Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Zdravím
mám kratší cyklus (většinou tak 22-26 dní, ale 26 velmi výjimečně, nejčastěji bohužel 22-24 dní). Ovulace většinou 12.-14. den cyklu. Takže luteální fáze spíše kratší, obvykle 8-10 dní. Je tu dost pozitivních recenzí na drmek.. tak jsem se rozhodla ho vyzkoušet. Jenže mi ani 16.den cyklu nedorazila dle bazální teploty a testu ovulace. Má někdo zkušenosti s anovulací nebo prodloužením doby do ovulace když potřeboval prodloužit tu druhou část cyklu, luteální fázi? Děkuji ![]()
Drmek beru od 5.dne cyklu dvakrát denně ten Drmek Forte.
Ahoj, tohle se mi stalo také loni v létě, cyklus jsem měla pravidelny, mírně kratší asi 25-26 dnů. Chtěla jsem drmkem podpořit otěhotnění, a Výsledek byl cyklus asi 47 dnů. Po vysazení drmku se mi cyklus sám vrátil zpět.
@katuska77 ahoj, já právě zkoušela jeden cyklus brát drmek hned po MS až do konce, MS nepřicházela a bohužel nevím, zda byla ovulace, byl tam divný vzestup a pokles…testy negativní. Na folikulometrii jsem nebyla. Další cyklus jsem drmek brala až od ovulace (pozitivní ovulační test a čekala jsem, až bude zvýšená BT). Od té doby jsem jej brala, MS přišla i přesto. Tak se mi skoro zdá, že pokud se bere od začátku cyklu, může ovulaci asi i bránit… má teda bránit prolaktinu, který teoreticky může bránit ovulaci, ale ovulaci mívám dle teploty v pořádku, když jsem byla párkrát na ultrazvuku, tak ovulace byla. Ale samozřejmě vím, že to nemusí být každý měsíc a že i kolikrát prasklý folikul vůbec neznamená, že obsahoval vajíčko… Ale dle těchto znaků jsem usuzovala, že teda ovulaci mám
A těžko říct, kde je pravda. Tento měsíc na drmek zřejmě kašlu, ať taky chvíli nic neberu…
Ahoj
o miminko se snažíme 5 měsícu a z toho byla jen jednou ovulace podle bazální teploty. Musela jsem jít už 2× na vyvolání menstruace. Teď jsem 15 DC a tento cyklus zkouším poprvé drmek forte v tabletách. Chtěla jsem podpořit ovulaci. Ovulace stále nikde a teď jsem se dočetla, že může zablokovat ovulaci, protože je to progresteron
tak jsem se toho trochu lekla a zvažuji zda ho vysadit?
máte nějaké zkušenosti?
@Esters Já brala drmek od 1 DC do ovulace 2 tablety denně, po ovulaci až do data MS 1 tabletu denně a hned ten první měsíc se zadařilo. Ale „vydedukovala“ jsem si, že budu mít asi málo progesteronu - cysta v prsu, akné na čele, dlouhé špinění na začátku menstruace, tak proto jsem si tento doplněk pořídila.
Ovulaci jsem ten měsíc ale odhadla podle předchozích, i když asi mi ji šoupnul, protože poslední MS 10.5. a dobře viditelný duch na testu až 11.6.
@Esters dobrý den, na každého to bude zřejmě působit jinak…já třeba u sebe už drmek před ovulací zkrátka nezkusím, jelikož mám opravdu pocit, že mi ovulaci zablokoval nějak. Ale jiným naopak pomůže. Další cykly (a i ty předchozí) jsem problém neměla, takže přisuzuji drmku. Nám se zatím nezadařilo, tak je možné, že problém je stejně jinde. Nutno ale podotknout, že i když už drmek neberu ani v luteální fázi, nemívám PMS už od ovulace jako předtím a luteální fázi mám delší než předtím (mívala jsem tak 10 dní, výjimečně 11, nyní mívám 12 dní a párkrát už i 13 dní). Což beru jako plus, jen nevím, zda to přiklepnout drmku nebo tělo zkrátka funguje jinak samo od sebe ![]()