže fakt co Dr. to názor.
Jen úplně nevím kde dát malého otestovat. Protože když jsem volala v Praze na Karlovo náměstí, tak mě odmítli objednat už v těhotenství.
Holky, mě teda řekli, že pokud to bude holka, tak to zdědí na stopro, ale že kluk to zdětit nemusí a že testy se u dětí dělají až od 12 roků… ale to je 5 let co mi to říkali…
@Eveny gratuluji k miminku,
já osobně mám MTHFR i leidena, na kterého mi přišli ve třetím měsíci těhu - úplnou náhodou. Vyšilovala jsem, ale bylo to úplně v poho a píchala jsem si jen v šestinedělí.
Jen k tomu stanovení, jestli dítko mutaci po vás má nebo ne: mě test dělal můj gynekolog v rámci nadstandardu, který jsem si platila v těhu. No a když jsem byla u něj asi před 2 měsíci, tak mi říkal, ať přivedu syna, že mu necháme udělat test, jestli mutaci zdědil nebo ne. A to mu nebyl ještě rok, takže testovat jdou i malé dětičky. ![]()
@Myrha Už rok nutím oba rodiče, aby se nechali otestovat. Mamka se k tomu konečně odhodlala, vyložila to obvoďákovi, ten jí napsal doporučení a úplně bez problémů jí objednali na Karláku v trombocentru.
@jarka2011 mě právě řekli před těma 5 lety, že s leidenem je i těžké o těhotnět a pak si to udržet… tak ted se zatím jen modlím, protože na tu krev jdu až 4.1… ![]()
@Eveny, já mám pocit, že s tím doktoři zbytečně straší. U nás v rodině (jak z matčiny, tak z otcovy strany) nikdo nikdy neměl problém s otěhotněním, ani s potraty, nikdo neměl trombózu - pokud vím a při tom některá strana příbuzenstva leidena měla - po někom jsem ho zdědit musela.
Já taktéž neměla sebemenší problém v těhotenství - chodila jsem na odběr jednou za 2 měsíce a výsledky ukázkové. A v šestinedělí jsem si píchala jen preventivně a ještě jsem to dost flákala.
Ber to tak, že je plus, že budeš v těhu víc hlídaná, kdyby něco. Tak se neboj, né každý s leidenem musí nutně hned potratit. Držím palce. ![]()
@jarka2011 vidíš, a moje mamka potratila 3× - a ve stáří ji řekli, že to bylo k vůli leidenovi… proto mám obavy… ale je pravda, že je to na lékaři… mě ten můj cevní totálně zblbl a ted mám z toho pořád obavy… ![]()
@Eveny 4. ledna je za chvíli a kdyby výsledky vyšly špatně, tak ti hned nasadí něco na ředění krve a bude to ok. ![]()
Mám kolegyni z práce, která se snažila strašně dlouho o druhé miminko. Několikrát potratila a pak se jí přišlo na leidena. Otěhotněla znovu, píchala si celé těhu a nakonec se jí narodil krásný zdravý chlapeček. Vždyť i tvoje maminka, která donosila tebe je důkazem, že se dá dítě s leidenem donosit.
Ale naprosto chápu, co prožíváš. Já byla mrtvá strachy, představovala jsem si kdejaké voloviny - třeba že umřu kvůli leidenu při porodu.
Teď se tomu směju.
@jarka2011 jé to jsi pěkně napsala… jsem ráda, že si o tom s někým můžu promluvit a někdo mě i podpoří.. protože kamarádky na mě zírají jak na blázna… že co se mi jako může stát… ![]()
@Eveny píše:
Holky, mě teda řekli, že pokud to bude holka, tak to zdědí na stopro, ale že kluk to zdětit nemusí a že testy se u dětí dělají až od 12 roků… ale to je 5 let co mi to říkali…
No ani bych se nedivila, kdyby to tak bylo, protože ten doktor co mi to na chirurgii říkal, tak moc nevěděl co to je.
Dobrý den, může se kvalita embryí mezi jednotlivými cykly zlepšit nebo zhoršit? Děkuji. Odpověď