Nadprůměrné dítě, jak postupovat?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
7228
17.9.22 12:44
@Anonymní píše:
Syn šel do první třídy a uměl číst a psát, i psace, naučil se sám. Chodí tedy na výběrovou školu a jsem za to ráda. Děti, co uměly číst byly 4, takže postupně si pak prostě braly knihy a četly si při hodině samy. Syn je nadaný v matematice, měli ve škole i zvláštní skupinu pro tyhle děti, jinak všeobecně učitelka prostě jim zadávala víc práce. O žádný individuál jsem nežádala, syn nechtěl být za exota ještě víc, než podle něj je. Jednou mi říkal, že musí aspoň zlobit, jinak by byl pro kluky šprt. Je teď v osmičce a má samé 1. Častokrát nejlepší výsledky ze třídy, z ročníku, z kraje (na soutěžích). Jsem ráda, že je aspoň ve výběrové, na normální základce by se unudil a hlavně by strašně zlobil. Nicméně hodnotit z prvních 14 dní školy je předčasné..

Oni jsou ještě výběrové základky? Já myslela, že už nejsou přípustné kvůli inkluzi…já na jednu chodila, byla od 3.třídy a dělaly se tam zkoušky ve druhé, ale co vím zkoušky mají pořád, ale mají už od 1. Třídy a spádové musí vzít tak jako tak

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
64924
17.9.22 12:47
@welovefashion píše:
Oni jsou ještě výběrové základky? Já myslela, že už nejsou přípustné kvůli inkluzi…já na jednu chodila, byla od 3.třídy a dělaly se tam zkoušky ve druhé, ale co vím zkoušky mají pořád, ale mají už od 1. Třídy a spádové musí vzít tak jako tak

Tak nerika se tomu vyberove, jsou proste skoly s rozsirenou vyukou jazyka, matematiky atd. Na jednu takovou zakladku se u nas delaji v pate tride prjimacky, od sestky je jedna trida v ročníku zamerena prave namatiku a neco k tomu. Chodi tam treba decka, co se nedostala na gympl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43028
17.9.22 13:08
@Anonymní píše:
@hanka.br. bohužel jsou učitelky, co dětem nic navíc nevymyslí a děti akorát odradí. To jsme řešili a pořád řešíme doma. Syn v první třídě četl, ale svoji knihu si nosit nesměl.
Uměl počítat, ale nesměl počítat napřed a nesměl si nosit svoji práci - nic jsem po učitelce ani nechtěla.
Prý by to bylo líto ostatním dětem.
Pak jsem se dozvěděla, že zas tak chytrý nebude, protože se nehlásí. :roll:Ve čtvrté třídě mu občas učitelka nakopírovala víc příkladů a to byl zpruzlej, že ho to nebaví. Takže učitelka nedělá nic navíc a on se vypíná a dělá chyby z nepozornosti.

me depta obalovani sesitu
Mame svuj system, na kazdy predmet ma desky s drukem, kam si dava ucebnice i sesity, ma to pokupe a zadne omlacene rohy. Ale stejne je nuti obalovat… nicmene toto je take skola zivota, pochopit, kdy je treba vyhovet autorite. Malokdo je takova hvezda, aby nad sebou ani cast zivota autoritu nemel.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14127
17.9.22 13:17
@matkabagristy píše:
@FlorenceF Jenkins ucim skoro 30 let. Reci o tom, jak se za tu dobu skolstvi nezmenilo, uz me nerozciluji. To rikaji jen ti, co o tom vedi kulove.

