Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Příznaky, pokud takové opravdu mas, tomu odpovídají.
Ale bez toho aniž by jsi sla za praktickou se to nedozvis. On-line ti ji nikdo nediagnostikuje.
@Anonymní píše:
Ahoj, holky
Myslíte, že by se mohlo jednat o cukrovku?V květnu 2023 se mi na kůži udělala acanthosis nigricans (hnědé fleky na kůži..udělaly se mi v podpaží, na břichu a dole u kotníků). Obvodní mi řekla, že je to estetické..a že to vyřeší laser.
Ale v poslední době jsem začala pociťovat velký pocit žízně. Přes den vypiju tak cca 3-4 litry a nyní se budím i v noci s pocitem žízně. Na malou chodím dost často. Teď se to i docela zhoršilo, před odchodem z domu jdu na wc 4× a sotva vyjdu ven a už musím zase..
V listopadu se mi stalo, že jsem z ničeho nic upadla, měla jsem zhoršené vidění (asi hodinu) a brněly mi končetiny.
Na pohotovosti řekli, že ok. Mysleli si, že to byla náhlá příhoda břišní.Také jsem zaregistrovala dech po acetonu. Prostě i když si pečlivě vyčistím zuby a dám žvýky - furt mi to tak přijde.
Také jsem cca asi poslední měsíc neustále unavená. A prakticky ani nemám moc z čeho být. Velkou fyzickou zátěž nemám. A když ano, tak jsem úplně ko. Prostě unaví mne i běžné denní aktivity a jsem vyčerpaná snad z čehokoliv. Spím teď cca od 22:30 do 6:00..ale únava je pořád. Přes den se mi chce strašně spát
Příznaky docela odpovídají na cukrovku, ale nevím…za obvodní se mi nechce, naposled, když mi řekla, že ty fleky jsou estetické..tak nevím, zda by mne nepovažovalo za simulanta
A objevily se mi z ničeho nic - byla jsem i u kožní a žádná mastička nepomohla. Prostě je to přímo na té kůži…Asi v září jsem měla možnosti si cukr změřit a na lačno jsem měla hodnotu asi 6,8. Jednou jsem měla 7,5 na lačno. Matně si pamatuji, že přes den okolo 11.
Ještě dodám, že mám pcos, ke kterému se cukrovka bohužel pojí a bojím se, abych ji neměla. Ve 21 letech ji asi nechce nikdo..
Prosím o anonym, info o zdraví. Děkuji
nedá se koupit něco v lékárně na měření hladiny cukru v krvi?
bych si to koupila, parkrát si udělala test a pak s tím šal za obvodní…
Můžeš si koupit přímo glukometr…doporučuju contour plus one…ten je celkem kvalitní..používala jsem ho v těhotenství při těhotenské cukrovce..měla jsem ho zapůjčený přímo od diabetologa…stojí kolem 500kc…určitě nekupovat nic co má v názvu gluco to jsou šmejdy…mají velké odchylky…
Taky si můžeš koupit testovací proužky na zjištění cukru v moci…
@Keyllah píše:
nedá se koupit něco v lékárně na měření hladiny cukru v krvi?bych si to koupila, parkrát si udělala test a pak s tím šal za obvodní…
Samozřejmě. že dá, ale k čemu to bude? Potom sem napíše, že test byl pozitivní, jestli to nemůže být cukrovka? Podle mne je to troll. Nedokážu si představit, že dospělý člověk naměří na lačno 7,5 (předpokládám že mmol/l) a nejde k lékaři.
@Vladusxx píše:
Můžeš si koupit přímo glukometr…doporučuju contour plus one…ten je celkem kvalitní..používala jsem ho v těhotenství při těhotenské cukrovce..měla jsem ho zapůjčený přímo od diabetologa…stojí kolem 500kc…určitě nekupovat nic co má v názvu gluco to jsou šmejdy…mají velké odchylky…
Taky si můžeš koupit testovací proužky na zjištění cukru v moci…
Jsem diabetik a glukometr nemám. Když se mi na testu objevila černá čárka (jiné příznaky jsem neměl), tak mě sestra hned na druhý den ráno objednala na krev, hodnota byla 6,5 mmol/l, tak mě p. doktorka poslala na test a potom mně začala léčit. Já tomu co píše zakladatelka a neřeší to, nevěřím.
