Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
V šesti letech už je každodenní spaní přes den 3 hodiny hodně. Jak už tu zmiňuje jiná uživatelka, určitě zajděte k lékaři, může to být cokoliv jiného. Odběry nebudou na škodu ![]()
A byl takto snadno unavitelný a hodně spal od malička? Určitě bych ho nechala vyšetřit znovu, pokud je to změna oproti normálu. Může ho naopak něco trápit ve školce, když je doma spokojený a v dobré náladě. Má nějaké zájmy, chodí někam do jiného kolektivu, má kamarády?
@Kakika píše:
@Dollorres klíště neměl? Nepřijde mi to úplně jako deprese, ale nejsem odborník. Syn začal brát léky na deprese také v šesti letech, ale on byl melancholický až depresivní odmalička.
Měl jich cca 6, v létě a pak v září naposled. To by mohlo souviset? I když už je to déle?
Podle toho, co píšeš, mě hned napadla nějaká nemoc, jak psali někteří výše. Určitě zajděte k dětské doktorce, ať syna pořádně vyšetří. Podle mě určitě bude lepší, když ho nejdřív uvidí ona, než ho hned tahat k psychiatrovi… A nějaká ta nemoc bude pravděpodobnější než deprese ![]()
@Jahudka82 píše:
Asi bych ho nenechala hlavně spát 3h odpol. a spíš se snažila aby šel spát večer dřív než v 9. Může být přespalej a tím pak mít rozhozený i noční spaní a být unavenej, ale návštěvou u dr. určitě nic nezkazíte. Začala bych fakt ale tou úpravou denního režimu. Ono než z té školky
dojdete domů, než usne, to je tak 13-14 h.,pak vstává tak ve 4-5? A proč nespí ve školce, tam by si šel lehnout ve 12.30 a vstával 14-14.30… může být přetaženej, když ve 12.30 místo spát jde teprve domů, nevím jak dlouho vám to trvá jestli autem nebo pěšky… že přetáhne jakoby tu dobu, kdy už by měl (chtěl) spát…mně děti, když šly po O, doma teda nespaly, ale v 5-6 už byly na odpis - když se vyspaly ve školce, tak v pohodě šly pak kolem 8. chrnet a ráno v 6 auf.
On je hrozne těžko probuditelnej, když ho budím, je vzteklej, pak pláče, a trvá to i 20 minut než se vzpamatuje a vstane. To samé ráno, to buzení je strašný. Školku máme u domu, to chodíme pěšky. Máme to 3 minuty chůze. Drive tam spal, ale byl problém ho pak vzbudit, a oni na ty děti fakt spechaj, nemohou nechat je dospat, tak jak by potřebovaly. Musí honem vstát a jít svačit. A učitelka mě sama požádala, když jsem ještě na RD s mladším, ať si ho beru po O. Že to jsou boje, aby začal fungovat. Dokáže být i agresivní v tom prvotním šoku z probuzení.
Spí do 16 hodin, pak ještě jdeme ven, do 18-19 hodin.
@safina píše:
A byl takto snadno unavitelný a hodně spal od malička? Určitě bych ho nechala vyšetřit znovu, pokud je to změna oproti normálu. Může ho naopak něco trápit ve školce, když je doma spokojený a v dobré náladě. Má nějaké zájmy, chodí někam do jiného kolektivu, má kamarády?
Od miminka spal hodně dobře, a snadno usínal. Chodí na takovou pohybovou průpravu. Na ergoterapii, na kurs Maxík.
Ve školce má jednu kamarádku, která bohužel nebude mít odklad a půjde do školy. Z toho je smutný, ale zatím ji tam má.
@darekp píše:
Podle toho, co píšeš, mě hned napadla nějaká nemoc, jak psali někteří výše. Určitě zajděte k dětské doktorce, ať syna pořádně vyšetří. Podle mě určitě bude lepší, když ho nejdřív uvidí ona, než ho hned tahat k psychiatrovi… A nějaká ta nemoc bude pravděpodobnější než deprese
My jsme na krevním obrazu plus moč byli před měsícem. Tam to dopadlo dobře, krom železa. To doplňuji. Každopádně ještě se doktorky zeptám, na další možnosti. Pokud jsou. ![]()
@Dollorres píše:
Měl jich cca 6, v létě a pak v září naposled. To by mohlo souviset? I když už je to déle?
byla jsem strašně unavená, usnula bych ve stoje… no byla to borelioza. Nechala bych překontrolovat toto
@Dollorres píše:
My jsme na krevním obrazu plus moč byli před měsícem. Tam to dopadlo dobře, krom železa. To doplňuji. Každopádně ještě se doktorky zeptám, na další možnosti. Pokud jsou.
Možností je opravdu hodně, krevní obraz je jen pro zevrubnou orientaci. Jak dlouho ta apatie ve školce trvá?
Jinak těžko říct. Moje dcera měla celiakii a kromě anemie jí nic extra nebylo - alergie a atopák, břicho jí bolelo jen občas ve školce, doma ne. Zažívací problémy neměla, energie měla normálně, jen byla častěji nemocná.
Chlapec od sousedů má diabetes a celiakii a jen byl trochu unavenější, nic moc na něm vidět nebylo, normální dítě.
No a kolegyně měla kluky, co si chodili dáchnout ještě po škole v první třídě a jinak byli zdraví. Tohle je všechno hodně individuální. Ale je dobré dítě vyšetřit a sledovat, může to být spousta věcí, včetně nějaké virózy či skrytého zánětu.
A jí dost masa? Já mám anémii a doplňují železo. Stejně jsem byla unavená. Od doby co jím aspoň trochu masa denně, se cítím líp.
Může mít i boreliózu, jestliže měl klíště. Takhle unavené dítě není normální věc. Starší syn byl jednou takhle strašně unavený asi půl roku. Pouze v noci chrapal. Pak se zjistilo, že měl obrovský zánět všech čelistních dutin.
Rozhodně chtěj testy na boreliozu. Ty příznaky dost odpovídají.
@Dollorres píše:
jistě, že to může souviset. Určitě zajděte k pediatrovi a pak následně k odborníkům. Odběry určitě nic nezkazíte.
Na jeho stav názor nemám, ale psychologa nebo psychiatra objednejte co nejdříve, čekací lhůty jsou teď naprosto extrémní. Je lepší být objednaný a když se zjistí třeba ta borelióza, tak termín zrušit.
Depresi mít může, ale existuje i sekundární deprese, která je způsobena nějakým fyzickým problémem. Nedávno jsem se dívala na díl Nevinných lží Lež má rozbité auto (sice vymyšlený, ale stát se to může) a tam bylo právě dítě, které pořád usínalo přes den, bylo unavené, apatické, vodili ho k psychologům a nakonec se zjistilo, že má boreliózu. Celkově mi přijde, že někteří doktoři prostě na nic nepřijdou, tak řeknou, že to člověk „má psychický“. ![]()
Já jsem jako malá jeden čas byla hodně spavá, ale u mě se zjistila příčina - málo železa, musela jsem doplňovat… píšeš ale, že krevní testy má v pořádku, tak mě také napadá ta štítná žláza.
Myslím, že poradit se s pediatrem by prozatím stačilo místo psychiatra. Ale jít k psychiatrovi je také v pořádku, není se čeho bát a není to ostuda. ![]()