Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ja nedam dopustit na Karpa, nebyt jeho uklidnovaci metody, tak zesilim. U prvniho ditete jsem nic takoveho nepotrebovala, byl sam od sebe klidny, ale dcera je a byla neutisitelna, tak tady ted lezi pevne zavinuta a pokojem nam zni bily sum z mp3. Jinak je spousty knih, ktere napsaly o vychove a rodicovstvi zeny.
@tronelka píše:
(Nemyslím si, že muži neumí děti vychovat, ale přece jen je to dle mého názoru i v dnešní době doménou žen).
V tomhle s tebou nesouhlasím. Právě v dnešní době už rodičovství, výchova a péče o dítě podle mě není doménou žen, proto nejspíš nemám s mužskými autory výchovných knih problém typu „co se do toho vůbec montuje, když tomu jako chlap vůbec nemůže rozumět“. Což ale neznamená, že bych s nimi souhlasila. Ty knížky nejsou určené k tomu, aby je člověk bral jako manuál k děcku a postupoval podle nich přesně krok za krokem. Mají tě insipirovat k novému pohledu na věc, můžeš si z nich vzít jen něco a i to něco si přizpůsobit svým podmínkám. A nebo taky ne. U tebe v podstatě zafungovaly správně - uvědomila sis, jak chceš svoje děcko vychovávat, a už nejsi „zoufalá a čím dál tím víc přesvědčená o tom, že k mateřství nemám nejspíš vlohy“.
Takže ano, měla bys být oněm mužským autorům vděčná - jejich zásluhou se nejen v tobě, ale třeba i ve spoustě dalších („zdegenerovaných pipinek“ jsi psala?) probudil ten správný mateřský instinkt. ![]()
A ty ostatní se alepoň vyspaly. ![]()
Jak uz bylo napsano- tak to necti ![]()
Ano, chlapi to s detmi umi lip ![]()
A proc? Nejsou s nima porad. Deti je vic tim padem poslechnou, bavi je jejich hry. Muj muz ma daleko vetsi fantazii pri hrani s detma. Dela s nima blbosti a to deti bavi ![]()
A je mi to uplne jedno. Jsem rada, ze si s nima hraje a ze ho poslechnou ![]()
PS: na Estivilla mi nesahej
deti mi diky nemu vecer zavrou oci a spi od roka
samozrejme, to nebyl 2 hod plac- na vsechny deti se tato metoda nehodi
![]()
@tronelka a proč se řídíš něčím, co Ti nesedí. Tak to nedělej a hotovo, ne?
psát na to elaboráty je zcela zbytečné.
Aniž bych četla diskuse… tyhle knížky bych nebrala jako strikní návod, co a jak, ale spíš jako možnosti co vyzkoušet, když nezabírá to tvoje… jako třeba jak jsem psala už přímo v diskusi o estevillově metodě, tak naše miminko jsme naopak když začlo před spaním pofňukávat, tak jsme jí začli chovat a uspávát a tím jsme jí jen rušili, páč ona ten klid k usnutí potřebuje… takže každý dítě je jiný, a něco z toho na některý děti fungovat může…
Me to prijde jako vykrik matky, ktera je nevyspala az k smrti, protoze v noci 10× vstava a uhoupava dite, ktere neumi samo usnout. A tak potrebuje sama sebe utvrdit v tom, ze to dela spravne a ze zenske, ktere to tak nemaji, jsou bezcitne bestie.
@tronelka píše:
Díky za reakce, holky. Zajímalo mě především, jak to mate vy? Zda ty „příručky“ vyhledáváte a čtete a nebo se víceméně řídíte vlastním citem. Proti mužům, ač to tak asi nevyznělo, nic nemám. Dokonce mám jeden exemplář doma a na výchově prcka se podílíme společně
Já mám doma knížku z roku 89 od prof. J. Švejcara Péče o dítě
a až na pár věcí, které už jsou přirozeně překonané dobou nebo zkrátka nesedí přímo mně, je tam spousta normálních rad z dob, kdy se všechno okolo dětí nehrotilo do extrému a pořád jsou použitelné. Tak to je jediná kniha do které jsem občas nahlédla. Jinak jsem také v ruce měla Rozvíjej se děťátko do Kiedr. a to mě akorát vyschízovalo, že mám doma dva retardy jednoho po psychické stránce a druhého po motorické
Takže za mě všeho s mírou a spíše se řídím citem a selským rozumem.
Přípravu bych nehrotila.jen takové ty všeobecné rady. osobně jsem velmi překvapena a skláním se hluboce před těmi, kdo jsou nevidomí a vychovávají dítě od narození. ta jejich příprava na mimi musela být šílená. a praxe? museli mít nervy napnuté jak pruty-neexistuje jediná chyba, nezávidím.
@BohunkaP píše:
Někdo Tě nutí ty „knižní autory“ číst, když se Ti to nelíbí?![]()
Já si ráda nechám poradit od muže - nejen od toho svého.
Pohled muže - ať už manžela, přítele, kamaráda nebo otce - na situaci, kterou já zrovna řeším, je pro mne vždycky přínosný… vždycky mi ukáže něco, co já nevidím.
Muži nejsou nepřátelé - ani ve výchově dětí ne.
Pouze „pipinka zdegenerovaná dnešní dobou“ může vyplodit takový blábol, který jsi tu sepsala.
souhlasím s tebou
@tronelka Mě se Estvil vyplatil u obou dětí a to jsem u prvního nevěděla, že se ta moje technika uspávání takhle jmenuje ![]()
Jedinou knížku o mateřství, kterou jsem přečetla byla velká kniha o matce a dítěti a emimino. Řídím se zdravým selským rozumem a občas když si nevím rady, tak se zeptám tady.
@tronelka
Naše dvě mladší děcka se učili usínat od mala od miminek sami, nikdy nedošlo ani na slzu, že proč když tak byli navyklí od mala, proč by brečeli?
Takže mám doma ty děti, jak si popsala „Výše uvedený pan EE doporučuje děti přecvičovat na sériové mrkací panenky, které po uložení do postýlek naprogramovaně zavřou oči a spí až do rána“
A co jako? Nikdo tě nenutí se tím řídit. Mít moje dítě, byla by jsi za metodu řízené pláče vděčná… ale to neopochopí někdo, komu dítě dobře spí. ![]()
Kup si knížku, kterou napsala žena. Já měla dvě, jednu jsem jen otevřela - nebyla od českého autora a nelíbila se mi. Druhou - paní Kiedroňovou - jsem projela a já třeba moc neuznávám ji. Věc názoru ![]()
@lleennttiillkkaa píše:
@tronelka Mě se Estvil vyplatil u obou dětí a to jsem u prvního nevěděla, že se ta moje technika uspávání takhle jmenuje
Přesně přesně tak. Byla to zoufalost a dělala jsem to pocitově, obě děti pochopily po jednom 15 minutovém pláči…
@Kelsey Tak naše se to taky učily od mala a že by nedošlo na slzu tedy říct nemůžu… ale jinak souhlasím s tím, že je potřeba dítě naučit usínat samo, protože to přispívá k jeho lepšímu spánku.
Nic takového jsem nečetla, svoje děti vychovávám instinktem, takže mě určitě žádnej chlap neradí. ![]()