Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Přímo deprese asi ne, tu si většinou lidé sami neuvědomují. Ale psycholog nebo dobrá kamarádka by ti mohli pomoct. Myslím, že si jenom potřebuješ pokecat, vymluvit se…
Jdi si promluvit s psychologem
Muj soukromy odhad je, ze potrebujes v zivote novy impulz, nejakou radost. Mas nejake cile a plany do budoucna? Mas neco co si uzivas?
Takove stavy znam.
Já tohle taky beru, ale ne když mi takový stav trvá čtvrt roku, potom na půl roku odejde a je tu znova a mnohem horší, to je mi to divné… A kamarádkám jsem vypovídaná rovnou dvěma a skoro každý den, já mám spíš takový ten pocit „sama si nepomůžu“
Jak rikam, s psychologem si klidne promluvit jdi, to neni nic spatneho
Uklidni te to, dostanes novy pohled na vec. Nevraci se to treba se spatnym pocasim?
@Papuchalka Počasím to podle mě není, spíš se dělo to stejné a tehdy jsem to tak nějak vyřešila, takové řešení se ale ted nenabizi…
Ta klasická endogenní deprese to určitě není, ta vypadá hodně jinak. Často člověk ani nemůže vstát z postele, nespí apod. Tak jako tak, určitě bych vyhledala pomoc. Ono se to časem může depresí stát, může se to horšit a je lepší to podchytit včas. Nějaké sezení, psychoterapie je určitě na místě.
V téhle fázi se to dá většinou zvládnout bez léků (většinou) - antipsychotik, antidepresiv, ale musí se s tím začít něco dělat. Proto bych viděla jako nejlepší řešení zajít k odborníkovi! ![]()
Nevím, jestli je to deprese, na to mám málo informací, ale určitě ti doporučuji navštívit psychologa.
Pokud ti tento stav nevyhovuje a chceš s tím něco dělat, tak je jedno, jestli je to deprese nebo jen špatná nálada a určitě bych k odborníkovi zašla, to ti může jenom prospět. Já sama mám dost podobné stavy, jsem už čtyři roky doma s dětmi, mám dost rozházené hormony a další zdravotní problémy a snažím se to řešit. U psychologa jsem byla v minulosti také a moc mi to pomohlo.
V rodině máme zvýšený výskyt depresivního onemocnění. Dost často to začínalo takovouhle rozladou, která se většinou neléčila však „jde jen o blbé období, náladu“ no a skončilo to depresivní atakou s nutností hospitalizace. Podle psychiatra by bylo mnohem lepší přijít dááááleko dřív, má to vliv na průběh léčby i celkovou prognózu onemocnění. takže s touhle přímou zkušeností, bych psychiatra vyhledala určitě, už jen pro diagnostiku (tu fakt po netu neuděláš) a konzultaci.
Pocit zimy, únava, malá výkonnost i špatná nálada až deprese můžou být mimo jiné známky poruchy funkce štítné žlázy, konkrétně její snížené funkce.
Asi by bylo dobré svěřit se obvodnímu lékaři, nechal by udělat vyšeření krve aby se vyloučila nějaká zdravotní příčina. Tím bych začala, protože zkoušet naslepo různé vitamíny a výživové doplňky nemusí být nic platné…
V případě že je zdravotně vše OK, klidně bych zašla za psychiatrem, nebo psychologem. Ona ta konzultace není nic dramatického a platí, že lepší dřív, než později.
Držím palce, ať se to rychle posune k lepšímu
Hezký den všem,
Potřebovala bych radu i když vím, že to tu není lékařská poradna, tak třeba podle toho, co si myslíte nebo jste zažili…
Tři-čtvrtě roku zpět jsem měla podobné stavy jako mám teď, tehdy jsem je neřešila a odešly, ale teď už mi začínají vadit, jak se vrátily jsou horší. Často mám pocit, že nic nezvládám, že všechno co se nepovede, každá hádka apod. je moji vinou. Když náhodou zůstanu doma sama, nezůstanou moje myšlenky v klidu, bývá mi zima, poslední dny jsem se načapala při tom, že za den skoro nic nesním i když hlad mám, špatně se mi usíná a hned na to i vstává. Jsem člověk který by si neublížil, ale myšlenky „Co by bylo kdybych tady nebyla“ mě u toho napadají běžně. Vždy si říkám že jediné co mne tu drží je přítel…
V práci proti mě šlo dost kolegů, šuškali si o mně, dívali se přes prsty a od té doby se to se mnou teď vleče přes víc okruhů. Špatný pocit mám ze vztahu s některými v rodině, z toho že mám jít do práce, nebaví mě tak už moje koníčky a dělám vše spíš z donucení.
Bývala jsem i více společenská, teď to umím už jenom s určitou partou lidí a jinak se snažím být ta neviditelná v rohu.
Poslední měsíc už si vážně nevím rady protože tyto stavy nastoupily obden.
Myslíte že už jsem na psychiatra?