Napadení darovací smlouvy

2216
30.9.11 15:53

Napadení darovací smlouvy

ahoj všichni, moji kamarádce se nyní stala moc nepříjemná věc. Bydlí ve dvojdomku se svoji babičkou a její babička chtěla dům přepsat na některé ze svých dětí, ale s tou podmínkou, že dům opraví a nechají ji v něm dožít. Nikdo z dětí dům nechtěl, takže ho formou darovací smlouvy dala svoji vnučce , která stejně už před touto smlouvou v domě asi 20 let žila, poněvadž ji od 13 let vychovávala babi. Takže kamarádka si vzala hypotéku 1 500 000,– a dům opravila. Kamarádka se ale před touto hypotékou rozvedla a cca po 3 letech od rozvodu si k sobě nastěhovala nového přítele. Po čase se vzali, ale bohužel si nový manžel s babi moc nepadli do oka. Jejich soused je syn od babi a ten si potom, co kamarádka dům opravila ,začal dělat na dům zálusk. Zpracoval babi a ta si najala právníka a kamarádce poslali dopis, že chtějí, aby dům vrátila zpátky babi. Babička s kamarádkou komunikuje už jenom přes právníky, a před kamarádkou se schovává. Kamarádka už tam žít nechce a rozhodla se , že at si tedy dům klidně vezmou zpátky, ale s tím, že by chtěla aspoň část peněz vrátit a aby samozřejmě přebrali po ni hypotéku. O tom ale nechtějí slyšet, protože si to představují tak, že dům kamarádka vrátí a ona bude dál platit hypotéku a oni ji časem dají nějaké peníze. Nevím, jestli je to vše přesně tak, jak mi kamarádka říkala, ale vzhledem k tomu, že ji znám dost dobře už nějakých 20 let, tak si nemyslím, že by si něco přimyslila. Právník ji říká, že babi dům může dostat zpátky, ale pak ji kamarádka může dát k soudu, aby ji dala peníze , které do něj vrazila. Jako známe naše soudy a já si nedovedu představit, že jako třeba to kámoška prohraje, oni se vezmou barák a ona dál bude platit hypotéku a až třeba po dalších x letech soud rozhodně, že ji babi musí dát peníze, které do domu vrazila. Kamarádka si s manželem kupují mobilhaus a chtějí se odstěhovat a tak mě napadlo, co kdyby přestali platit hypotéku, tak to by přece nastoupili exekutoři a dům zabavili, nebo ne? Jak jsem psala, vzali si hypotéku a dům zastavili bance. Jako, fakt mě zajímá. jestli je tak lehce napadnutelná darovací smlouva. Jinak, co vím, tak kámoška se o babi vždy dobře starala. Dost často jsme se navštěvovali a oni k nám většinou brali i babi a ta svoji vnučku vždy chválila, takže nechápu tu změnu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymní
30.9.11 15:59

No, v naší rodině taky proběhla darovací smlouva. Je tam cosi o mravech, že když se obdarovaný začne chovat blbě, že se to může zrušit.. To se ale asi blbě dokazuje.. Nevím, co bych dělala, je to složité.. To poradí asi jenom dobrý právník.
Kolik je babi let? Je to blbá situace.. Ony ty babičky jsou lehko ovlivnitelné.. :(

• Citovat
  • Upravit
2216
30.9.11 16:08

Babi je sice 87 let, ale její děti se nechaly slyšet, že kdyby babi umřela, tak v tom budou pokračovat oni, tzn. , že se o ten dům budou soudit její děti, tedy spíš hlavně ten její syn, co bydlí vedle. Jako mám z toho docela hrůzu, páč i my máme dům formou dar. smlouvy od mých rodičů a i když můj bratr je v pohodě, tak co když jednou něco podobného udělají jeho děti. Bráchu jsme sice vyplatili, ale né z odhadní ceny, ale z ceny, ze kterou naši kdysi dům koupili. Navíc jsme mu peníze předali bez nějakého papíru, takže teď abych se bála, jestli třeba jednou u nás nenastane něco podobného. Taky jsme si vzali docela vysoký úvěr, dům jsme zrekonstruovali, ale stále nejsme hotovi. Dům má v zástavě banka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30309
30.9.11 16:09

