Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
@lleennttiillkkaa jo, to je ona. A myslím že i psala, že ani po tom posledním jí vyloženě nikdo neřekl, že další dítě už mít nesmí (resp. že je to dítě nebo život).
@Ronja děkuji za info. No u nás je to přes celou republiku a bohužel se ani neví jak dlouho vydržím atd, tak by bylo riziko tam ject. Zatím ani přesně nevím kde budu rodit
. Tatínek na miminko bude čekat tak to mě uklidňuje. Bude to první porod a tak si ani neumím představit co a jak bude ![]()
@Snoopy87 okolo prahy máš porodnice, kam se registrovat nemusíš.. třeba hořovice.. normálně bych zavolal a domluvuila konzultaci s tím, že máš obavy a že bys to chtěla probrat s někým jiným, když to řekneš na rovionu, většinou uspěješ… v tomhle přáípadě bych se fakt bála.. a o jakou porodnici jde v tvým případě?
@Anonymní píše:
Kdybych si vybrala prirozeny porod tak jak to vsechno probiha? a kdyby mi udelaly nastrih tak jak dlouhy?
Probíhá to tak, že buď porod začne prasknutím vody, nebo pravidelnými kontrakcemi. Jestli nechodíš nikam na těhotenské cvičení, na žádný kurz pro těhotné, tak bych nad tím hodně zauvažovala. Pokud nevíš jak probíhá porod, tak to je základ, vědět asi jak to funguje. Jsou tři porodní doby, první otevírací, druhý vypuzovací, při třetí se porodí placenta. A hotovo.
můj první porod trval 9hodin, 6,5 z toho jsem byla doma, ve vaně, na míči, koukala na telku..bohužel jsme si moc nesedly s PA, a byla jsem taková nesvá, neuměla mi pořádně vysvětlit jak tlačit, tak pak už bylo potřeba to urychlit, a taky jsem se prá začala trhat, nebo to aspoň tak vypadalo, že radši trochu šmikli a bylo hotovo. Nástřih asi 2cm, maximálně, na 15 minut šití. Příjemné to nebylo, ale pak už bylo vše ok, miminko u mě, paráda. Seděla jsem hned, nebyl s nástřihem žádný problém. Ale u druhého jsem si ho chtěla odpustit, tak jsem poctivě cvičila s epinem (dneska je i aniball, je levnější ale stejný) a druhý porod celkem 5 hodin, z toho v porodnici sotva hodinu. Bez poranění. Paráda. Jediné co mě po porodu bolelo bylo zavinování dělohy, to bylo jako druhý porod, ale během dne a půl už to odeznělo a dobrý.
Ohledně toho, aby nástřih nebyl (já z něj taky neměla nejlepší pocit a bála se ho) můžeš něco udělat, nemusíš jen čekat zda a kolik tě šmiknou. Nemusí vůbec.
Jinak třeba bonding po císaři jsem měla taky a to v nemocnici v Písku. Pravda malého nejdříve odnesli zvážit a zkontrolovat, nikdo totiž nevěděl, jak na tom bude, ale do 5 minut byl zpátky a šup mě na prsa, dokonce mi pomáhali nasměrovat ho k prsu, aby se přisál.
@Ronja Krnov je skvělý. Od nás ne úplně z ruky, ale i tak..měla jsem docela rychlé porody, radši jsem neriskovala a jela do nejbližší.
@lleennttiillkkaa úplně ideální bonding je, když se nechá miminko přisát samo. Ale na to má málokdo trpělivost, tak pomáhají.
@elanaa tak tak
další těhotenství jí nezakázali. Rodila v Krnově ![]()
@Ginuš píše:
@Ronja děkuji za info. No u nás je to přes celou republiku a bohužel se ani neví jak dlouho vydržím atd, tak by bylo riziko tam ject. Zatím ani přesně nevím kde budu rodit. Tatínek na miminko bude čekat tak to mě uklidňuje. Bude to první porod a tak si ani neumím představit co a jak bude
Doporučuju si udělat podrobnou rešerži a podívat se, případně se dopředu zeptat, kde umožňují bonding po sekci (pokud ti tedy vadí, že bys dítě neměla u sebe. Mě to po první sekci vadilo hodně). Z hlavy vím, že to ještě dělají v Mělníku a v Ústí nad Labem (tuším). Jediná, skutečně jediná výhoda sekce je, že se (alespoň částečně) dá naplánovat, takže se dá dojet dál - samozřejmě stát se může, že začneš rodit dřív, to je jasný, tak je dobrý mít po ruce záložní plán. Ale sekci obvykle plánují cca na 38. týden. Kdybys měla jakýkoli otázky, klidně mi napiš SZ (nechci to tu plevelit, jen jsem chtěla k diskuzi podotknout, že ani sekce neznamená, že dítě je okamžitě od matky odtrženo na X hodin).
