Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
ahoj holky, chci se zeptat, přemýšlím, že bych zkusila mýdlové ořechy nebo sliz. máte někdo zkušenosti s obojím? ![]()
Maminky, prosím vás, co to ten mýdlový sliz je? Slyším samou chválu a ráda bych to zkusila, ale potřebovala bych to trochu objasnit
![]()
Milounek píše:
Maminky, prosím vás, co to ten mýdlový sliz je? Slyším samou chválu a ráda bych to zkusila, ale potřebovala bych to trochu objasnit![]()
Mýdlo s jelenem nastrouháš, rozpustíš v horké vodě spolu s prací sodou a necháš zchladnout. Pak do pračky přidáváš tak 300 ml a tím pereš. Je to eko, levné a šetrné vůči miminku
pomeranca píše:Milounek píše:Mýdlo s jelenem nastrouháš, rozpustíš v horké vodě spolu s prací sodou a necháš zchladnout. Pak do pračky přidáváš tak 300 ml a tím pereš. Je to eko, levné a šetrné vůči miminku
Maminky, prosím vás, co to ten mýdlový sliz je? Slyším samou chválu a ráda bych to zkusila, ale potřebovala bych to trochu objasnit![]()
Děkuju ![]()
Přesný recept:
Jedno mýdlo s jelenem (já třeba používám lanzamýdlo) čtvrt balíčku prací sody a horká voda
V kyblíku rozpustíš nejdřív sodu a pak nastrouhané mýdlo. Já to dělám do 10 litrového kbelíku.
Během chladnutí je vhodné několikrát zamíchat. (Já už mám na to vyřazenou jednu „slizovou“ vařečku
) Peru v tom plínky i normální prádlo a jeden kbelík mi vydrží víc než měsíc
a vypere vám to dobře? přidáváte do praní ještě nějakou „vůni“? nebo jak prádlo vlastně voní? co třeba skvrny, jak si s tím poradí? je to lepší než mýdlové ořechy?
marsve píše:
a vypere vám to dobře? přidáváte do praní ještě nějakou „vůni“? nebo jak prádlo vlastně voní? co třeba skvrny, jak si s tím poradí? je to lepší než mýdlové ořechy?
prádlo nevoní nijak, kdo chce, může přidat nějaký eterický olej, ale ten brzo vyprchá. Vypere to dobře, na skvrny je žlučák a sluníčko. s ořechy zkušenost nemám…
pomeranca píše:marsve píše:prádlo nevoní nijak, kdo chce, může přidat nějaký eterický olej, ale ten brzo vyprchá. Vypere to dobře, na skvrny je žlučák a sluníčko. s ořechy zkušenost nemám…
máš pravdu, sluníčko je fakt skvělé na skvrny i skvrny na plenkách mi naprosto vytáhlo
takže to pere jako běžný prášek z krámu?
Mně teda sliz úplně jako prášek nevypere, znát je to hlavně na bílém. Nejsou v něm zjasňovače a podobné šmejdy, ale přesto v něm peru, ty ostatní výhody převažují. ![]()
Ahojky,
já ve slizu peru teprve přes měsíc a můžu říct,že jsem moc spokojená. Manžel ho udělal,já ohrnovala nos a když došel Ariel nebylo po ruce nového,musela jsem vzít za vděk slizem. Hned jsem mu vyčetla zaprané bílé prádlo,ale jak už jsem si pak přečetla prádlo se vypírá z prášku a postupně se vyběluje. Teď jsem si ještě koupila na netu sůl na skvrny a do toho jakýsi taed,rozpouští tu sůl i v nižších teplotách,tak jsem na to zvědavá. Jinak já prádlo i vyvařuju,tedy hlavně bílé,aby bílé bylo a je pravda,že co ho mám už delší dobu,tak zaprané rozhodně není. Dokonce se ze mě stal prací maniak a pračka jede skoro denně. Dávám sobě a dětem denně čisté prádlo,manžel je trochu čunče dle mého vkusu a tak je pořád co prát. Navíc od té doby u nás není hromada prádla na žehlení ,ale pokaždém vyprání a usušení ihned žehlím. No asi jak jsem doma a nudím se,až nastoupím do procesu,ono mě to přejde
. Jinak já dávám na jelena 250 sody a 6-7l vody,dávám 2 odměrky po 250ml. Dělám dvojtou dávku,protože u nás fakt mizí
. Ještě chci koupit žlučové mýdlo,používám sice Dr.Beckman na skvrny,ale ta žluč bude asi účinnější
. A místo aviváže ocet,na vůni jsem si zvykla a když je prádlo vyvoněné vzduchem kam se hrabe Arial a pod. Sušička nám zahálí,ale pokud bude pořád inverze,tak asi brzo nastoupí do služby.
Tak doplňuji info o bělícím prostředku. Dnes vyzkoušeno a prádlo je bílé jak sníh. Takže mohu jen doporučit perkarbonát sodný a taed
.
jpichova píše:
Tak doplňuji info o bělícím prostředku. Dnes vyzkoušeno a prádlo je bílé jak sníh. Takže mohu jen doporučit perkarbonát sodný a taed.
co je to ten taed? ![]()
marsve píše:jpichova píše:co je to ten taed?
Tak doplňuji info o bělícím prostředku. Dnes vyzkoušeno a prádlo je bílé jak sníh. Takže mohu jen doporučit perkarbonát sodný a taed.
to je aktivátor toho perkarbonátu při nižších tepl.,samotný perk.se aktivuje při 60st a taed mu pomáhá i při nižší tepl. Snad jsem to napsala srozumitelně.
jpichova píše:marsve píše:to je aktivátor toho perkarbonátu při nižších tepl.,samotný perk.se aktivuje při 60st a taed mu pomáhá i při nižší tepl. Snad jsem to napsala srozumitelně.jpichova píše:co je to ten taed?
jojo, a to se dá taky koupit v drogerce ![]()