100% to nevím, ale myslím, že se darovací smlouva smí zrušit jen v případě jak už tu bylo, když poruší dobré mravy.
Kopie z občanského zákoníku. Dárce se může domáhat vrácení daru, jestliže se obdarovaný chová k němu nebo členům jeho rodiny tak, že tím hrubě porušuje dobré mravy.
Tohle by podle mě musela dokázat babička a to nedokáže pokud to není pravda. Holt jak to tak bývá o barák nikdo nemá zájem dokud je to rujna, jak se opraví tak ho chtějí všichni. A kdyby se jim náhodou povedlo ji o barák připravit tak bych přestala splácet hypo a ať si banka barák vezme a budou čumět.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30309
30.9.11 16:12
karinka píše:
Babi je sice 87 let, ale její děti se nechaly slyšet, že kdyby babi umřela, tak v tom budou pokračovat oni, tzn. , že se o ten dům budou soudit její děti, tedy spíš hlavně ten její syn, co bydlí vedle. Jako mám z toho docela hrůzu, páč i my máme dům formou dar. smlouvy od mých rodičů a i když můj bratr je v pohodě, tak co když jednou něco podobného udělají jeho děti. Bráchu jsme sice vyplatili, ale né z odhadní ceny, ale z ceny, ze kterou naši kdysi dům koupili. Navíc jsme mu peníze předali bez nějakého papíru, takže teď abych se bála, jestli třeba jednou u nás nenastane něco podobného. Taky jsme si vzali docela vysoký úvěr, dům jsme zrekonstruovali, ale stále nejsme hotovi. Dům má v zástavě banka.

Děti toho co daroval nemůžou už vůbec nic. Dar dává ten koho ten majetek je, ne někdo další. Takže v tomto případě babička až nebude bude klid a její děti si dům můžou leda tak odkoupit pokud bude majitel souhlasit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2216
30.9.11 16:13
Aspera píše:
100% to nevím, ale myslím, že se darovací smlouva smí zrušit jen v případě jak už tu bylo, když poruší dobré mravy.
Kopie z občanského zákoníku. Dárce se může domáhat vrácení daru, jestliže se obdarovaný chová k němu nebo členům jeho rodiny tak, že tím hrubě porušuje dobré mravy.
Tohle by podle mě musela dokázat babička a to nedokáže pokud to není pravda. Holt jak to tak bývá o barák nikdo nemá zájem dokud je to rujna, jak se opraví tak ho chtějí všichni. A kdyby se jim náhodou povedlo ji o barák připravit tak bych přestala splácet hypo a ať si banka barák vezme a budou čumět.

Asper, jako toto mě taky napadlo, ale potom by kamarádka byla v registru dlužníků a ona by chtěla začít znovu, pryč od příbuzných, tzn. že si kupují ten mobilhaus a co když si budou chtít jednou postavit domek, tak sice si nemůžou vzít i tak půjčku, když se nevyřeší tato hypotéku, ale pokud by se to vyřešilo tím, že přestanou splácet, tak už jim asi žádná banka nic nepůjčí :cry:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101613
30.9.11 16:13

Napadnout darovací smlouvu není jednoduché… být kamarádkou, tak hraju mrtvého brouka (jen kontroluju pravidelně katastr, jestli se někdo nesnaží o podvod s paděláním nějaké smlouvy, i když, dokud je tam zástava banky, tak by asi nešlo ani tohle), oni by museli napadnout darovací smlouvu u soudu a jak píšeš, s našimi soudy je to na hodně dlouho.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13903
30.9.11 16:18