No ja nevim, no :nevim: mi to prijde stejne jako kdyz jsem chodila do skoly ja :oops: i jsem poslouchala nekdy on-line vyuku

Jinak jsem optimistka. Rekni, co se zmenilo? :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66798
17.9.22 13:30
@FlorenceF Jenkins píše:
No ja nevim, no :nevim: mi to prijde stejne jako kdyz jsem chodila do skoly ja :oops: i jsem poslouchala nekdy on-line vyukuJinak jsem optimistka. Rekni, co se zmenilo? :nevim:

je to na hodne dlouhou debatu. Zacala bych tim, ze se uplne zmenily hranice mezi skolou a verejnosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3868
17.9.22 15:31

Třetí týden v září nebude nikdo ochoten řešit, že dítě už tohle umí. Zatím se tam jenom tak organizují, seznamují, ono se to učení teprve rozjede. Jestli tvůj syn neumí číst, tak někdy v říjnu začnou a už se nudit nebude, v matematice se srovná třeba koncem první třídy. To, co popisuješ, že umí, je pěkné, ale nikoli neobvyklé, takových tam bude třeba třetina.

Moje dcera šla teď taky do první třídy, přečte krátká slova, sčítá a odčítá do dvaceti. Taky mi říkala, co to je, řešit co začíná na M a jestli je víc dva nebo tři a co je to nula, vždyť tohle by zvládla i sestra (sestře jsou tři). Řekla jsem jí, že se dočká, tak za měsíc za dva. Zatím ať si najde kamarády a užije si družinu :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3868
17.9.22 15:46
@VitaminC píše:
Je smutne (v teto diskuzi, i v realu), jak jsme schopni donekonecna obhajovat inkluzi a papir z prakticke skoly ma i down s IQ 65, v kazde tride asistent pedagoga, nekde i dva, ale kdyz se ma rozvijet nadane dite, tak pekne klepneme maminku pres prsty, ze takhle teda ne.
Synuv kamarad je nadprumerne inteligentni, ma podpurny program z PPP, je clenem Menzy a ucitelka ty doporuceni stejne nedodrzuje. Jsem v uzkem kontaktu s jeho mamou a ta je nestastna, protoze v Menze ji rekli, ze pokud se nebude tlacit dopredu, tak ho casem spoluzaci dozenou a v puberte bude mit doma bezne dite. Skoda, ze se v nasem state porad vse prizpusobuje tem slabym, misto abychom rozvijeli ty silne.
Mama mu plati krouzek matematiky pro nadane, programovani atd.
Skola je soukroma, ktera zaclenuje deti s ruznymi jinakostmi, ale jakmile je nekdo bezproblemovy, ale vyzadovalo by nejakou cinnost, aby se rozvijel, tak to neni potreba a pekne at se zaradi mezi ostatni. No, mozna ze deti nasich deti na tom budou lip.

No to je tragédie, mít doma běžné dítě :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ludmilaadamkova
17.9.22 15:54

@Platanka tragédie to není ale je to promrani potenciálu. :nevim:

• Citovat
  • Upravit
Billi
17.9.22 15:56
@Platanka píše:

A není škoda ty chytré netlačit dopředu? Pokud by se takové dítě tlačilo a rozvíjelo, tak by jednou mohlo udělat něco podstatného pro společnost. Ale místo toho se energie učitelek a peníze společnosti tlačí do dětí z opačné strany křivky.
Podle mě to je hodně krátkozraké.

• Citovat
  • Upravit
15814
17.9.22 16:05
@vokishka píše:
U nas jsou krouzky v druzine, takze je vedou vychovatelky. Sportovni, vytvarne, keramika, plavani, pocitace, anglictina. Nemaji přímo v tom oboru vzdelani.

u nás byly tři typy kroužků - jednak něco jako „nepovinné předměty“ - školní sbor, zdravotní tělocvik, bylo to po vyučování (včetně případných vystoupení) a projevilo se to na vysvědčení. pak školní kroužky, které vedli učitelé dle své odbornosti a zájmů (různé jazykové, sportovní, hudební, výtvarné). a nakonec externí, které sice probíhaly na škole, ale pod školu nespadaly, vedl je někdo z venku. družina byla družina, měla svoji vlastní činnost pro přihlášené děti, kdy děti jednak patřily pod kmenovou družinu, která právě tu činnost měla, jednak byla sběrná družina, kam se uchylovali ti, kteří se v daný den třeba kvůli nějakému kroužku nemohli činnosti svojí družiny zúčastnit, vychovatelky se sběrné družiny je v podstatě včas vyslaly na kroužek (nebo si je tam vedoucí vyzvedli) a po skončení v ní zase děti počkaly na rodiče.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anais Brno
17.9.22 16:29
@Platanka píše:

