Musí mít dnes každé dítě diagnózu?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
18305
31.1.12 13:26

Kallkapa: byl jsem se podívat tam, kde jsem dřív bydlel. A sešel jsem se se známýma - manželka mého kamaráda tam učila, dneska učí jinde. No ale s ohledem na konkrétní rodiče (jsou i tady na eMimi) nebudu psát konkrétně. Leda SZ.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
950
31.1.12 13:28

Vanesanka: samozřejmě, že je diagnóza hyperaktivita, LMD atd., ale taky to je jen schovávání se před nevychovaností a drzostí. Pokud u vás určili vše správně, pak vám vlastně pomohli a je to jedině dobře.
Co se týká ZŠ, jestli máte na výběr, asi budete hledat tu nejlepší možnou alternativu… podíváte se, jak to ve škole vypadá, jestli se jí tam líbí atd. Pokud bydlíte tam, kde je jen jedna základka, výběr je nulový, ale i tak se seznámit s třídní je nejlepší, říct jí co a jak. Ona si to přečte v lejstrech, ale klasický rozhovor, popovídání si je to nejlepší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8566
31.1.12 13:30
Jura007 píše:
Kallkapa: byl jsem se podívat tam, kde jsem dřív bydlel. A sešel jsem se se známýma - manželka mého kamaráda tam učila, dneska učí jinde. No ale s ohledem na konkrétní rodiče (jsou i tady na eMimi) nebudu psát konkrétně. Leda SZ.

Já myslela, že se to týká dětí ve školce a ulehčování si práce učitelek skrz posílání dětí s podezřením na hyperaktivitu na testy. Pokud ano budu za sz ráda ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3278
31.1.12 13:36
eMMari píše:
Vanesanka: samozřejmě, že je diagnóza hyperaktivita, LMD atd., ale taky to je jen schovávání se před nevychovaností a drzostí. Pokud u vás určili vše správně, pak vám vlastně pomohli a je to jedině dobře.
Co se týká ZŠ, jestli máte na výběr, asi budete hledat tu nejlepší možnou alternativu… podíváte se, jak to ve škole vypadá, jestli se jí tam líbí atd. Pokud bydlíte tam, kde je jen jedna základka, výběr je nulový, ale i tak se seznámit s třídní je nejlepší, říct jí co a jak. Ona si to přečte v lejstrech, ale klasický rozhovor, popovídání si je to nejlepší.
Tak tohle všechno jsme již absolvovali :) Škola bude dost daleko od bydliště, musíme na tu speciální, tady ji nemáme poblíž, jedině mimo město je pro autíky s asistentkou. Já budu šťastná, jak ji vyjde nástup do 1. třídy v těch 7 letech, teďkom řešíme ještě tu školku , která ji začne od září. To ji bude akorát 5 let :pankac: S učitelkama a p. ředitelkou sjem se již seznámila. Akorát naše malá si je nepustila k tělu :lol: Totálně ignorovala, potvůrka jedna :cert: :lol:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
950
31.1.12 13:38

Vanesanka: držím palce, aby to bylo co nejméně problémové. :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6926
31.1.12 13:44

Ono taky hodně rodičů trpí vůči PPP předsudky - a je to škoda.
Za našeho mládí byla „ostuda“, když dítě do PPP muselo.
Dneska to tak ale vůbec není, naopak.
Změnila se doba, rodiče a tím pádem i dětičky. A je fajn nechat si poradit, kde si nejsem jistá.
A taky jak kdosi zmiňoval - osobní KONTAKT s učitelkou. Když vidí, že se ptáte, máte zájem, přistupujou k tomu úplně jinak, osobněji… :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3278
31.1.12 13:45
eMMari píše:
Vanesanka: držím palce, aby to bylo co nejméně problémové. :palec:
Moc děkuji. Ale zajímala by mě opravdu ještě jedna věc :think: To jako si o mě budou myslet učitelky, že mám nevychovanou malou? Až tam půjdeme do školky, když nebude poslouchat. Já bych se strašně pak styděla před nima, když ona opravdu je extrém ta naše malá :oops: :roll: Chová se jinak než na svůj věk(4,5 let)- spíše jako dvouletá, nic neumí bez moji pomoci- nesvlékne se, neobleče, neučeš, nenají příborem, nic :nevim:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
950
31.1.12 13:50

Vanesanka: to si nemyslím. Pravděpodobně tam půjdete s nějakými papíry, uvidí-li, že bere nebo brala léky, že to řešíte atd. přístup bude jiný, ale samozřejmě záleží na učitelce. Asi jí doporučíš nějaký způsob komunikace, že třeba lépe reaguje, když se na malou mluví klidným hlasem, ale důrazně atd.
Hyperaktivní dítě není nevychované. Ale nevychovanost se často skrývá pod nálepkou hyperaktivní, a jak už bylo řečeno, rodiče to rádi za to schovávají. Nemusí pak řešit x věcí. Nebo si myslí, že nemusí.
Znám případ, kdy rodiče omlouvali svého synka z hyperaktivity v jeho 17. Prostě to byl drzoun a hulvát, ale oni si to nenechali vymluvit.

