MTHFR mutace a hormony

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
20767
16.2.14 20:34

MTHFR mutace a hormony

Ahoj holky, ani mě nenapadlo, že tu budu zakládat takové asi hloupé téma, ale ať hledám jak hledám, nemůžu nic najít a sama jsem tento problém nikdy neřešila.

Máme v rodině trombofilii, byly jsme všechny ženy na genetických testech, nějakou mutaci máme všechny, nejčastěji MTHFR v heterozigotní formě, gynekolog to nikdy neřešil, HA brát můžeme. Sestřenice mi dnes volala, že jí s přítelem praskl kondom (nebere HA) a neví, jestli si může vzít postinor, tak jestli nemám zkušenost, bohužel nemám. Samozřejmě se ptala lékaře na pohotovosti, ten jí řekl, že by se bál, ale zase uplně veliké riziko to není :zed: :zed: :zed: tak je z toho chudák div živá.

Mělo by se jednat o velice častou a ne moc nebezpečnou mutaci, ale má jí i moje mamka a babička (jen dvě další ženy v rodině mají tu špatnou - leidna) a babička měla trombozu a mamka plicní embolii - po operaci, kdy doktoři nad touto mutací mávali rukou, že to nic není. Tak ted nevíme co dělat, mě by to taky zajímalo, člověk nikdy neví, co se stane, ale zatím jsem to řešit nemusela. Miminko nechce, ještě studuje a s partnerem co vím má dost problémy, i když spolu jsou už asi 5 let, tak dítě by asi nebylo úplně vhod (pro něj), přijde mi, že se bojí, že by od ní odešel. Ale samozřejmě radši miminko, než si přivodit zdravotní problémy.

Jestli má někdo zkušenost nebo jen radu, co byste v takové situaci dělaly, tak budu vděčná. Chtěla bych jí nějak uklidnit, ale nevím jak, jsem v tomhle taky palašan, po těch zkušenostech doma :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
4465
16.2.14 20:41

K tomu postinoru teda nevím, ale pokud máš v takového blízké linii embolii i trombózu a sama nějakou mutaci, tak bych HA teda opravdu nebrala :nevim: maximálně gestagenní…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6024
16.2.14 20:42

@radkka jedine to resit pres hematologa.
Podle me postinor muze, ale s necim co redi krev.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20767
16.2.14 20:43

Nikdy jsem to neřešila, věřila jsem doktorům :zed: Já HA beru, asi fakt přesnatu, protože dneska jsem si přečetla, jak jsem hledala, jak strašně tohle doktoři podcenují a jak to pak dopadá.
Takže ani ten postinor, co? Ten je hormony asi pořádně nabušený… :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20767
16.2.14 20:44

@Vemas Jenže to asi moc nestíhá, na hematologii nikdo z nás nechodí (ani ty s leidnem), takže nevím, jak rychle se k někomu dostat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1433
16.2.14 20:45

Mně u MTHFR řekli, že působí na vstřebávání kyseliny listové a neřešili to, jen v těhotenství mi doporučili Femibion 800. A řekli, že píchání Fraxiparinu ani Clexanu v těhotenství potřebovat nebudu. Takže to asi není takové drama. Navíc Postinor se dává jednorázově, takže by to mělo být v pohodě. A mám dojem, že acylpyrin ředí trochu krev, tak třeba by to šlo vzít společně :nevim: Zkus zkontaktovat uživatelku cell a zeptat se jí, pokud se dobře pamatuju, tak to byl její obor před rodičovskou, ty trombofilní mutace.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4465
16.2.14 20:46

Postinor ať vezme, ono to za jednou nic neudělá. Ale s tou HA bych fakt sekla. Ona ta mutace může být běžná a HA jí vadit nemusí, ale embolie a trombóza v blízké rodině jsou už samy o sobě důvodem ke zbystření. Pokud o tom tvůj gynekolog ví, tak je teda nezodpovědný :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4649
16.2.14 20:50