No ale hlavně pro jakýkoli úspěch v jakékoli oblasti hlavně musí chtít to dítě :wink: musí mít vlastní vnitřní motivaci a ne že ho rodiče nechali otestovat v Mense, má plán ped. Podpory, případně IVP a děcko na to dlabe.
Rozvíjet, ale v souladu s jeho zájmy a hlavně aby to dítě nevyhorelo dřív než vyjde že základky, jen kvůli ambicím rodičů…

Příspěvek upraven 17.09.22 v 18:09

• Citovat
  • Upravit
3868
17.9.22 16:36
@Billi píše:
A není škoda ty chytré netlačit dopředu? Pokud by se takové dítě tlačilo a rozvíjelo, tak by jednou mohlo udělat něco podstatného pro společnost. Ale místo toho se energie učitelek a peníze společnosti tlačí do dětí z opačné strany křivky.

Podle mě je důležité žít ve společnosti, kde si každý přečte příbalový leták, promyslí půjčku a spočítá výplatu. I ten, kdo má IQ 80, i ten, kdo je z blbý rodiny. Přijde mi to důležitější, než podpora nadaných. Jasně, ideálně každému podle jeho potřeb, ale ve světě omezených zdrojů jsem radši, že se podporují ti slabí.

Jinak nadané děti mají často nadané, chytré, vzdělané a dobře postavené rodiče, kteří je podpoří a jejich nadání vniveč nepřijde. Školně slabé děti mají často… no, všelijak slabé rodiče, těm když nepomůže škola, tak nikdo.

Sama jsem chodila na víceletý gympl, jedno dítě je úředně mimořádně nadané, druhé zatím malé, ale hraje ve třech letech deskovky „od šesti let“ (akorát třetí je normální), takže to není tak, že kopu za svůj tým.
Ale mě by stačilo, kdyby si moje děti, když budou mít ve škole hotovo, mohly třeba číst svoji knihu (v budoucnu, zatím mám jen jednu prvňačku, třeba nakonec ani nijak prudce geniální nakonec nebudou), luštit svoji křížovku, dělat donesená zadání predmetovych olympiad. Speciální výuku pro ně nežádám, myslím, že tím, že jsou chytrý, zdravý a z normální rodiny už mají tak dost a podporu bych přidělila spíš těm, co tolik štěstí neměli :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Billi
17.9.22 16:48

@Anais Brno musí mít na to „chtění“ i příležitost. Zjistit, jaké má možnosti. Pokud mu to neukáže škola, musí rodiče.
My se synovi snažíme podsouvat další věci. Třeba tu logickou olympiádu.
Pokud ho nebudu podporovat a tlačit, tak zakrní.
Syn má mimo jiné talent na jazyky. Ale ve škole ho to nebaví, má to znechucene. Teď v týdnu mi říkal, že se spolužák ptal učitelky, proč se tam píše to he (a četl to česky). Prý většina dětí ani neodpoví na otázku What's your name? Prý to opakují pořád dokola, že by si to zapamatoval snad i papoušek (jeho slova). Máme kamaráda, co žil 8 let v UK, takže mluví skvěle a navíc to je vystudovaný učitel.
Co se začal syn učit s ním, začalo ho to bavit a má touhu a snahu se zlepšit.
Možná by ve škole stačilo udělat studijní a nestudijní skupinu.

• Citovat
  • Upravit
Billi
17.9.22 16:54

@Platanka mně by se třeba líbily studijní skupiny. Vím, že ve škole syna funguje, že se sbíhají děti z různých ročníků na procvicovací hodiny. Přijde mi to super. A je škoda, že něco podobného není i pro ty šikovné.

• Citovat
  • Upravit
7906
17.9.22 17:11
@Billi píše:

Pokud někdo potřebuje dopředu tlačit, tak z toho stejně nic moc valného nebude. Sotva tlak ustane, vrátí se do komfortní zóny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí