Může vystudovaná učitelka 1. stupně ZŠ učit v MŠ?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Může vystudovaná učitelka 1.stupně ZŠ učit v MŠ?
Ahoj, jsou tady nějaké učitelky? Zanedlouho budu dodělaná učitelka 1. stupně (Mgr.), ale spíš mě láká učit v MŠ. Jelikož mám gympl a ne střední pedagogickou, nemám kvalifikaci přímo pro MŠ. Nevíte, zda mi kvalifikace pro 1. stupeň postačí? Pokud ne, nevíte o celoživotním vzdělávání Učitelství pro MŠ?Děkuji
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Dle mých informací nebudeš kvalifikovaná učitelka MŠ.Pokud tě do někam do MŠ vezmou,budou po tobě chtít doplnit vzdělání.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já si myslím,že v mateřské školce budeš moct učit i s učitelstvím pro 1.stupeň. Taky ho studuju,jsem ve 4.ročníku.Moje spolužačky užb teď pracují v mateřských školkách a to některé nemají ani střední pedagogickou školu!
Tak co bys nemohla ty,když budeš mít vysokou?Asi záleží na domluvě mezi tebou a tou školkou.Někde tě s tím nevezmou a někdě určitě ano!
A jakou máš specializaci?Na VV,HV,DV nebo TV?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Zatím to je tak, že můžeš s vyšším stupněm vzdělání učit na nižším.Takže pokud máš učitelství pro ZŠ, můžeš učit v MŠ.Ale chtějí tomu zamezit a od roku 2014 by měl smět učit jen ten kdo má přímo vystudovanou danou věc.Takže přímo učitelství pro MŠ.
Osobně si myslím, že to zase odloží, protože neakceptují ani učitele co mají přírodovědné nebo jiné zaměření mimo pedagogickou školu, třeba při učení biologie,počítačů…
- Citovat
- Upravit
Otázka je,kdo člověka s nekvalifikací na MŠ přijme…Jsou s tím teď hrozné „machinace“ Z vlastní zkušenosti říkám,že od r.2014 bude moct učit v MŠ jen ten,kdo má na to školu.Ale snad to odloží,protože nekvalifikovaných nejen v Mš je stále dost.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Moc děkuji za reakce!
Asi opravdu záleží na ředitelce…Já jsem učila v Mš před mateřskou a inspektorce se nelíbilo, že studuji 1.stupeň, že to je něco jiného
Kolegyně, co má vychovatelství si musí dodělávat školu taky. Našla jsem si program celoživotka v Ostravské, ale bojím se, že pak se zas něco změní a budou třeba požadovat Bc.Učitelství pro Mš a já už nechci furt studovat
![]()
Suwari - my přímo specializace nemáme, od káždého je trochu.Nejhorší a nejtěžsí je u nás však HV.
Štve mě, že jsem na to nedošla dřív, mohla jsem mít studium za sebou
Jenže ve 4. ročníku se na to nevykašlu, že ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
omyl!!!!!
podle zákona o pedagogických pracovnících , pokud máš vystudovaný pouze 1. stupen zš tak jsi NEKVALIFIKOVANÁ pro učitelství v mš!!!!!!
- Citovat
- Upravit
@nataliag píše:
podle zákona o pedagogických pracovnících , pokud máš vystudovaný pouze 1. stupen zš tak jsi NEKVALIFIKOVANÁ pro učitelství v mš!!!!!!
Ale to se tu zakladatelka dozvěděla
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
K 1.stupni není problém si dodělat mateřiny, mám je vystudované a měla jsem spolužačky, co dělaly oba obory, že začali 1.stupeň a k tomu si přibraly i mateřiny a půlku předmětů měly uznaných, protože byly pro oba obory stejné, takže si dodělávaly jen předměty z předškolní pedagogiky a praxi. Myslím že to je parádní kombinace. Já chtěla udělat opak, k mateřinám si dodělat 1.stupeň. ALe jestli se k tomu někdy ještě dokopu??
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jsem sice mimo obor, ale chcete mi říct že vyšší škola s tilulem Bc, nebo Mgr. nemá hodnotu SPGŠ ?
Přeci musí na vysoké projít nějakou praxí a to určitě i v MŠ.
Znám učitelky ve školní družině, které si odučí i nějaké hodiny na prvním stupni a to žádnou vyšší nemají.
To je tedy nějaká specialita ve školství.
Například já pracuji ve zdravotnictví a to by znamenlo, že zdravotní sestru nemůže dělat nikdo bez SZŠ. Ale pokud si někdo i po gymplu, nebo jiné SŠ udělá Bc, nebo DiS (samozřejmě zdravotní, ošetřovatelské), tak je roven diplomované zdravotní sestře.
