Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Mám asi blbej dotaz, ale kojím, ale piju normálně vodu z vodovodu,proč maminy pijou převařenou?A pak ještě jedna věc- proč se miminkům vaří z kojenecké vody? U prvního syna jsem nic z kojenecké vody nevařila a nepila jsem převařenou vodu a je zdráv jako řípa. Není to prehnané? Kdysi maminy pily vodu ze studny a taky těm dětem nic nebylo…
![]()
Kdysi taky nebylo takových bakterií…
Podle mně je to věc každé maminky… Já jsem při kojení pila obyčejnou z vodovodu a nepřevařenou, ale dceři jí převařuji a synovi jsem jí také převařovala, u něj jsem dokonce kupovala balenou. Nepřijde mi to taková práce navíc a mám větší jistotu, že tam nejsou bakterie. Samozřejmě asi jsou, ale asi ne tolik ![]()
Lucyus12 píše:
Kdysi taky nebylo takových bakterií…Podle mně je to věc každé maminky… Já jsem při kojení pila obyčejnou z vodovodu a nepřevařenou, ale dceři jí převařuji a synovi jsem jí také převařovala, u něj jsem dokonce kupovala balenou. Nepřijde mi to taková práce navíc a mám větší jistotu, že tam nejsou bakterie. Samozřejmě asi jsou, ale asi ne tolik
Ale vďyť veškeré testy ukazují, že ta kohoutková je stejně nejlepší…
zuzikku píše:Lucyus12 píše:Ale vďyť veškeré testy ukazují, že ta kohoutková je stejně nejlepší…
Kdysi taky nebylo takových bakterií…Podle mně je to věc každé maminky… Já jsem při kojení pila obyčejnou z vodovodu a nepřevařenou, ale dceři jí převařuji a synovi jsem jí také převařovala, u něj jsem dokonce kupovala balenou. Nepřijde mi to taková práce navíc a mám větší jistotu, že tam nejsou bakterie. Samozřejmě asi jsou, ale asi ne tolik
To jo, ale taky si myslím, že to ne nadarmo píšou na UM,že se má voda převářet. Nebo, že by to bylo jen kvůli tomu, aby měli maminky větší práci
![]()
Lucyus12 píše:zuzikku píše:To jo, ale taky si myslím, že to ne nadarmo píšou na UM,že se má voda převářet. Nebo, že by to bylo jen kvůli tomu, aby měli maminky větší práciLucyus12 píše:Ale vďyť veškeré testy ukazují, že ta kohoutková je stejně nejlepší…
Kdysi taky nebylo takových bakterií…Podle mně je to věc každé maminky… Já jsem při kojení pila obyčejnou z vodovodu a nepřevařenou, ale dceři jí převařuji a synovi jsem jí také převařovala, u něj jsem dokonce kupovala balenou. Nepřijde mi to taková práce navíc a mám větší jistotu, že tam nejsou bakterie. Samozřejmě asi jsou, ale asi ne tolik![]()
Tak to jo, to je taky ale jediné, co jsem dělala,že jsem na sunar převářela vodu, to je jasný, ale že bych musela vařit z kojenecké vody… ![]()
Prostě si taky myslím, že čím větší cimprlíny si z dětí děláme, tím je to pak všechno horší- ne, že bych byla nějaká špindíra, ale prostě všechno v normě a nic nepřehánět. Třeba jedna známá vyvařuje dudlík pokaždé,co spadne na zem… Uhozené.
Někde jsem četla, že i když je voda z vodovodu velmi kvalitní, tak se má požívat balená kojenecká, protože má přísnější normu na dusičnany. A balená že se má převařovat alespoň do půl roka.
ano, každého věc.
piju vodu z kohoutku.
syn dostával od 6 měsíců k pití taktéž kohoutkovou vodu.
vařila jsem z kohoutkové vody.
balenou vodu kupuju minerální jemně perlivou, pro chuť - místo limonád apod., nebo v případě, že jedeme někam, kde vím, že kvalita vody kulhá (u nás na chalupě, zrezlé trubky
, chorvatko, kde si nejsem jistá.. apod.)
jsou různá rizika pro obě skupiny vod.
balená voda - distributoři neví, že i voda v PETu je potravina a jako k takové se k ní mají chovat, skladují jí v kdejakém svinčíku, mezi chemikáliemi, skladují jí na sluníčku, dlouho, voda není sterilní a může docházet k růstu mikroorganismů (nejen bakterií).. - a takoé dochází..
tak se čas od času objeví průšvihy jako záchyt toluenu v kojenecké vodě, atd.
pokud kupovat balenou, vždy radím rychloobrátkovou značkovou vodu z hypermarketu - tj. pro kojence např. toma natura, aquila apod., se značkou vhodné pro přípravu kojenecké stravy. na flašce je datum stáčky, čím mladší voda, tím menší riziko nějakého průšvihu. pokud bych se jo bála kohoutkové vody, kupovala bych vodu mladší 2-3 měsíců, od velkého výrobce (nedávno jsme se shodli na tom, že těch velkých je na českém trhu dost málo..), v hypermarketu (tam je většinou distribuovaná napřímo přes centrální sklad od výrobce.
kohoutková voda - upravovaná, dodavatel vody ručí za jeji kvalitu k odběrovému místu, mikrobiálně zkažená být nemůže, pokud jí nenechám natočenou na sluníčku dva dny..
problémem mohou být staré rozvody vody ve starých doměch.
voda může obsahovat více dusičnanů, než je hranice doporučená pro kojeneckou vodu. (je určená pro dospělé..). voda je chlorovaná, takže někdy mívá trochu pachuť, je dobré jí nechat trochu vydýchat. voda bývá „tvrdá“ (souvisí s obsahem uhličitanů, síranů, - zdravotně to rozhodně nevadí, jen chuťově).
bakterií bylo vždycky hodně, jen my nebyli tak přecitlivělí výchovou a sterilitou prostředí, ve kterém držíme děti i sebe
bakterie (a obecně mikroorganismy - i plísně, kvasinky.. a pak další skupina - prvoci, kteří ve vodě také žijí) jsou ale chytří a pružně se přizpůsobují prostředí, tudíž „vymýšlejí“ stále nové věci ![]()
Ja jsem chtela davat miminku jen prevarenou od zacatku, ale na predporodnich kurzech mi to kvuli dusicnanum nebylo doporuceno, takze nas ceka tahani kojenecke vody. ![]()
cože? maminy mají pít převařenou?To slyším poprvý
tím jsi mě pobavila.
Tak já mám doma sodastream - když chci bubly, tak si je dám z naší studnový vody.Balenýho nic netahám-občas Magnesii.
Malýmu od měsíce dělám čaj z naší vody, bude jí pít celý život.A když se na čaj vaří, tak jasně, že se tím převaří ![]()
K pití má nejvíc kojení, ale kdybych nekojila, tak dělám UM normálně z naší vody.Taky nejsem pro udržovat dítě ve sterilní čistotě.Některé věci se kolem těch mimin dost přehánějí.
Limity WHO na obsah dusičnanů ve vodě podávané kojencům jsou shodné s limity pro kohoutkovou vodu v ČR (50, jednotky nevím
). ČR má svoje vlastní, přísnější limity na dusičnany v kojenecké vodě.
Největší riziko otravy dusičnany je u dětí do 3 měsíců věku.
Také zálečí na celkovém množství přijaté vody. Kojené dítě má příjem vody do 6ti měsíců nulový a i poté velmi nízký. Takže absolutní množství přijatých dusičnanů je mizivé i v případě púoužití vody s hraničním obsahem dusičnanů. Naopak dítě na UM má veškeré podávané tekutiny připravované z vody, takže celkové množství dusičnanů je samozřejmě vyšší.
Proto za mě: kojeneckou vodu bych dávala zejména dětem na UM, cca do těch 6ti m.
Další otázka je bakteriální kontminace - kontaminovaná může být jak voda balená (nevhodné skladování), tak voda kohoutková (špatné rozvody). Obvykle to nejsou žádné životu nebezpečné kmeny, ale běžná bakt. flora, která může vyvolat např. u novorozence, ne však u osmiměsíčního plazícího se kojence, který je s bakteriema v trvalém styku, hrabe se v odpadkovém koši, doprovází matku na záchod, venku sbírá vajgly a ochutnává psí hovna.
Takže pro dítě do cca 4-5ti měsíců bych převařovala jak kohoutkovou, tak PET, později žádnou.
Anielkha píše:
Ja jsem chtela davat miminku jen prevarenou od zacatku, ale na predporodnich kurzech mi to kvuli dusicnanum nebylo doporuceno, takze nas ceka tahani kojenecke vody.
…počkej, to jako víš, že nebudeš vůbec kojit? …a to na tom kurzu dělali rozbor vaší vody, že takhle z patra řekli, že jí máte špatnou? ![]()
PeBa píše:
cože? maminy mají pít převařenou?To slyším poprvý
tím jsi mě pobavila.
Tak já mám doma sodastream - když chci bubly, tak si je dám z naší studnový vody.Balenýho nic netahám-občas Magnesii.
Malýmu od měsíce dělám čaj z naší vody, bude jí pít celý život.A když se na čaj vaří, tak jasně, že se tím převaří
K pití má nejvíc kojení, ale kdybych nekojila, tak dělám UM normálně z naší vody.Taky nejsem pro udržovat dítě ve sterilní čistotě.Některé věci se kolem těch mimin dost přehánějí.
Hurá, aspoň někdo, kdo není trhlej tou dnešní dobou!!!
![]()
Anielkha píše:
Ja jsem chtela davat miminku jen prevarenou od zacatku, ale na predporodnich kurzech mi to kvuli dusicnanum nebylo doporuceno, takze nas ceka tahani kojenecke vody.
záleží, jakou máte kohoutkovou vodu u vás v regionu. některé vyhovují i normě na kojeneckou - chce to zjistit..
třeba jen v praze jsou tři typy vody, - z káraného, z želivky a pak napomezí se oba zdroje míchají..
opravdu se to liší..