Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
@TSMoruga píše:
Mě třeba dneska celkem šokuje, že si žena nemůže vybrat, jak porodí. Ve 21. století, kdy už všechno řeší tak uměle, moderně, chemicky, tak jediný porod zůstává přirozený. Dala bych na výběr. Kdo chce rodit přirozeně, ať mu to umožní. Kdo chce CS, ať to dotyčné vykonají - s tím, že případná rizika jdou na bedra matky.
Já šla rodit normálně, bez nějakých vnitřních úvah, že chci císař. Po dlouhých 16. hodinách bolestí, které mi střílely do zad a nepostupujícímu porodu, jsem byla velmi ráda za císařský řez a dobrovolně už bych do klasického porodu nešla!Další dítě mít odmítám, protože mi je jasné, že v této zaostale smýšlející zemi je těhule, která vyžaduje CS za sketu a nikdo jí nedá šanci si vybrat. Já si vybírám to, že se dobrovolně zřeknu druhého potomka, protože bych už nikdy přirozeně rodit nechtěla. Stačilo mi, jak nám praskl kondom a já 14 dní ze strachu že otěhotním pořádně nejedla, nespala (a to jsem měla postinor). Možná už je to na diagnózu, ale mě ten pokus o přirozený porod šíleně psychicky zničil.
Ne, skutečně se mi tento přístup dnešní medicíny nelíbí a to proto, že všechno šlo kupředu, všechny lékařské techniky atd, ale jen porod zůstává stejný od pradávna a nutí se do přirozeného porodu. A nejvíc mě dokáže naštvat, jak muži lékaři jsou ochotni tvrdit, že porod je přirozený a musí ho zvládnout každá žena, že to ve výsledku nic není - když toto prohlásí chlap, který si vůbec nedokáže představit, čím si některé ženy při porodu musí projít, je to hloupé.Mimochodem, mám kolem sebe spoustu maminek, které rodily přirozeně - rupnuté až k zadku, nemožnost sednutí celé šestinedělí, problémy s neudržením stolice, sexuální život se rozpadl a nefunguje u některých ani po mateřské, protože je jizva bolí. Je to vlastně drtivá většina rodiček z okolí. Já po svém císaři fungovala 3. den normálně, kdyby mi nezatvrdla prsa a já nedostala 40 horečky, pak jsem teda lehla…
Ja byla taky natržená az k zadku. Sítí za živ třičtvrtě hodiny bylo hrozný, jasne, bolelo to hrozně pár dní, ale pohoda. Aji jsem skoro normálně seděla
Sex taky dobrý ![]()
Jinak s tebou souhlasím, i kdyz ja bych CS nechtěla
Je to relativní. Já osobně zas mám kolem sebe rodičky, které v drtivé většině žádné problémy neměly, a to popisované ani jedna, to znám jen z netu, ne z okolí ( a že si s holkama o porodu a mateřství povidame hodně). Ani já jsem žádné potíže neměla, takže radši normální porod než operaci. Já se zas bojím tohoto, takže cs bych brala jedině akutně, když by to fakt nešlo, a pak věřím že je to vysvobození a jediná možnost, nebo plánovaně v případě zdravotních komplikací ( špatná poloha..). Strašně moc dělá příprava, psychická pohoda, proti potrhani a nastrihu se taky dá něco dělat aktivně.
Ale chápu, že pokud má bohužel někdo už hroznou zkušenost, tak vidí všechno černě a na přirozený porod hledí s obavami. A pak věřím že by to opravdu nedopadlo dobře, ani kdyby po cs normální porod byl možný, protože o psychice je to strašně moc.
@Envie píše:
@KackaDoup ja nevim. Ja co mam kamaradky, tak krom jedine (ktera by problem nikdy nepriznala) tak vsechny byly rady, ze si dosly na wc, zakaslat nemohly, o dite se starat taky hned nemohly nevom no. O sekci jsem dost zjistovala bo mi hrozi. Kuli zdravotnim potizim. Radsi bych rodila normalne. A doufam, ze to pujde.
mám tri ![]()
Pamatuju si, že se mnou po prvním porodu byla na pokoji holka po cs ( rodila dřív než já o pár dní) a i když jsem měla malý nastrih ( u druhého ani to) tak jsem na tom byla mnohem lépe než ona, ať se týká břicha ( logicky),bolestí, kojení.. Takže jak jsem byla z prvního porodu vydivocena, tak jsem byla ráda že byl jaký byl.