Takže se neboj a učitelkám všechno tohle řekni. Možná tě nechají i pár dní chodit s ní, aby si zvykla a ony taky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5173
31.1.12 13:50
Anonymní píše:
Otázka je jasná: zda každé dítě, které jakýmkoliv způsobem vybočuje z řady (dle představ paní učitelek v MŠ, ZŠ) musí mít nějakou diagnózu.
Po dnešním ranním zážitku v MŠ bych řekla, že ano.
Mám syna (4 roky), který je živější, má hromadu energie, moc dlouho u ničeho nevydrží (nicméně, když ho to opravdu baví, tak vydrží) a je mazlivý. Chodí do MŠ už od září (do této doby hodně marodil). Paní učitelky měly nějaké připomínky (u kterého dítka nemají), ale i chválily. Když jsem se ptala, jak moc zlobí, prý tak jako ostatní děti. Teď v lednu začaly mít různé narážky, že syn je hyperaktivní. Dnes to „vyvrcholilo“ tím, že mladší syn (18 měsíců) se proběhl po třídě. Hned padla otázka od paní učitelky, zda mladší taky tak běhá jako Maty (vím, že toto byl spouštěcí mechanismus, záminka, jak začít). Hned pokračovala, že Maty hodně běhá, u ničeho nevydrží, chce se mazlit apod. Prý je šíleně hyperaktivní. Ať s ním někam zajdu.
Volala jsem k dětské doktorce. Dozvěděla jsem se, že dnes takové chování řeší podáváním léků na uklidnění od psychiatra.
Syn není andílek, dokáže být divočák a momentálně se hrozně rád předvádí (bohužel ve špatném světle). A když jej něco zaujme, tak vydrží. Ale aby byl takový extrém, že by byl nezvaladatelný, to rozhodně ne. Stejně tak odmítám podávání léků. Můj dojem je, že paní učitelka chce mít klid a méně práce.
Omlouvám se za anonym, ale pro mě je to citlivé a chodí sem lidé, kteří znají mě i můj nick.

ahoj
no rozhodně podávání léků mi příjde příliš :think: a to že je syn živý a běhá není důvod k návštěvě psychiatra :! Možná dětský psycholog ,který by mohl navrhnout nějaké cvičení ( úkoly) pro syna aby u něčeho vydržel -možná se jen špatně soustředí - rozhodně bych se poptala na učitelku - jak s ní jsou ostatní rodiče spokojení ? měla někdy nějaká problémy :?: podle toho nejlíp poznáš jestli je to učitelka která prvně sama zkouší co by dítě bavilo, má už nějaké zkušenosti a ví co ti říká a nebo jestli je to jen taková která by nejraději aby všechny děti držely ústa , seděly na prd a malovaly … a podle toho se zařiď ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3278
31.1.12 13:53
eMMari píše:
Vanesanka: to si nemyslím. Pravděpodobně tam půjdete s nějakými papíry, uvidí-li, že bere nebo brala léky, že to řešíte atd. přístup bude jiný, ale samozřejmě záleží na učitelce. Asi jí doporučíš nějaký způsob komunikace, že třeba lépe reaguje, když se na malou mluví klidným hlasem, ale důrazně atd.
Hyperaktivní dítě není nevychované. Ale nevychovanost se často skrývá pod nálepkou hyperaktivní, a jak už bylo řečeno, rodiče to rádi za to schovávají. Nemusí pak řešit x věcí. Nebo si myslí, že nemusí.
Znám případ, kdy rodiče omlouvali svého synka z hyperaktivity v jeho 17. Prostě to byl drzoun a hulvát, ale oni si to nenechali vymluvit.Takže se neboj a učitelkám všechno tohle řekni. Možná tě nechají i pár dní chodit s ní, aby si zvykla a ony taky.
Jo ahá , tak to moc děkuji, jsi mě opravdu uklidnila. My máme dvoje papíry na tuto diagnozu, je tam naspáno těžká ADHD- proto ty léky co 3 hod a na noc ještě tabletka na spaní + uklidnění. Ale ona to má vlastně spojené s tím autismem, takže ted se mi ulevilo, že na mě učitelky nebudou koukat „blbě“ :lol: Mě by to moc mrzelo, opravdu, nebo já spolupracuji s učitelkama, chápu je a obdivuji je, jak to zvládají :potlesk: :D Jak jsi psala někde, je důležité spolupracovat s těmi učitelkama a hodně s nima mluvit :palec:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
950
31.1.12 13:56

Vanesanka: jsem ráda, navíc je vidět, že se staráš, takže hlavně žádné nervíky! :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6926
31.1.12 14:03
Vanesanka píše:
eMMari píše:
Vanesanka: držím palce, aby to bylo co nejméně problémové. :palec:
Moc děkuji. Ale zajímala by mě opravdu ještě jedna věc :think: To jako si o mě budou myslet učitelky, že mám nevychovanou malou? Až tam půjdeme do školky, když nebude poslouchat. Já bych se strašně pak styděla před nima, když ona opravdu je extrém ta naše malá :oops: :roll: Chová se jinak než na svůj věk(4,5 let)- spíše jako dvouletá, nic neumí bez moji pomoci- nesvlékne se, neobleče, neučeš, nenají příborem, nic :nevim:

Dobrá učitelka pozná, že není nevychovaná. Nevychovanost je něco jiného, než píšeš…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5173
31.1.12 14:22
BohunkaP píše:
Jitulinek26 píše:
Maminka přeci nejlíp sama ví, jak se dítě projevuje, a zda je hyperaktivní a je tudíž potřeba něco řešit (a hyperkativní opravdu neznamená živý :zed: ).

