Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky, doma mám dvě malé děti, také máme kočku, pravidelně ji odčervuji, ale na posled jsem nějak zapoměla
takže se u ní asi objevili červy (u zadečku měla takové bílé asi 1cm velké housenky
).Hned dnes letím k vererinářovi, ale chtěla jsem se zeptat jestli někdo nevíte jaká je možnost nákazy dětí, jako co přesně způsobí, že se nakazí. Kočka chodí na záchod ven a jde zpět, s dětmi nějak ve styku není, protože se jich bojí, ale prostě po bytě se pohybuje. Popř. jaké jsou projevy, kdyby jsme se nikdo nakazily příznaky atd.
Nebo prostě co mám dělat jestli volat dr. jestli může nějkak vyšetřit např. stolici.
Někde jsem četla článek nějaké dr. že roupy nejsou nějaká vyjmečné onemocnění a hodně lidí je má
a nakazit se můžeme více od lidí jak třeba od koček.
Zajimalo by mě jestli jste se s tím nějak setkaly, popřípadě jaké jsou postupy atd.
děkuji moc za info
Vajicka muze roznest i na tlapickach, nebo ze se zadkem nekde otre, takze je pravdepodobnost, pokud je v dome, ze je deti mohou mit taky.
Roup se namnozi a vecer dospeli jedinci vylezaji a okolo konecniku kladou vajicka, to zpusobuje typicke svedeni a paleni, dite/zvire se skrabe a tim se vajicka roznasi.
Urcite nebude na skodu udelat detem stery. Dr. By je po tom zalecila, dava se tableta Vermoxu (mozna uz je i neco dalsiho), ta pusobi v podstate hned, zabije dospele jedince a za par tydnu se poda dalsi tableta.
@TynaCut roupy jsou celkem běžnou dětskou nemocí - dítě vyfásne 1 pilulku, kdyby nepomohlo, za měsíc další. Není to nic hrozného. Jinak kočkám ty roupy odpadávají, takže to, že se přímo nesetkávají, je celkem fuk - stačí, pokud dítě poleze, nebo šmátne tam, kde např kočka seděla, strčí si prsty do pusy, je to hned.. Ale není to nic, co by děti ohrozilo atd.. poznáš - děti bolí břicho, svědí pozadí
U plenkových uvidíš ve stolici červíky - nebo v plíně.. Dr zavolat můžeš, poznává se to výtěry nebo stěrem, ale preventivně se léky nedávají.
Tynko, podívej se klukům po kakani do pleny resp. do nocniku a uvidíš, hybajici cerviky případně neprehlidnes. Dětem do tři let se dává suspenze Vermox, starším tablety. Je to na předpis.
Pamatuju si, že jsem je měla jako školkovej prcek od psa, kterýho jsem si pohladila. Tenkrát jsem bydlela u babičky a jednou jsem jí volala na záchod, že tam jsou „hadi“ v bobku
Dr. napsala nějakej sirup, co preventivně dostávala i ségra a dobrý ![]()
Nejsem si jistá, ale myslím, že „zvířecí“ roupy na člověka přenosné nejsou
Vždyť ten „lidský“ se také jmenuje roup dětský.
Známá má doma kočku a i když hlídala jak mohla…tak dcerka měla nějaké problémy a z krve ji zjistili, že u ní skrytě proběhlo parazitalní onemocnění, nevím, jak je to možné, prostě měla v krvi některé protilátky, přesto ji navenek nic nebylo. Já bych vyléčila kočičku a pak bych se domluvila s pediatrem.
Děkuju holky za info, myslím že právě se to přenáší i člověka, ve stolici nic neměli to jsem se dívala, no volala jsem dr. a ta mi řekla, že se jim mám podívat večer jak usnou na zadeček, že bych to tam viděla, ale ještě jsme se domluvili, že se tam stavím a uděláme jim stěry, abych byla klidná.
Holky a nevíte jak to funguje, že ikdyž se přeléčíme, tak co stěmi zárodky doma to přece nějak nezmizí ne? jako mám vše oprat vydesinfikovat a tak, ježiš já jsem z toho nějaká vyplašená a nasraná na sebe, že jsem si to odčervení nepohlídala
![]()
Ahoj, chtěla bych se zeptat, jak to dopadlo s kočičkou. Byli to opravdu roupy? Jsou tedy přenosné na lidi? Dnes jsem u naší kočky ve stolici také objevila tyto červíky a jsem z toho také dost vyplašená
. Samozřejmě také letíme na veterinu, ale ještě hledám informace jinde. Díky. Z.
@Hojuza píše:
Ahoj, chtěla bych se zeptat, jak to dopadlo s kočičkou. Byli to opravdu roupy? Jsou tedy přenosné na lidi? Dnes jsem u naší kočky ve stolici také objevila tyto červíky a jsem z toho také dost vyplašená. Samozřejmě také letíme na veterinu, ale ještě hledám informace jinde. Díky. Z.
no u kačičky to roupy byli, na veterině mi ji odčervili, veterinář říkal, že přenosné to je, ale že až takové riziko tam není
pak jsem to řešila s dr. a ta mi řekla, že se mám dětem podívat až usnou baterkou na řitní otvor, že bych to tam viděla kladou tam vajíčka jak člověk usne, nic tam neměli, ani pak ve stolici, takže jsem to dál neřešila, jen si hlídám už pravidelné odčervování kočky tj. každé tři měsíce
Dobrý den, já vám můžu doporučit wurmex, který má i svou verzi pro děti. My to doma bereme pravidelně a od té doby žádné takové problémy od mazlíčků nemáme