@andelka83 u me ot na kojeni nemelo zadny vliv…u prvniho byla chyba jinde…a dals vse jak ma byt…dite jsem jim brzy vzala a delala co bylo treba…naposledy jsme rodily tri v entyz den, dve spontane a ja sc…kojila jsem prvni…ikdyz ony uz mely syny o dva dny dele u sebe.
@KackaDoup záleží to asi i na nemocnici, na přístupu a více okolnostech. Jsou ženy které i po přirozeném porodu mají potíže. Ale řekla bych že po cs je to větší riziko. I když dneska se dá podporovat bonding a kojení i při porodu cs. Když teda je vůle v porodnici a matka o to stojí a cítí se na to a jde to.
@andelka83 zalezi kdo kde ma prirority…u me to byly deti. Nekdo je holt vice citlivy a tu peci odklada kvuli sobe.Ja naopak. Pro deti jsem si vylozene sla a kdyz rikali po cisari s je jeste na noc vezmeme tak ja rekla vzdy ne
Kojeni byla priorita…taky jsem byla driv pak ok. Samozrejme ze to boli, ale preboli.
@KackaDoup asi záleží na každé, jak snáší tu situaci, pooperační stav, prostředí, bolest..
Nečetla jsem celou diskuzi ale jen mi padl do oka přispěvek o tom jak jsou „císařské“ děti uplakané a neadaptované, můj syn přišel na svět sc, hned mi ho ukázali a pak jsem ho dostala až po 3 hodinách na přisátí, ihned se přisál a mě se krásně rozjelo kojení, byl nejhodnější miminko na oddělení, paní která ležela s námi na pokoji řikala každé návštěvě jak je z něj hotová že je tak hodný a její maličká pořád pláče (a to rodila přirozeně) takže není pravda že děti sc jsou ubrečené a snad nespokojené, jak tohle vůbec může někdo tvrdit! syna jsem kojila do 10. měsíců a kdybych neonemocněla tak bych kojila dále. Už mu jsou tři roky a je stále tak mazlivý a hodný… tyto studie mě vždy dokážou vytočit!
@andelka83 píše:
@KackaDoup asi záleží na každé, jak snáší tu situaci, pooperační stav, prostředí, bolest..
no vsak to pisi.
Mě docela zaráží, jak se tady oháníte tím, že se v porodnici tlačí do přirozeného porodu.. v porodnici se tlačí do kdečeho, jen přirozenost to fakt není.. zažít přirozený porod v porodnici je docela výjimka… statistika praví, že jen oxytocin je podáván v nějakých 83 procentech porodů.., když přičtem nástřihy, epiduraly, nemožnost volby polohy atd, tak nám velký prostor pro ty fakt přirozené nezbývá, že jo…a všechny tyhle praktiky jen zvedají procento popordních problémů… mám kolem sebe hodně žen, co rodily doma a téměř žádná si neodnášela z proodu takový následky, jako ty, co rodily v porodnici celekm běžně…
Já jsem každopádně pro možnost volby, ať si rodí císařem kdo hche a jak chce, a le ať si to zaplatí, není to levná sranda a ty prachy pak musí někde chybět…
@Krrysa já myslím, že spíš než řešit zda lze dělat cs na přání by se měla aktivita přenést hlavně na to, aby přirozený porod byl co nejlepší, zásahů a komplikací co nejmíň aby nebyl zbytečným strasakem.
@Krrysa presne,jeste ruzne zastavovani porodu a znovu rozjizdeni…
je prokazano ze porod jde jak ma jen kdyz ma rodicka absolutni klid, ponevadz o ridi hormony, ktere stres absolutne ovlivnuje.