Ja mam taky tuhle mutaci v homozygotni forme, v mladi jsem jednou postinor uzila, nic mi to neudelalo. Ale tuhle mutaci jsem zjistila az později. To jsem ti asi moc nepomohla. Jen mi jeste na hematologii pani dr říkala, ze tuhle mutaci ma kazdy druhy clovek a vubec o tom nevi, ze to vetsinou velka rizika s sebou nenese.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66
16.2.14 20:52

Myslím, že tahle mutace není tak hrozná, taky mi dr říkala, že se jedná o špatné vstřebávání listovky, tělo to neumí, proto by se měla brát už ta naštěpená. Tohle neřešila, prý to má spousta lidí, já k ní mám přidruženou nějakou protrombinovou mutaci F2 nebo co, a to už na Fraxiparin bylo, ale jen 0,3, spíš preventivně v těhotenství. Ono ty embolie a trombózy můžou být i u lidí, kteří žádný mutace nemají ne? Jen u nás je větší riziko…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20767
16.2.14 20:56

@Aknyt To řekli i mamce a babičce a jak to dopadlo… neřešili to ani před operací, že se nic stát nemůže, z mámy ještě dělali hysterku, když se tam pak vrátila s embolíí tak dotyčný doktor zarytě mlčel a blbě koukal. Kdyby to řešili, tak se to nestalo. A díky za kontakt :kytka:

@cunklik @SussieS díky holky, asi to tak bude lepší. Gynekolog to ví, vždycky jsem se ptala, jestli to nějak nevadí, ani když mi prášky měnil a koukal na mě jak na vola :zed: Brala jsem Femoden, Diane 35, Minervu a ted sylviane… moc se v tom nevyznám, ale ty asi gestagení nebudou, vid?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20767
16.2.14 21:00

@EvaBB Může samozřejmě vzniknout i bez mutace, ale třeba moje mamka se dozvěděla, že kdyby jí naředili krev - což nejspíš měli i při této mutaci (podle zkušeností jiných lidí), tak by embolii nedostala. Ona navíc má ten problém, že se jí to špatně rozpouštělo, rozháněli jí to víc jak rok, nemohla vůbec normálně fungovat - nemohla se pořádně nadechnout, takže při sebemenší zátěži problém.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9909
16.2.14 21:02

Já mám taky mthfr v homozyg. a měla jsem plícní embolii s HA tak bacha. a v těhot. jsem si píchala clexane.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
310
16.2.14 21:06

Ahoj…mam tuhle mutaci..delali mi testy, jelikoz jsem nekolikrat potratila..tato mutace znamena, ze se do tela neuklada kyselina listova…coz je dulezite pro vyvoj plodu…bylo mi sdeleno, ze to byl duvod potratu..neco na tom bude…u syna jsem o teto mutaci nevedela..cpala jsem se kyselinou a nepotratila…u dalsich jsem kyselinu nebrala…a potratila…takze ted se zase cpu listovkou..ovsem jen femibionu…obsahuje gen, ktery kyselinu uklada..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20767
16.2.14 21:10

@petra79 Děkuju za příspěvek. Právě jsem se dneska dočetla spousty takových případů, jak u hetero, tak homo. Ale homozygotní je asi víc nebezpečné nebo ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1845
16.2.14 21:11

Já mám taky tuhle mutaci a taky jen heterozygotní formu. Má to cca 10% populace, takže se to bere jako malé riziko. Postinor jsem taky jednou vzala, když nám také před 10 lety prasknul kondom. Tehdy jsem o žádných mutacích ani nevěděla… Já bych se toho nebála. HA beru už 12 let… Když mi dělali screening na trombofilie, tak jen 1 mutace a jen hetero se bere jako zdravý. Takže výsledek negativní… U nás to způsobilo poprask. Můj táta je mutovaný homozygot. Tedy já musím být min heterozygot. Akdyž přišel výsledek negativní, znamenalo to, že můj táta není můj táta. Tak jsem si nechala dělat testy znovu, na konkrétní gen a byla tam mutace. Hurá, můž táta je můj táta :-) Prý se to fakt bere, že jen 1 zmutovaný gen MTHFR z těch cca 6) nemá vliv a celkový výsledek je negativní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 165 recenzí

Digital

• (4.2) + 98 recenzí