Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Marlej Zatemnili jste místnost úplně na tmu?? Takx o tom teď přemýšlím, že dám malé do pokojíčku závěsy.
@KačkaNo Chce to zavést rituály, které navozují spánek, aby věděl, že když se třeba převlíkne do pyžamka a zazpívá se nějaká písnička, následuje postýlka a spánek. Minimálně půl hodina před uložením už by měla být klidná, žádné vzrušující hry, jen klidné povídání, mazlení…
@Janinka1983 píše:
@KačkaNo Chce to zavést rituály, které navozují spánek, aby věděl, že když se třeba převlíkne do pyžamka a zazpívá se nějaká písnička, následuje postýlka a spánek. Minimálně půl hodina před uložením už by měla být klidná, žádné vzrušující hry, jen klidné povídání, mazlení…
Ritualy mame uz skoro od zacatku…vykoupat, do pyzamka, posledni mlicko, do postylky, zpivani ukolebavky, dudlik, pusa a odejit. Takhle to krasne fungovalo do toho pul roka. Nejake houpani, uspavani v ruce bylo jen hodne vyjimecne, kdyz mu treba nebyla dobre. Ale ted mě v tý postýlce snad ani neposlouchá, když zpíváme před spaním… rovnou se vrhne na mantinel, nebo na šprušle a pere se tam s tím, at vedle nej zpivam nebo ne. Az se unaví tak, ze rve unavou a ne a ne zabrat. Mozna neni dost unavenej, kdyz ho davam do postylky. Je fakt, ze ted ma takove to obdobi, nez zacne lezt a na brise uz ho to nebavi, tak se docela i dost vzteka pres den. Tak se mi v tom mozna hur rozeznava, kdy je to unavou a kdy necim jinym…ale kolikrat si mne ocicka, tak si rikam, ze uz je hotovej a bude spat… a ono nic.
@Janinka1983 ja jsem se na to ptala doktora, a on mi rekl ze kdyz ma dite v mistnosti kde spi hodne svetla, tak e tvori spravne Hormon, ktery podporuje spanek a dite se pak budi, ted mame zavesy a na nich jeste klasicky prosteradla a spi mnohem a taky zima pomaha. Jeste co pomohlo nam i kamaradce na spani jsou homeopatika…davam je tak tyden apak vysadim a spi mnohem lip a klidne
@Marlej S homeopatkou jsem v kontaktu, neco nam davala. Co davas ty??
@KačkaNo Chce to dodrzovat pravidelne casy ukladani, kazdy den ve stejnou dobu ![]()
@KačkaNo Tak u nás v období zvedání pomohlo ji prostě chytit, „lehnout si vedle ní“ a přes šprušle ji držet, aby se nemohla zvednout… sice chvíli ječela, ale po pár dnech pochopila, že v postýlce se leží a zlepšilo se to. A na denní spaní jsem dávala do kočárku…
@Janinka1983 ja jsem koupila nejaky tady (nemecko ) v lekarne, docela nam pomohli, ted je beznich a spi krasne jinak kamaradka ma sedalia a je pry super
My jsme meli take obdobi, kdy z niceho nic nechtela spinkat sama v postylce. Udelala jsem to nakonec tak ze kdyz uz se mi zdala trosku unavena, tak jsem ji nosila po byte, aby byla v klidu a pockala az bude opravdu unavena a dala do postylky a spala sama. Ale to ji bylo tak 4 nebo 5 mesicu, to se jeste dalo.
Ted mame problem hlavne v noci, porad se budi, nejcasteji je to kdyz se pretaci, nekdy mi to prijde i bez duvodu. Musim tam k ni porad chodit. Navic si myslim ze se ji pretaci spankovy rytmus. Do ted chodila dvakrat denne spat a myslim ze uz staci jednou. Neni ji ted moc dobre, tak to chci vyzkouset poradne az ji bude lepe. No snad se tim i zlepsi to spani v noci. Mozna to je i tim ze je sama v pokojicku, ale pres den a vecer tam usne bez problemu.
Ahoj, náš malý (10,5 měs.) poslední dobou začal vstávat v 5h. ráno. Je to horor. Nikdy jsme neměli se spaním problémy, pořád se to měnilo, ale vždycky to celkem šlo. Až teď. Chodí spát kolem 20h. a většinou vydrží spát tak do 3 někdy se vzbudí ještě jednou dřív, ale hned usne nebo ho nakojim. Pak se vzbudí v pět a to je vysmátej a už nejde uspat. Přes den naspí tak 2-2,5 hodiny. Máte někdo stejnou nebo podobnou zkušenost?
@Janaa 1 No to je šílený, ale snad se to brzy upraví. Nedávej ho spát pred desátou dopoledne.
Ach jo já už jsem vážně KO..
Pár dní byl klid, dala jsem mu hračku a zaspal. Včera už to bylo horší zaspal jen houpáním v lehátku a dnes katastrofa ráno spal 20min po obědě tak hodinu, odpoledne taky tak 40 min. A večer děsný už u kašičky prskal, plakal. Postýlku vůbec nechce vidět řve, vzteká se ani jediná slzička. nic ho nebaví všechno rve děsně do pusy. Potom jsem ho udundala v sedátku ale za půl hodiny zase lozil po postýlce a řval, úplně by spinkal ale něco mu to nepřeje. Namazala jsem mu bříško, zuby dole jsem cítila jako by to měl opuchlé. Chovala jsem ho snad dvě hodiny ale furt ne a ne spat tak jsem nakonec dala nurofen chvíly pochovala a konečně zaspal, doufám, že bude spát až do rána… Nevím už fakt jestli je to kvůli těm zubům mu snad nikdy nevylezou a jen bude nervozní a plakat…
@Luussyndaa píše:
Dobrý den prosím Vás už vážně nevím jestli je to normální. Můj syn vždy krásně spával usnul sám a ze dne na den změna. Přes den skoro vůbec nespí a večer trvá někdy i tři hodiny než ho uspím musím ho hladit. Vdím, že se mu chce spát šudlá se jenže nepoleží chvíly v klidu naučil se sedět a ted nepoleží když ho držím tak řve. Zatím nemá žádné zuby ikdyž ho to delší dobu trápí a už je i vidím ale jen pod dásněmi, dost slintá tak myslíte že to můžou být zuby? Někdy když mu to namažu je v klidu a hned zaspí a někdy nepomůže nic. Nevíte čim by to mohlo být nebo jak ho naučit zase spát samotného?
Ahoj, muzu se prosim zeptat, jestli to nakonec bxly zoubky? Prave resim uplne stejnou vec. Moc dekuji
Naše 9. měsíční se zašla asi před 2.měs. v noci budit.asi tak po hodině
dostala dudlik a spala. tedˇ skáče v postýlce a nechce spát ![]()