Nakupování zero waste

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
238
15.6.18 07:45

Nakupování zero waste

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat jestli je tady někdo kdo reálně nakupuje potraviny - ovoce, zeleninu i veškeré pečivo - bez použití igelitových sáčků. Našla jsem si na internetu spoustu bavlněných pytlíků i sítěk na ovoce a zeleninu, ale buďme upřímní cena není zrovna lidová a mě napadá jak reálně tyhle sáčky použít už v obchodě abych nebyla za blázna a hlavně abych si jich nemusela vézt třeba 10. Jedná se mi o to zda je tu někdo kdo to už má třeba vychytané a opravdu nakupuje jen takto nebo jestli to slouží všechno spíše na uschování doma, protože to mám vyřešené úplně bez sáčkově a na to tyto pytlíky nepotřebuju.

Díky za info :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
6534
15.6.18 07:47

Sáčky jsem si ušila vlastní z těch nejlevnějších záclon (metráž) z Ikea. Stály mě asi 30kč. Nikdo se na mě jako na blázna nedívá. Dokonce pokladní v Penny byl úplně nadšenej, když to viděl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
238
15.6.18 07:51

@Tableta Takže sáčků máš víc a používáš je normálně místo igelitových? A pečivo? Na pečivo jsou totiž neprůhledné plátěné a to budu muset na pokladně pokaždé otevřít? A co samoobslužné pokladny nebude to kvůli tomu sáčku vždy hlásit chybu, protože ten sáček něco váží a pokladna si bude myslet, že kupuju víc než markuju? Než si tuhle výbavu pořídím chci si to promyslet, aby to neskončilo na dně skříně s tím, že použití bude vyloženě otravné…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15.6.18 07:54

U nás je třeba obchod, kde mají v bednách ořechy, luštěniny, různé druhy rýže atd, takže tam vyloženě se sáčky chodím - myslím, že je snad i „povinnost“ si nějaký obal/nádobu přinést. Pečivo nejím a nekupuju a zeleninu nebo ovoce většinou hážu do košíku rovnou - bez igelitového sáčku nebo mých pytlíků.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
238
15.6.18 08:01

A pečivo? Někdo kdo kupuje pečivo a nedává ho do igelitového sáčku? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21680
15.6.18 08:03

@problemova Taky to mam v planu, ja myslim, ze dneska tomu lidi naopak fandi. Dost se to siri :palec: muzeme inspirovat dalsi a dalsi.
Ja si chci objednat metraz a usit sama. Kdyz uz clovek mysli eko, tak bych chtela bavlnenou sitovinu :think: a koupila bych biologicky rozlozitelne, treba frusack. Nekdo to sije ze zbytku, coz je alespon vyuziti odpadu, ale nekdo nakupuje metraz polyester a sije…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21680
15.6.18 08:04
@problemova píše:
A pečivo? Někdo kdo kupuje pečivo a nedává ho do igelitového sáčku? :think:

Slo by to i do te sitiviny a doma prendat do lneneho nebo bavlneneho sacku :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12429
15.6.18 08:05

Já jsem si nějaké sáčky už nakoupila - síťované na ovoce a zeleninu a plátěné na pečivo. Ale vždycky se ještě najde nějaká velikost, která mi chybí :)
S ovocem a zeleninou to dělám tak, že ji dám volně do košíku a jak mi ji na pokladně zváží tak ji dám do pytlíku. Pečivo rovnou do pytlíku. U nás na vesnici se na mě dívají jak na blázna, ale kašlu na to. Když vidím kolik plastů doma vyhodíme, je mi z toho na nic :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2330
15.6.18 08:06

Tak v prvé řadě, opravdu zero waste znamená ušít si sama již z nějakého použitého materiálu pytlíky (ze starého trička, závěsu atd.), nic tě to nebude stát a nebudeš zase víc znečišťovat planetu novým materiálem, dopravou atd. A do obchodu si je prostě přineseš stejně jako svou látkovou tašku… Na samoobslužný pokladny bych s tím asi nechodila, ta váha tam navíc je. :think: No, budeš je muset ukazovat pokladním, jak jinak bys to chtěla vyřešit? Někdo taky nakupuje do svýho batohu místo do košíku a pak ho musí celý vysypat na pokladně. :nevim: S těma zero waste obchodama (jak zmiňuje @PaniBovaryovaaa) máte někdo zkušenosti? Zajímalo by mě, jak tam mají třeba pořešený moly a jiné škůdce..a jak moc se to liší cenově od marketu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
238
15.6.18 08:08

@Káťa19 Já se přiznám, že k ušití bych se nikdy nedostala takže s pořizovací cenou jsem smířená. Co momentálně řeším je spíše to použití při nákupu v klasickém supermarketu kam jezdíme. Nechci měnit úplně životní styl jen bych ráda nevozila domů týdně desítky sáčků, které vyhodím :nevim: Frusack je v pohodě, vyberu a místo do igeliťáku polepím cenovkou a jedu, tam nemám problém, ale co to pečivo? :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Doe_Jane
15.6.18 08:09

Ty frusacky se dají objednat na ali za pár korun

• Citovat
  • Upravit
238
15.6.18 08:11

Ok, tak díky za info ;) Název jsem dala proto, aby každý pochopil co za sáčky a pytlíky myslím, jinak opravdu nejsem v téhle problematice nijak zběhlá a ani to nebylo mým cílem. Jen jsem chtěla omezit igeliťáky a dozvědět se jestli někdo takto bez igeliťákově funguje i v běžném životě s nákupy v supermarketu… ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
238
15.6.18 08:13

@Doe_Jane Co zadáš do vyhledávače, aby to našlo takové pytlíky prosím?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4155
15.6.18 08:16

Mám ušité sáčky ze záclony. Různě velké, s tunýlkem a šňůrkou. Beru do nich ovoce, zeleninu i pečivo.
Na pečivo mám sáček s barevnou šňůrkou. Sáček je dostatečně průhledný a je vidět, co v něm je. Ale pečivo kupuju minimálněa jen pár kousků, mám doma bezlepkáře a pečivo celkově se u nás moc nejí. Na to přenesení domů nemusí být sáček plátěný.
V obchodech si chvilku zvykali, že nakupuju do svých sáčků, ale už vídám víc lidí takhle nakupovat a prodavači si už zvykli. I když jedna prodavačka v kauflandu pokaždé prudí a chce abych zboží převážila :roll:
Náklady na sáčky jsou minimální, když se poničí, vytáhnu šňůrku, sáček vyhodím a ušiju novej. Škoda, že tu nemáme bezobalový obchod.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21680
15.6.18 08:18
@Doe_Jane píše:
Ty frusacky se dají objednat na ali za pár korun

No tak ty ale opravdu nebudou kompostovatelne a nebudu prece podporovat cinskou vyrobu z plastu ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Nutriční poradna (3-18 let)

Ikona - Michaela Boukalová Tomešová

Michaela Boukalová Tomešová DiS.