Při vší úctě - maminka, která dává dítě každé ráno v osm do školky a ve čtyři odpoledne si ho zase vyzvedává, ta má na něj hoooodně zkreslený pohled. V takovém případě rozhodně nemusí NEJLÍP SAMA vědět, jak se její dítě projevuje a o názorech učitelek by měla přinejmenším zapřemýšlet.

To můžeš tvrdit o maminkách, které jsou s dětmi doma, nikoli o školkových (či školních) dětech.

ano v tom s tebou souhlasím ,ale co když je učitelka jen rozlobéná,že dítě nezvládá :nevim: .. ono hyperaktivita je teď doopravdy v modě …
Mám štěstí v rodině mám několik učitelek v MŠ jak v důchodovým věku tak i maminy od malých dětí ( 4 až 5let) a musím říct,že přístup těch důchodových učitelek je úplně jinej než těch mladých ( neplatí úplně vždy tím nechci napsat stará -špatná, mladá dobrá) ale velký rozdíl je v trpělivosti - v případě ve kterým mladá řeší ,jak s dítětem pracovat,co pro něj udělat jak ho začlenit, co mu nabídnout za hru aby se zabavil , stará ihned řeší s rodičema,že je dítě nezvladatelný a hyperaktivní nevychovaný a určitě postižený :roll:
Takže ano maminka jakmile dá dítě do školky už o něm neví vše a neví jak přesně se chová v její nepřítomnosti,ale mít naprostou důvěru k učitelce ,že říká přesně jak to je :?: to bych taky neměla a určitě se ohradila ,kde je tedy problém,že dítě je ve školce nezvladatelný a proč to s ní nechtějí řešit a musí za ředitelkou , vždyť ta ředitelka ví taky prd ;) v tý třídě taky není .. Do poradny ano,ale nenechat dát dítěti štempl že je hyperaktivní - je živý no a co :?:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1140
31.1.12 14:33
BohunkaP píše:
Jitulinek26 píše:
Maminka přeci nejlíp sama ví, jak se dítě projevuje, a zda je hyperaktivní a je tudíž potřeba něco řešit (a hyperkativní opravdu neznamená živý :zed: ).

Při vší úctě - maminka, která dává dítě každé ráno v osm do školky a ve čtyři odpoledne si ho zase vyzvedává, ta má na něj hoooodně zkreslený pohled. V takovém případě rozhodně nemusí NEJLÍP SAMA vědět, jak se její dítě projevuje a o názorech učitelek by měla přinejmenším zapřemýšlet.

To můžeš tvrdit o maminkách, které jsou s dětmi doma, nikoli o školkových (či školních) dětech.

Bohunko, to beru, že když je půl dne dítě ve školce, že maminka nemá přehled, jak se chová v kolektivu atd. Ale přesto s ním byla po dobu mateřské doma a dítě zná dobře. Pokud je jen živější, ale přesto u různých věcí vydrží, udrží si pozornost, hraje si sám, tak bych osobně hyperaktivitu neřešila.
Neříkám vůbec nedávat na názor učitelky, sami se s manželem ve školce zajímáme, jestli všechno v pořádku, ale přiznejme si i to, že nejsou všechny učitelky jenom dobré, kolikrát nestačím zírat, když potkám jinou školku na procházce, jak ty učitelky po nich štěkají kvůli každé maličkosti. Né, každá učitelka dětem rozumí a umí to s nimi. A i s hyperaktivním dítětem by si měla koneckonců umět poradit, ať má hyperaktivitu diagnostikovanou, nebo ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22078
31.1.12 14:39

Tetma: ale o to přece vůbec nejde, jestli dostane nebo nedostane nějaký štempl.

Jde o to, že pro mne jako mámu, která už není se svým dítětem nepřetržitě, by měl být důležitý názor jeho učitelky. Když je ten názor jiný než ten můj, v první řadě si s ní o tom promluvím… Pak o tom popřemýšlím a pokusím se posbírat těch názorů víc - protože o dítěti, které tráví X hodin denně ve školce beze mne, nemůžu stoprocentně tvrdit, že „ono je takové, já to vím, tohle by nedělalo a tohle zase ano“.

Je úplně fuk, jestli je učitelka stará nebo mladá - je na mně, abych posoudila a ověřila si, nakolik je její názor rozumný a podložený. Když nebude, o nic nejde, mávnu nad tím rukou - když bude, budeme to řešit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí