Poradna zdravého obouvání
Ing. Eva Žáková
@Anonymní píše:
Zdravím, jsem metalistka a vždy jsem měla vyhrazený styl, kapsáče, řetězy, glady. Šaty ani sukně nosím nerada, ale teď mě čeká osobní pohovor na pozici nákupčí materiálu. Zjistila jsem, že když si k černým kapsáčům vezmu bílou halenku a boty na podpatku, totálně to změní styl a vypadá to fakt hezky. Mohla bych s tím jít na pohovor? O tu práci mám opravdu zájem a jak se říká, i při pohovoru se máme každý držet svého stylu. Co myslíte, co na to personalista?
Vem si to co ti vyhovuje. Buď tě vezmou kvůli tomu co umíš a ne jak příjdeš anebo naopak jim jde jen o to, abys nějak vypadala.
@Leo44 píše:
Tak růžový bych si nevzala ani já.
To bylo řečeno samozřejmě s nadsázkou. Pointa sdělení byla, že nikdo nikoho nenutí, aby si sportovkyně zrazu vzala lodičky na 10 cm šteklích. Ale vzít si černý slimky, volnou tuniku a polobotky/baleríny, nikoho nezabije ani nezruinuje. Samozřejmě, priorita jsou mé dovednosti, ale co si budem, vizuální vjem je ten první, tak proč ho trochu nepodpořit a místo diskusí si koupit v CA kalhoty za dvě stovky a pro jednou nechat kraťasy/pohorky/maskáče doma ![]()
@stín katedrál píše:
Pokud o tu práci hodně stojíš, je takový problém sehnat si jedny slušné kalhoty? V kanclu bude asi jedno, v čem tam sedíš, ale občas se ti při výkonu práce může přihodit nějaké to obchodní jednání se zákazníky, zahraničním dodavatelem, nedej bože účast na veletrhu, tak by bylo vhodné být na to připravena.
Souhlasím.
@Anonymní píše:
To bylo řečeno samozřejmě s nadsázkou. Pointa sdělení byla, že nikdo nikoho nenutí, aby si sportovkyně zrazu vzala lodičky na 10 cm šteklích. Ale vzít si černý slimky, volnou tuniku a polobotky/baleríny, nikoho nezabije ani nezruinuje. Samozřejmě, priorita jsou mé dovednosti, ale co si budem, vizuální vjem je ten první, tak proč ho trochu nepodpořit a místo diskusí si koupit v CA kalhoty za dvě stovky a pro jednou nechat kraťasy/pohorky/maskáče doma
Já vím ![]()
Taky teda nezapomeň, že pohovor je i o srovnávání. Pakliže mi tam přijdou dva, oba stejně kvalifikovaní, zkušení, co budou další rozhodující faktory? Sympatie, upravenost.
@yocheved
Jako já to chápu, ale z hlediska psychologie to je totální bizár a nepřímý důvod, proč tu jsou lidi tolik ochotní držet hubu a krok. Pokud na to některý personalistka kouká, tak to buď nestudoval vůbec, nebo někde na ÚJAKu, a takoví lidé by tam vůbec být neměli. Brzdí ekonomiku tím, že vyberou jedince, který „hlavně, že vypadá normálně“, a výkon a schopnosti už nikoho nezajímají. Když vidím, jak chodí na pohovory lidi v Německu i Švýcarsku, tak si říkám, že by vás, dámy, asi omyly…
@Anonymní píše:
@yocheved
Jako já to chápu, ale z hlediska psychologie to je totální bizár a nepřímý důvod, proč tu jsou lidi tolik ochotní držet hubu a krok. Pokud na to některý personalistka kouká, tak to buď nestudoval vůbec, nebo někde na ÚJAKu, a takoví lidé by tam vůbec být neměli. Brzdí ekonomiku tím, že vyberou jedince, který „hlavně, že vypadá normálně“, a výkon a schopnosti už nikoho nezajímají. Když vidím, jak chodí na pohovory lidi v Německu i Švýcarsku, tak si říkám, že by vás, dámy, asi omyly…
Já v Německu žiju a rozhodně jsem neviděla, že by si v partnerově firmě dovolil někdo chodit takto. Ba naopak, tak celkově mám pocit, že to, co je v ČR celkem běžný jev, jako třeba skočit si do krámu v teplákách, jsem u nás mockrát neviděla
. Ale to je celkem jedno. Jasně, každá firma má jinou filozofii, každej člověk jinej pohled. Ale říkám si - půjdu na pohovor, bude tam stejně vzdělaný a zkušený člověk, tak co další bude v tý selekci hrát roli? No jasně, že to, jak působíme.
