Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
@Takyjedna píše:
Já si od jisté doby nemyslím o nikom dopředu nic, aniž ho poznám. Ale jo, jsou různá vodítka, jak lidi poznat, ale podle pravopisu opravdu ne, spíš občas lidi poznám podle toho, kdo na co upozorňuje, koho co na druhým rozčiluje. Život mě naučil a vím, jak jsou lidi různí, jak je život bohatej. Někdo se písemně vyjadřuje jako trouba, ale může být vysoce inteligentní, a nebo taky doopravdy „trouba“, ale zase manuálně zručný, někdo má bezvadné vystupování ale může to být v soukromí sociopat…
Máš naprostou pravdu. Ale ten haló efekt někdy působí opravdu silně - já mu také občas podlehnu ![]()
@Anonymní píše:
Můj manžel je inženýr, má vysokou školu, a velmi dobře placenou práci. V práci patří mezi nejlepší, je uznávaný mezi kolegy.Přesto má ony poruchy psaní a čtení, na A4 stránce nasekal ve slohu i 50 chyb. Z češtiny nosil domů pětky ještě celou střední.
Ale chtěla bych vidět, kolik ženských umí matematiku a logické přemýšlení tak, jako on, kolik z nich má tak široký přehled.Fakt miluju tohle škatulkování.
Nejlepší je, když si ho za pravopis dobírá můj otec, který sice pravopis dobrý, ale jinak velmi nízké IQ, sotva udělal učnák.
![]()
Tolik má zkušenost.
Raději anonymně, kvůli konkrétním informacím.
Jee
Mame v CR uz bigamii? To koukam!:)))))
Bez legrace. Popisujes de facto toho meho…
@Gina108 píše:
Tvůj psaný projev tady je lepší nadprůměr![]()
já nikdy úlevy neměla ve škole. Ale když jsem napsala diktát za 3, tak jsem šla slavit. Vytahovala jsem to literaturou.
Číst umím a poslední dobou čtu docela dost - většinou knihy, co mají souvislost s mou profesí, která mě baví a zajímá. Na klasickou beletrii jsem nikdy moc nebyla. Mluvnici nás cepovala učitelka na základce, díky ní jsem uměla větné rozbory a tak… ale to jsou ty logické věci, to je to, co mi jde. Na výšce, jsem doučovala třeba matiku, psala práce na zakázku do statistiky. Jen si to museli po mě pravopisně opravit. ![]()
@Camael píše:
O mém ex říkám, že jsem si ho vzala jen díky tomu, že tenkrát nebyly mobily. Do porodnice mi sepsal takové vyznání, že jsem se pokoušela si namluvit, že musel být na šrot, bohužel jsem po chvíli zjistila, že to nebylo alkoholem. Něco takovýho jsem v druhým exempláři už nepotkala. Byl v tomhle neopakovatelný a nezapomenutelný.
Jinak do očí bijící neschopnost pobrat alespoň základy pravopisu je proti srsti i mně. ![]()
Jiná věc je, že u sebe některé chyby nevidím hned. Ale třeba v sešitech jsem je nacházela klidně až po půl roce. ![]()
@jannina1 píše:
Nevěřím na dys. Pokud člověk chce, psát se obstojně naučí, přečte pravidla. Záleží také na tom, jestli hodně čte. Pokud opravdu člověk neumí psát, na nízkou inteligenci to ukazuje. X krát jsem se o tom přesvědčila.
Jinak, zakladatelko, pravidelné hrubky taky nesnáším, u mě je takový člověk hotentot
Občas to ujede, ale nesmí to být pravidlo
@farska píše:
Jee
Mame v CR uz bigamii? To koukam!:)))))
Bez legrace. Popisujes de facto toho meho…
@Gina108 píše:
Ale ten haló efekt někdy působí opravdu silně - já mu také občas podlehnu
To jsi šikovná, že si toho u sebe všimneš, život tě asi taky naučil, co? ![]()
Sem tam chybka mi nevadí, znám inteligentní vysokoškoláky, co píšou hrubky. Prostě ne každý je vystudovaný češtinář ![]()
Nějaké extrémy mě uvádějí do rozpaků, ale kdybych ho opravdu milovala, asi bych neřešila. Kdysi jsem randila s klukem a napsal mi „měj se heski“ (obecně psal hodně hrubek, asi nějaký dis…), druhý den jsem mu říkala, že to bylo vtipný a on „tam byla nějaká chyba?“ ![]()
Neovládat pravopis mateřského jazyka je celkem ostuda, ale nikdy nevíte, proč ten daný člověk ho neovládá. Nemusí to být jen dys nebo hloupost, ale i další aspekty (špatní učitelé, nepodpora rodičů, puberta atd.). Na stará kolena už se to pak špatně dohání, navíc takový člověk může být šikovný v jiných věcech.
Je pravda, že vidím, že bych si měla některé zásady obnovit. Třeba shoda podnětu s přísudkem mě nechává naprosto chladnou… ![]()
@jannina1 píše:
Nevěřím na dys. Pokud člověk chce, psát se obstojně naučí, přečte pravidla. Záleží také na tom, jestli hodně čte. Pokud opravdu člověk neumí psát, na nízkou inteligenci to ukazuje. X krát jsem se o tom přesvědčila.
vrat se do školy, možná pak pochopíš, co znamená porucha učení.
![]()
přesně, u nás na VOŠ byla naše profesorka-měla 2 tituly a sama nás upozornila, že je nositelkou velkého množství vad-poruch učení. A přitom do člověka viděla jak do hodin(byla klinický psycholog mimo jiné)