Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Mě bude za pár dní 18 a myslím si že sem na to připravená vím co mám dělat a pokud je někdo kdo na to připravený neni vždycky je tu možnost potrat já teda se moc na to je mimčo těším a v životě bych nedovolila aby mu ubližovali nebo tak něco
Na náctileté maminky mám názor úplně stejný jako na cetileté maminky
V každé věkové kategorii se vyskytují jak dobré maminky, tak i ty, kterým jsou děti na obtíž…
Kvatapka píše:
Na náctileté maminky mám názor úplně stejný jako na cetileté maminkyV každé věkové kategorii se vyskytují jak dobré maminky, tak i ty, kterým jsou děti na obtíž…
Myslím, že pokud se stane a holčina se stane maminkou v nácti letech, tak si hodně zkomplikuje život, ale všechna čest, pokud to zvládne. Co nechápu, a co považuji za hloupost, jsou holčiny, které se o dítě v nácti vědomě snaží a o těhotenství usilují, to se přiznám, že neberu.
Kdyby přišla dcera, že je těhotná, tak bych se jí snažila všemožně pomoci, ale pokud by přišla, že chce bez vzdělání a zabezpečení dítě?
Snad tak hloupá nebude ani jedna.
vezmu to trochu z jiného konce:
je mi 24, dodělávám vš a dneska jsem se od spolužáků dozvěděla „a co budeš proboha jako dělat?“ takže i když spousta lidí vidí pomale katastrofu v náctileté mámě, tak moji vrstevníci mají očividně pocit, že 24 je ještě pořád strááášně málo an to mít rodinu. tak bych neřešila nácti-nenácti, podle některých je asi i ve třiceti málo
hlavně že má dítě to, co má a máma to zvládá, do budoucna i s prací, pak je věk úplně jedno ![]()
PjckjsANEBjája píše:
vezmu to trochu z jiného konce:
je mi 24, dodělávám vš a dneska jsem se od spolužáků dozvěděla „a co budeš proboha jako dělat?“ takže i když spousta lidí vidí pomale katastrofu v náctileté mámě, tak moji vrstevníci mají očividně pocit, že 24 je ještě pořád strááášně málo an to mít rodinu. tak bych neřešila nácti-nenácti, podle některých je asi i ve třiceti málohlavně že má dítě to, co má a máma to zvládá, do budoucna i s prací, pak je věk úplně jedno
Jooo, to znám, já otěhotněla ve 23, bylo to těsně po tom, co jsme si zrekonstruovali domeček a týden po určení data svatby. Navíc vypadám mladší, takže na mě koukali různí různě. Je teď zvláštní doba. Od ženy se očekává, že produktivní věk není o produkci dětí, ale produkci kariéry. Přitom spousta holek má po 30 opravdu problém otěhotnět. Nějak se pozměnil společenský žebříček hodnot. Průměrná podnikatelka je pro společnost váženější, než vynikající matka
Aspoň já to tak vnímám.
A když úplně odbočím, skoukla jsem teď nedávno Máte slovo s Kalouskem, podle něj bychom neměli spoléhat na stát, co se týče rodičovství a před porodem si našetřit dostatečnou částku peněz na 3 roky, dále podle něj rodinu zatíží hypotekou jedině nezodpovědný blázen, dále máme šetřit na studia pro své děti, současně si máme spořit na důchod a o své rodiče na důchodě, bychom se měli starat taky my, přece se o nás rodiče také starali.
Takže bychom vlastně měli pracovat mnohem lépe a déle než do 30.
Já ale stejně ze současné situace ve státě šílím. Bojím se, že to bude všechno pravda a můj syn nebude moct vystudovat VŠ, i kdyby byl sebevíc nadaný, bojím se, že místo, aby vedl krásný spokojený život, mu budu viset na krku a nebude si moc pořídit dítě, protože to za chvíli bude luxus pro bohaté…
To jsem odbočila už moc. Prostě do těch 25 (ideální pro první těhotenství) člověk nestihne našetřit na to vyrovnání rodičáku a životního standardu, natož pak na střechu nad hlavou…
Pěkně napsané!