@Luboš P ona píše že se svými potížemi ale u lékaře ještě nebyla…boji se že to bude lékařka bagatelizovat…což si teda nemyslím…
No jsou různí exoti co k lékaři nejdou ani když jim noha hnije a lezou z ní červi…
@Luboš P píše:
Jsem diabetik a glukometr nemám. Když se mi na testu objevila černá čárka (jiné příznaky jsem neměl), tak mě sestra hned na druhý den ráno objednala na krev, hodnota byla 6,5 mmol/l, tak mě p. doktorka poslala na test a potom mně začala léčit. Já tomu co píše zakladatelka a neřeší to, nevěřím.
Není 6,5 na léčbu brzy? Milenec má cukrovkou, tak jsem si k tomu něco načetla. Zpočátku to jde řešit pohybem a dietou, ne? Pokud to nezabere, až potom léky. Cukrovka je až od 7,1 a ani tato hodnota nemusí být zatím na léky, dodržuje-li se životospráva nebo se mýlím?
@Anonymní píše:
Ahoj, holky
Myslíte, že by se mohlo jednat o cukrovku?V květnu 2023 se mi na kůži udělala acanthosis nigricans (hnědé fleky na kůži..udělaly se mi v podpaží, na břichu a dole u kotníků). Obvodní mi řekla, že je to estetické..a že to vyřeší laser.
Ale v poslední době jsem začala pociťovat velký pocit žízně. Přes den vypiju tak cca 3-4 litry a nyní se budím i v noci s pocitem žízně. Na malou chodím dost často. Teď se to i docela zhoršilo, před odchodem z domu jdu na wc 4× a sotva vyjdu ven a už musím zase..
V listopadu se mi stalo, že jsem z ničeho nic upadla, měla jsem zhoršené vidění (asi hodinu) a brněly mi končetiny.
Na pohotovosti řekli, že ok. Mysleli si, že to byla náhlá příhoda břišní.Také jsem zaregistrovala dech po acetonu. Prostě i když si pečlivě vyčistím zuby a dám žvýky - furt mi to tak přijde.
Také jsem cca asi poslední měsíc neustále unavená. A prakticky ani nemám moc z čeho být. Velkou fyzickou zátěž nemám. A když ano, tak jsem úplně ko. Prostě unaví mne i běžné denní aktivity a jsem vyčerpaná snad z čehokoliv. Spím teď cca od 22:30 do 6:00..ale únava je pořád. Přes den se mi chce strašně spát
Příznaky docela odpovídají na cukrovku, ale nevím…za obvodní se mi nechce, naposled, když mi řekla, že ty fleky jsou estetické..tak nevím, zda by mne nepovažovalo za simulanta
A objevily se mi z ničeho nic - byla jsem i u kožní a žádná mastička nepomohla. Prostě je to přímo na té kůži…Asi v září jsem měla možnosti si cukr změřit a na lačno jsem měla hodnotu asi 6,8. Jednou jsem měla 7,5 na lačno. Matně si pamatuji, že přes den okolo 11.
Ještě dodám, že mám pcos, ke kterému se cukrovka bohužel pojí a bojím se, abych ji neměla. Ve 21 letech ji asi nechce nikdo..
Můžeš ji mít a nemusíš, ale s jistotou ti to řekne až doktor, chápu, že se člověk bojí, ale je lepší vědět na čem jsi a s tou informací pak pracovat. Já si taky podle příznaků myslela, že mám cukrovku, šla jsem k obvodní, řekla jí o svém podezření, vzala mi krev a pak bylo jasno, bylo mi 24 a byl mi nakonec potvrzen diabetes 1.typu. Opravdu se neboj a zajdi aspoň k obvodní.
@Klopotkova píše:
Není 6,5 na léčbu brzy?
