Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobry den,
Mam 13ti leteho syna, bude mu 14 a jiz ho nezvladam, neuci se, nedela ani ukoly, hygiena nic moc a je ke mne furt drzy,
rikam mu, jake to je v jinych rodinach, on si, ale porad mysli, ze to tak je vsude. Je moc nadany ke skole, ale presto ma spatne znamky, protoze si neudela ukoly, natoz ze by se pripravik na pisemku! Napadlo mne, ze by mohl zazit treba tyden, 2tydny, nebo i trochu dele, ze by zazil jak se chvaji jine rodice k detem a jak to maj jine deti, ze treba by ho to zmenelo. Chci se zeptat jestli o necem takovem nevite?
To mi zni jako reality show: „Kdo vychová moje dítě“
přece se jednou neprobudil a nechoval takhle ![]()
@PetraPruchova Jako že by si někdo do rodiny vzal dobrovolně pubertálního spratka třeba i výměnou za jejich spratka?
Ne, to fakt neexistuje ![]()
Jenom si ho nechej! Měla jsi 14 let na to, aby jsi ho vychovala. 14 dní v „lágru“ už nepomůže. ![]()
Mám syna…nezvládám…a otec je kde?
Právě v tomto věku potřebují kluci mužský vzor a bohužel někdy i tu pádnou otcovskou ruku… ![]()
A co myslis, ze by tyden zmenil, pokud by tam byl nekdo, kdo je synovi autorita, tak by kluk tyden fungoval a doma se zase vratil do starych koleji.
Chce to vychovu, duslednost, nastavit mantinely a navest na smysluplne vyuziti volneho casu – s tim se ovsem melo zacit daleko drive, v puberte se uz jen sklizi, co bylo zaseto. M
@PetraPruchova tak ho dej na tábor, na nějaký stanový, tam budou mít i povinnosti a trošku se naučí.
Jenomze na takove stanove akcnejsi tabory jezdi vetsinou skupinky jiz znamych deti, ktere spolu funguji i behem roku a vedouci vedi, co v detech je. Prave se chteji vyhnout tomu, aby tam meli ignorujici dite, ktere narusi vse a ve finale si jeste rodic stezuje, ze to nebylo dle jeho predstav. M
Hele mě taky máma ve 13 vyhrožovala polepšovnou a říkala, že mě nezvládá a že jsem drzá atd. A neboj - vyrostla jsem z toho
já jsem vždycky říkala: jakou jsi mě vychovala takovou mě máš ![]()
A ucite se s nim, pomahate mu? Jo, spusta lidi rekne, ze je velkej, ale ono to u tech inteligentnich byva tak, ze spustu roku vykryvaji inteligenci fakt, ze se neumeji ucit a pak najednou nestaci, ze ve skole pslouchaji a je to prusvih. Neznalosti se nabaluji, uz ani kdyz se pokusi naucit se, tak to nejde, nemaji navyky, vuli a do toho puberta.
Mozna nez zkouset syna hodit na hrb nekomu jinemu by pomohlo mu opravdu aktivne pomoci. Ucit se s nim, zajistit doucovani, pozitivne motivovat…
Pokud rodic vyhrozuje/polepsovna apod/ necim, co dite jasne vi, ze je nerealne, tak je to v ocich ditete dalsi minusovy bod pro rodice. Sliby:-) se maji plnit i pozitivni i ty negativni. M
Tak spolu zajděte do psychologické poradny, ne?!?! tam by ti mohli říct jak na něho ![]()
Jeden takový pořad opravdu existuje. Jmenuje se to " Nejpřísnější rodiče na světě." Rodiče které děti nezvládají odešlou děťátko na týden či 14 dní do jiné rodiny kde panují přísná pravidla. Dítě si většinou za tu dobu uvědomí pár věcí. Dávali to v Americké verzi, Britské, Australské a dokonce Slovenské. U nás se zřejmě ale žádný takovýhle pořad jen tak natáčet nebude. Buď v klidu, taky jsem byla taková. Časem jsem z toho vyrostla
![]()