Takže to tak vypadá, že člověk by měl chodit do práce,šetřit,šetřit a šetřit…Hlavně, že pánové si jezdí v superbech a na drahé a luxusní služební cesty ![]()
A k tomu jim to platime my,zmetci;-( nazor mam na nactilete stejny jako na tricitky atd…ono je i ve ctyriceti brzo v tyhle dobe.pokud se postarat umite,jste zodpovedny.tak proc ne?? My se snazime o prvni mimi osm mesicu a stale nic.;-( mate nejaky na to recept:-)???
Ahoj,já porodila malou v 19ti,byla planovaná,nelituju ničeho,naopak jsem ráda:)Budu mladá matka:)Terezce bude 18náct a mě 37.Pokud se o to dítě dokáže postarat tak proč ne?Zase naopak moje mamka porodila ségru v 37.
Tak ja taky patrim k nactiletym maminkam
prvni jsem porodila tri mesice pred sedmnactinama, ted mam krasnou ctyrletou slecnu na kterou jsem nekutecne pysna
je chytra, je zvidava, je samostatna a spolecenska, ve skolce ji chvali, s kazdym si rozumi, akorat je obcas trosku mamanek, protoze byla zvykla, ze ma maminku jen pro sebe
stredni skolu jsem dodelala s vyznamenanim, uspela pri prvnim pohovoru, s tatinkem bohuzel nejsme, nebo spis bohudik, protoze byl stejne stary, akorat zatimco ja dospela, on ani tochu, takze jsme sli od sebe hned behem tehu, o dceru zajem nejevi a ji nijak nechybi…ted mame skveleho tatku, rekonstruujeme baracek a v dubnu cekame dalsi prirustek a muzu o sobe rict, ze jsem na sebe hrda a ze se za me nemusi moje dite stydet, protoze ji vychovavam s nejlepsim vedomim a svedomim, nic ji nechybi a zije mozna lepsi ziot nez dite lecjake maminky, ktera vstoupila do zivota s nekolika vysokymi skolami a necim za sebou…takze za me, nactilta maminka ano, pokud si je jista tim, ze vse zvladne, ma dostatecnou podporu v lidech okolo sebe a nebere dite jako rozmar, ktery ji po case prestane bavit ![]()
Ahojte,já se taky přidávám k náctiletým ![]()
Je mi 19 let, v červnu mám 20 a 7.9. mám TP…
Naše miminko bylo plánované a chtěla bych se strašně těšim a mít tu euforii z těhotenství…Bohužel to moc nejde,jelikož mi těhu dost znechucují tchánovci,kteří jsou naprosto nepříčetní že jsme těhu a to prakticky kvůli tomu,že nemám školu (myslím VŠ,jsem v 1.ročníku dálkově a asi ji jistojistě přeruším,s čímž jsme počítala-pro mě VŠ není prioritou,je pro mě prioritou rodina a miminko naše
) Ach jooooo ![]()
miselka666 píše:
Ahojte,já se taky přidávám k náctiletým![]()
Je mi 19 let, v červnu mám 20 a 7.9. mám TP…
Naše miminko bylo plánované a chtěla bych se strašně těšim a mít tu euforii z těhotenství…Bohužel to moc nejde,jelikož mi těhu dost znechucují tchánovci,kteří jsou naprosto nepříčetní že jsme těhu a to prakticky kvůli tomu,že nemám školu (myslím VŠ,jsem v 1.ročníku dálkově a asi ji jistojistě přeruším,s čímž jsme počítala-pro mě VŠ není prioritou,je pro mě prioritou rodina a miminko naše) Ach jooooo
Ani holka nevíš, jaké máš štěstí, že problémy dělá tchýně a nevlastní rodina. Přes tohle se dá přenést, i když tě to bude asi sr.t! Školu si můžeš dodělat kdykoli budeš chtít. Já ji dodělávám po pěti letech ![]()
Ahoj, také jsem byla náctiletá maminka
A rozhodně nelituji, školu jsemsi dodělala s Terezkou, poslední ročník a s podporou rodiny jsem to zvládla.
ahoj já nejsem mamina…ale moc bych chtěla. Bude mi devatenáct, máme s přítelem bydlení a školu mam hotovou, ale cloumají se mnou pochybnosti, jestli bych to zvládla a taky jestli s tím pravým…jak to poznám??? ![]()