Poradna dentální hygienistky
Pavla Pilneyová DiS.
Ahoj, mám dotaz.
Dcera byla na nastřelování náušnic a mám jí místo vpichu desinfikovat jednou denně lihem. Mám doma 60% líh z lékárny, který jsem zakoupila před rokem, když byla na nastřelování náušnic starší dcera- na tom je napsáno, že prochází v květnu 2011, ale trochu mě to udivilo. Myslíte, že už není v pohodě, mám se ho zbavit a shánět nový? Myslela jsem, že líh vydrží…
Díky za odpověď
myslím, že zkazit se nemůže. Ale jak se znám, tak bych sháněla nový ![]()
Ahoj,tak já jsem zrovna nedávno v lékárně kupovala líh do pupíčku a říkala mi lékárnice že je tam sice datum spotřeby,ale že vydrží klidně i o 3 měsíce déle,když bude zavřený,ale pomalu rok prošlý bych jí nedávala,to je lepší koupit nový,není drahý ![]()
hele a rok stará pálenka je taky zkažená? nebo ji klidně vypijete ![]()
přece líh jako líh,to se prostě nekazí
si vemte v muzeu ty preparáty v lihu starý sto let, to se prostě někazí, to je konzervant
Tak nejde o to, že bych si nemohla finančně dovolit koupit nový…jen mě prostě překvapilo, že by se zrovna líh měl po třech měsících od zakoupení zkazit. (Stejná úvaha, jakou měla přede mnou Alenka a Princezna
)
Jde o to, že lékárny taky kontrolují hygienici a Česká obchodní inspekce. Vyprcháváním se obsah alkoholu v roztoku snižuje. Takže lékárník by po tom roce prodával líh s nižší koncentrací alkoholu. Jinak na použitelnost to samozřejmě nemá vliv.
ptala jsem se v lékárně. prý na flaškách, které rozlívají je trvanlivost 5 let. Na lahvičky k prodeji už musí psát 6m.
Tak teď se mně dodatečně vybavilo…
Kdysi jsem psal taky cosi na téma těkavé látky, pak jsem to někam odesílal mailem. No a zpátky mně došlo upozornění, abych si v článku opravil překlepy a chyby. Mimo jiné tam bylo slovní spojení „etylalkohol vyprchává“. No a ve spěchu mně z textu vypadlo „h“ a bylo tam „etylalkohol vyprcává“…
No trapas jak sviňa…
@Jura007 píše:
Tak teď se mně dodatečně vybavilo…Kdysi jsem psal taky cosi na téma těkavé látky, pak jsem to někam odesílal mailem. No a zpátky mně došlo upozornění, abych si v článku opravil překlepy a chyby. Mimo jiné tam bylo slovní spojení „etylalkohol vyprchává“. No a ve spěchu mně z textu vypadlo „h“ a bylo tam „etylalkohol vyprcává“…
![]()
![]()
No trapas jak sviňa…
Já jsem na data spotřeby pes, ale zrovna líh mám taky prošlý, myslím, že se na něm nemá co zkazit.
Ja jsem na data spotreby taky pes, ale lih by me teda ani nenapadlo kontrolovat ![]()
moje zkušenost s dva roky prošlým lihem je přesně jak píší ostatní - vyprchává
ale to je tak vše…po těch dvou letech je opravdu znatelně slabší, ať už po čihu nebo po „pocitu“ v ráně. ale na druhou stranu u nás ho prodávají po min.deci a půl a co s tím chcete dělat, abyste to dopotřebovali včas? ![]()
připomíná mi to byznys alá jedny kapky do očí - bylo tam, že se musí spotřebovat do 30 dní od otevření, max. počet kapek za den byl 5, 20 kapek že tvoří 1ml a lahvičky se prodávají po 15ml (15ml*20kap/5kapzaden=60dní)…asi potřebují vydělat za každou cenu, tak prodávají balení, které po půlce vyhodíte, protože je prošlý
teda kapky do očí bych neriskovala, líh klidně použiju, to je jedinej rozdíl