Možná je, ale já jsem napsal, že mě potom lékařka poslala na test - pil jsem vždy po hodině sladkou vodu a dával jsem moč a odebírali mi krev, ten test prokázal, že cukrovku mám. Co čeká zakladatelka za radu? Ty příznaky jsou jak z učebnice, Před časem se zde jedna žena ptala, kdy má v práci přestávku na oběd.
Moc díky všem! Glukometr si tedy pořídím a alespoň chvíli budu měřit.
No, troll nejsem, jen mám prostě strach. Jednou jsem to u jednoho lékaře zmínila a ten mi řekl, že cokoliv co je pod 10, není cukrovka. A ještě se na mě díval, jako bych měla být největši chudinka pod sluncem
A teď babo raď
člověk si pak připadá dost blbě.
Ale díky všem. Zkusím kdyžtak i ty testovací proužky.
Příznaky na cukrovku to právě jsou, nebo odpovídají..tak mne ani nenapadlo nic jiného..možná ještě něco s ledvinami, ale to si nejsem jistá.
Zakladatelka
@Anonymní píše:A k čemu ti bude?
Glukometr si tedy pořídím
@Anonymní píše:
Jednou jsem to u jednoho lékaře zmínila a ten mi řekl, že cokoliv co je pod 10, není cukrovka.
Tohle ti prostě nevěřím.
Mám dceru s DM1 a ano, až na ty fleky to jsou vše příznaky DM. Dcera omdlela při hypoglykémii, dech po acetonu je pro změnu známka hyperglykémie, stejně jako časté močení a extrémní žízeň.
Základní rada - kup si v lékárně glukometr, volně prodejný stojí pár korun. Změř se kdykoli, třeba hned, hlavně pořádně umyté a usušené ruce, první kapku otřít a nabrat až druhou. Pokud bude hodnota mimo rozmezí (pod 3,9 nebo druhým směrem cokoli nad 8 ), tak se změř znovu na lačno ráno. Pokud i to bude ve výkyvu, kontaktuj nejbližší diabetologickou poradnu.
Příspěvek upraven 18.01.24 v 09:37
@Klopotkova píše:
Není 6,5 na léčbu brzy? Milenec má cukrovkou, tak jsem si k tomu něco načetla. Zpočátku to jde řešit pohybem a dietou, ne? Pokud to nezabere, až potom léky. Cukrovka je až od 7,1 a ani tato hodnota nemusí být zatím na léky, dodržuje-li se životospráva nebo se mýlím?
Dovolím si tě opravit Klopo, není cukrovka od určitě hodnoty. Existuje totiž několik druhů cukrovky. Dcera má DM1, nyní už inzulinovou pumpu, je 95% času v hodnotách jako normální člověk. Pohybem a dietou se řeší DM2, DM1 lze řešit pouze inzulínem a vyléčit se nedá. Je to doživotní, pouze jde dosáhnout správné kompenzace díky inzulínové terapii, stejně jako u DM Lada, u DM2, těhotenské cukrovky atd většinou stačí dieta, pohyb, léky a inzulín se nasazuje jen dočasně pokud léky nezabírají a kompenzace je velmi špatná. O jaký typ cukrovky se jedná lze zjistit pouze odběrem krve.
@Luboš P píše:
Jako diabetik nemáš glukometr? Ani senzor? A jak víš kolik si máš píchnout inzulínu?
Ahoj, holky
Myslíte, že by se mohlo jednat o cukrovku?
V květnu 2023 se mi na kůži udělala acanthosis nigricans (hnědé fleky na kůži..udělaly se mi v podpaží, na břichu a dole u kotníků). Obvodní mi řekla, že je to estetické..a že to vyřeší laser.
Na pohotovosti řekli, že ok. Mysleli si, že to byla náhlá příhoda břišní.
Také jsem zaregistrovala dech po acetonu. Prostě i když si pečlivě vyčistím zuby a dám žvýky - furt mi to tak přijde.
A objevily se mi z ničeho nic - byla jsem i u kožní a žádná mastička nepomohla. Prostě je to přímo na té kůži…
Asi v září jsem měla možnosti si cukr změřit a na lačno jsem měla hodnotu asi 6,8. Jednou jsem měla 7,5 na lačno. Matně si pamatuji, že přes den okolo 11.