Chápu že školka a první stupeň jsou rozdílné, ale..... ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Po studiu předškolní pedagogiky bys pochopila jaký je rozdíl. To že ve školkách občas dělají učitelky bez kvalifikace, taky podle toho pak vypadá. On to také každý dělat nemůže, a obzvlášť učitelky ze základky můžou být horší jak ty bez vejšky
tím nechci nikoho urážet, ale to je zkušenost. Hlavně jsem si studiem prošla a nelituji toho, ono malý děti jsou trochu víc specifický a užívají se docela jiné metody než třeba za základkách. Pokud to člověk chce dělat pořádně, tak je dobré nějaká ta specifika vědět. Ono si rodiče občas pleto školky s hlídacím zařízením, ale o tom to není, je to hlavně o vzdělávání ![]()
Bych to srovnala asi tak jako kdyby chirurg šel dělat třeba endokrinologa… vždyť oba jsou doktoři ne? Ale tam je pak důležitá ta specializace.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Ajašla píše:
Jsem sice mimo obor, ale chcete mi říct že vyšší škola s tilulem Bc, nebo Mgr. nemá hodnotu SPGŠ ?
Přeci musí na vysoké projít nějakou praxí a to určitě i v MŠ.
Znám učitelky ve školní družině, které si odučí i nějaké hodiny na prvním stupni a to žádnou vyšší nemají.
To je tedy nějaká specialita ve školství.
Například já pracuji ve zdravotnictví a to by znamenlo, že zdravotní sestru nemůže dělat nikdo bez SZŠ. Ale pokud si někdo i po gymplu, nebo jiné SŠ udělá Bc, nebo DiS (samozřejmě zdravotní, ošetřovatelské), tak je roven diplomované zdravotní sestře.
Chápu že školka a první stupeň jsou rozdílné, ale.....
Však jo, si po gymplu nebo jiné SŠ uděláš bakaláře na učitelství v MŠ a je to to samé co píeš ty. Pak je taky Předškolní pedagogika atd … ale musí to být v oboru.
Co vím tak začaly mít problém i holky z SPgŠ, tam je možnost zaměření na mateřské školy nebo vychovatelství a kdo si vybral vychovatelství, není kvalifikovaný na MŠ.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@bells píše:
Moc děkuji za reakce!Asi opravdu záleží na ředitelce…Já jsem učila v Mš před mateřskou a inspektorce se nelíbilo, že studuji 1.stupeň, že to je něco jiného
Kolegyně, co má vychovatelství si musí dodělávat školu taky. Našla jsem si program celoživotka v Ostravské, ale bojím se, že pak se zas něco změní a budou třeba požadovat Bc.Učitelství pro Mš a já už nechci furt studovat
![]()
![]()
![]()
Suwari - my přímo specializace nemáme, od káždého je trochu.Nejhorší a nejtěžsí je u nás však HV.
Štve mě, že jsem na to nedošla dřív, mohla jsem mít studium za sebouJenže ve 4. ročníku se na to nevykašlu, že
obávám se že to po tobě chtít budou
v nějaké podobné diskuzi zrovna jedna kolegyně psala, že si dodělávala taky k základce program celoživot.vzdělávání - a že přišla inspekce a vůbec nic neuznali.
Tak ono když ředitelka chce, a není nikdo jiný, tak vezmou i nekvalifikovanou, s tím že je nižší plat. U některých škol je dokonce trend dávat takovým přednost - aspoň se ušetří že? to jsem taky zažila ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Kvalifikace do MŠ
Dobrý den, reaguji na Vaše ohlasy ohledně kvalifikace na práci učitelky v MŠ. Kolegyně z práce si udělala pouze rozdílovou maturitní zkoušku na SPgŠ obor učitelství a má vzdělání uznáno. Takže má nyní dvě kvalifikace a větší možnost uplatění. Je tedy pravda, že měla obor vychovatelství, ale tato rozdílová a pouze jediná zkouška jí stačila, aby byla kvalifikovaná učitelka MŠ. Nebylo zapotřebí aby studovala ještě několik let. Nevím jaké máte vzdělání vy před studiem na VŠ, ale také by Vám třeba postačila tato zkouška.
- Citovat
- Upravit
@Andy10 píše:
Dobrý den, reaguji na Vaše ohlasy ohledně kvalifikace na práci učitelky v MŠ. Kolegyně z práce si udělala pouze rozdílovou maturitní zkoušku na SPgŠ obor učitelství a má vzdělání uznáno. Takže má nyní dvě kvalifikace a větší možnost uplatění. Je tedy pravda, že měla obor vychovatelství, ale tato rozdílová a pouze jediná zkouška jí stačila, aby byla kvalifikovaná učitelka MŠ. Nebylo zapotřebí aby studovala ještě několik let. Nevím jaké máte vzdělání vy před studiem na VŠ, ale také by Vám třeba postačila tato zkouška.
Tuto rozdílovou zkoušku mám také a vzdělání mi nebylo uznáno. Byl by možný kontakt na danou kolegyni?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit