Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravím.. Chtěla bych se zeptat…
Mám chlapečka 5 měsíců.. Od pondělí horečky, kašel, chrčeni… Máme nakonec atb, ale jinak nic nespecifikované (po dvou návštěvach crp šlo nahoru na 50,vytery, moc čisté, nikde nic..)
Horečky už nemáme, ale kašel stále… Respektive.. Syn chrochta a chrčí v něm.. Občas zakasle.. A já se ptám.. Poradila byste mi, popřípadě máte zkušenosti, jak z něj ty hleny dostat…
Inhalujeme, nos stříkáme mořskou vodou, vysavame - tady ovšem bych chtěla zmínit, že toho moc nevysajeme (což je mi divné) dírky má prázdné, až po nějaké době to začne tahat nudličky ovšem průhledné, žádné žluté či zelené hleny.. A žádné velké množství.. A po vysavani žádná změna k lepšímu - syn chrochta, chrčí stejně.. Dali nám kapičky sinecod na kašel… I když si sám odkasle, tak také žádná změna, že by to aspoň nachvilku přestalo…
Upřímně jsem z toho nešťastná.. Vůbec nevím, jak mu pomoct… Hlavně mu to hrozně vadí při jídle… Při lahvičce (už nekojim) několikrát začne kaslat.. A několikrát mu mléko vylitne díky tomu nosem…
Nemáte některá nějakou radu? Zkušenosti?
Nějaké obklady, nebo jak to z něj dostat?
Mooc děkuji
Co cibulový nebo jitrocelový sirup? Mě teď malej (6m) taky kašlal a měl rýmu..odsavala jsem jen asi 2×..stejně jako u vás sem skoro nic neodsala takže jsem jen občas kapla fizak…dávala jsem hlavně cibulový sirup…na noc sem zkousela stoptusin ale z toho mu bylo na zvracení takže sem ho dala asi jen 2× a pak už ne…na noc k hlavě taky rozkrojenou cibuli a pak jsem zvlhcovala vzduch..máme elektrickou aromalampu tak tu jsem dala do pokojíku…vymačkala sem do ní šťávu z listů rymovniku +pár kapek eukalyptového olejicku…po 4 dnech už skoro nekaslal…za 10 dní uz vubec..max třeba trochu po ranu…ani u lékaře jsem s tím teda nebyla, nepřišlo mi to nutné..ale malej neměl horečky…naměřila sem mu max 37,6..doktorka na něj koukla až na 6m prohlídce a to už byl vpodstate zdravý…vyjmenoval mi teda asi patery kapky jestli jsem dávala…já že ne..jen ten cibulový sirup ![]()
Vzdyt to ma teprv pet dni… Je proste brzo!!
I kdybys to nelecila nijak, bude to tak tyden deset dni trvat.
Ja bych udelala zvysene spani, na noc zapnout zvlhcovac a k posteli nakrajela cibuli, dychat ty silice opravdu pomaha.
@Andrejjkaaa Mně na nachlazení u kojenců s batolat vždycky nejvíc pomohlo nošení v šátku nebo nosítku. Hleny tak nezatékaly hluboko do dutin, odkud jdou někdy těžko odsát, ale naopak odtékaly ven, dítě méně chrčelo, lépe dýchalo a spalo. Na ucpaný nos mi to také zabralo nejlépe. Když miminko nemohlo v noci dýchat kvůli ucpanému nosu nebo chrčelo a já jsem nic neodsála, dala jsem si ho do šátku na sama spala v polosedě. Jinak kromě mořské vody nám pomáhá namazat eukalyptovým olejem pod nos a na spánky, miminku naředit s dětským olejem a zkusit nejdřív na jednom místě, jestli nebude alergická reakce. K posteli nalámané listy rýmovníku a cibuli taky dávám. Nachlazení bohužel ten týden, 10 dni trvá, ať ho léčíš, nebo ne.
Jestli je zahleněný, tak bych nedávala Sinecod. Spíš je třeba něco na odhlenění. Třeba Prospan. Sinecod je spíš na takový ten záchvatovitý suchý kašel.