@andelka83 no já vím, ale ten náš truhlík akorát ležel a řval jak tur
Holt plánovaná sekce, nebyl připravený jít ven. Věřím, že u přirozeného porodu a bondingu by se přisál sám. Ono taky něco jinýho je, když je rodička v sedě, polosedě a má možnost se k tomu bondingu pohodlně uvelebit, než když leží na rovným a ještě lehce hlavou dolu a moc možností pohybu nemá. Já jsem ráda za tu zkušenost, protože se mi konečně podařilo si jako nejčerstvější miminko pochovat to svoje. Prvního syna jsem si chovala až po 5 dnech a jinak jsem si vždycky jako čerstvé děti chovala ty cizí ![]()
@andelka83 píše:
@Ronja Krnov je skvělý. Od nás ne úplně z ruky, ale i tak..měla jsem docela rychlé porody, radši jsem neriskovala a jela do nejbližší.
Jo, Krnov je úžasný. Primář sice arogantní až na půdu, před porodem mě ještě seřval, že mi špatně vzali odběry a že jsem tudíž nespolehlivá a on že nespolehlivé lidi nemá rád (bylo to tak absurdní, že mě to spíš pobavilo, ale citlivější povahu by to před porodem mohlo rozhodit), ale pak jsem ho celý týden neviděla a staniční + všechny sestry naprosto super, mám možnost srovnávat s jinou „baby friendly“ porodnicí a je to fakt nesrovnatelné… v Krnově se mnou všechno konzultovali, na všechno se ptali, dítě mi nikdy nikam neodnesli, všude jsem mohla s ním, nebo ho měřili/vyšetřovali přímo na pokoji, prostě fakt dělají, co můžou. Jsou skvělí, strašně jim fandím. Bohužel další porod u nich asi nezvládnu logisticky ![]()
@Ronja píše:
Doporučuju si udělat podrobnou rešerži a podívat se, případně se dopředu zeptat, kde umožňují bonding po sekci (pokud ti tedy vadí, že bys dítě neměla u sebe. Mě to po první sekci vadilo hodně). Z hlavy vím, že to ještě dělají v Mělníku a v Ústí nad Labem (tuším). Jediná, skutečně jediná výhoda sekce je, že se (alespoň částečně) dá naplánovat, takže se dá dojet dál - samozřejmě stát se může, že začneš rodit dřív, to je jasný, tak je dobrý mít po ruce záložní plán. Ale sekci obvykle plánují cca na 38. týden. Kdybys měla jakýkoli otázky, klidně mi napiš SZ (nechci to tu plevelit, jen jsem chtěla k diskuzi podotknout, že ani sekce neznamená, že dítě je okamžitě od matky odtrženo na X hodin).
@lleennttiillkkaa a jo, sekce, to je jasný, je to jiné jiný komfort, možnosti..ale je super že i u porodu sekcí se porodnice snaží bonding podporovat, tak jak to jde.
To bylo jen takové doplnění. Taky jsem to nezažila, bohužel porodnice dost kecala, je bonding a bonding, ale viděla jsem pokrok během těch dvou porodů po dvou letech a ráda bych věřila, že pokrok a snaha pokračují.
Jinak, zrovna dnes zprava na hlavni strance seznamu - http://m.novinky.cz/articleDetails?…
Tohle je pro me presne duvod nechat si rozriznout dobrovolne bricho…
@Ronja tak by to mělo být všude ( až na toho primáře), když to někde jde, proč jinde ne? Tohle mě štve. Co je v Krnově běžné a automatické, to v Ostravě si člověk musí zařídit, vynutit, a ještě to není úplně jak by mělo.