Za me je to nevhodny. Myslim si, ze to nejmensi a nejsnadnejsi, co muzes udelat pro praci o kterou stojis, pri pohovoru, je vhodne obleceni. Samozrejme zalezi, kam se hlasis, ale podle popisu chces i halenku a podpatky, takze kapsace nechat doma taky, stejne jako glady a retazy.Sice je hezke, jak pise anonymni, co ma problem pod nickem to rict, ze v zahranici je to jinak a chodi jak vopsusti.Ja bez anonymity napisu, ze ja znam opacny pristup, pokud se nejedna o podradnejsi prace.Ve finale ale zalezi na tobe, jak se rozhodnes. Drzim ti palce ![]()
Asi teď budu genderově nekorektní, ale vrtalo by mi hlavou, proč zrovna žena nemá potřebu se nějak „pěkně“ obléci. Když neumí dobře odprezentovat sebe na pohovoru, na prvním setkání, kde má mít snahu udělat ten nejlepší dojem, jak pak bude prezentovat mou firmu. A zrovna kombinace kapsáče + košile, to je taky dobré dada, asi jako kdyby jim tam přišel chlap v montérkách, tričku a kravatě.
@Anonymní píše:
@yocheved
Ale on nikdo neříká, že jde HLAVNĚ o ten vizuál. Ale nepopiratelně to nějakou roli hraje. A přesně, jak tu už psali - když přijdou, po odborné stránce, dva stejní lidé. Nezbývá mu, než se pak rozhodovat na základě i těch dalších měřítek. A pravděpodobně vybere pana inženýra v saku, než v teplákách (znovu připomínám, že mluvím o situaci, když tam přijdou dva stejně kvalifikovaní). A jinak partner studoval andragogiku na UK ![]()
Dej sem foto celého outfitu, tak to člověk posoudí nejlíp..
Páč spoustu lidí nemá dost kvalitní představivost a fantazii
Je to naprosto nevhodný. A podle mě to něco vypovídá i o tom člověku, adekvátně se oblect situaci patří do základu sociálního vzdělání a taky taky etikety. Člověk tím akorát ukazuje, ze tyhle normy buď nezná nebo je ne/vědomě porušuje. Všechny možnosti o necem vypovídají.
@Anonymní píše:
Zdravím, jsem metalistka a vždy jsem měla vyhrazený styl, kapsáče, řetězy, glady. Šaty ani sukně nosím nerada, ale teď mě čeká osobní pohovor na pozici nákupčí materiálu. Zjistila jsem, že když si k černým kapsáčům vezmu bílou halenku a boty na podpatku, totálně to změní styl a vypadá to fakt hezky. Mohla bych s tím jít na pohovor? O tu práci mám opravdu zájem a jak se říká, i při pohovoru se máme každý držet svého stylu. Co myslíte, co na to personalista?
Záleží co je to za firmu, určitě nemusíš jít v sukni nebo v kostýmu, ale normální kalhoty by jistě byly lepší než nějaké kapsace.. To jsem netušila, že se to vůbec ještě nosí ![]()
@Anonymní píše:
@yocheved
Proč by mělo někoho omejvat? Pokud nechceš popírat svůj styl, tak si běž klidně nahá. Tady jsou prostě zajeté určité zvyklosti a to je celé. Maximálně tě nevezmou. Anebo jsi takový profík ve svém oboru, že se o tebe poperou i když dorazíš v něčem hodně nekonvenčním. Úplně jednoduché
.
@Zwetta píše:
Dej sem foto celého outfitu, tak to člověk posoudí nejlíp..Páč spoustu lidí nemá dost kvalitní představivost a fantazii
Aha, takze kdyz mi neladi k sobe podpatky, halenka bila a kapsace a jeste na pohovor, tak nemam kvalitni predstavivost, no tvl ![]()