Já být kamarádkou, tak první co udělám, tak babičce a strejdovi řeknu, že dům samozřejmě vrátím, ale že zaplatí veškeré náklady na rekonstrukci, jinak že přestanu platit hypotéku a dům zabaví exekutor.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2216
30.9.11 16:19
j.a.n.i1 píše:
Napadnout darovací smlouvu není jednoduché… být kamarádkou, tak hraju mrtvého brouka (jen kontroluju pravidelně katastr, jestli se někdo nesnaží o podvod s paděláním nějaké smlouvy, i když, dokud je tam zástava banky, tak by asi nešlo ani tohle), oni by museli napadnout darovací smlouvu u soudu a jak píšeš, s našimi soudy je to na hodně dlouho.

Jani, právě, že s našimi soudy to je na hodně dlouho a já jsem u ni minulý týden byla s mojimi dětmi a je tam strašně dusno. Soused(syn babičky) tam na ni hulákal přes plot, že stejně odtamtud potáhne s holým zadkem a babi pouze vykukuje zpoza záclony a to mě dřív vítala už od branky. Ona tam už být nechce a je s nervami v háji, takže se sice odstěhuje, ale hypotéku musí dál platit a je to nějakých 7,5 tisíc měsíčně

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7569
30.9.11 16:22

ono to s tou exeukucí není jen tak…

sice ho exekutor zabaví, ale pak se v dražbě prodá za nějakou směšnou cenu - třeba 800.000…tyhle peníze dostane banka a kamarádka bude muset doplatit těch 700.000,–
:-(

a blbý je, že její soused strejda ji asi nebude mít moc rád. Je to dvojdomek, tak aby pak nedocházelo k nějakým sousedským naschválům z jeho strany :-(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30309
30.9.11 16:25

A co kdyby ten dům prodala? Ale to asi taky nepůjde protože tam bude 100% věcné břemeno babička. S tou hypotékou je to fakt blbost, to máš pravdu, ale zase představa, že platím za něco co není moje tak by to asi řešení bylo. A holt další hypo by si vzal manžel.
Ale ta smlouva půjde napadnout hodně špatně, to by se jim povést nemělo. Podle mě jen straší a chtějí jí vyštípat a čekají, že ona se nechá a ještě jim tu hypotéku doplatí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2216
30.9.11 16:31
Lenka512 píše:
ono to s tou exeukucí není jen tak…

sice ho exekutor zabaví, ale pak se v dražbě prodá za nějakou směšnou cenu - třeba 800.000…tyhle peníze dostane banka a kamarádka bude muset doplatit těch 700.000,–
:-(

a blbý je, že její soused strejda ji asi nebude mít moc rád. Je to dvojdomek, tak aby pak nedocházelo k nějakým sousedským naschválům z jeho strany :-(

Tak jako kdyby se dům prodával , tak doufám, že by to nebylo za směšných 800 000,– páč ten dům má nyní hodnotu min. 3,5 mega. Jinak, babi tam nemá věcné břemeno, poněvadž by ji jinak banka nepůjčila peníze na rekonstrukci. Má pouze sepsanou smlouvu u notáře na dožití. Jinak dům nemůže prodat díky tomu, že byla napadená darovací smlouva, takže ho může prodat, až by to třeba vyhrála, ale to je jednak nejisté a druhak na dlouhé roky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2216
30.9.11 16:33

Vzbudili se mi dcery, takže si vás dočtu později :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
none123
25.11.11 00:35

vyhazov

ja mam taky problem,darujes dceri barak a bohuzel neplati nic a jeste si privede chlapa a uziva si zdarma vse a ja musim dneska makat a platit vsechno ,nebod mame jen jedny elektricke hodiny atd .premyslim o zruseni daru dcera se nestara o dum,neplati nic vse je na moji hlave jako by byl dum stale muj.myslim ze je to duvod k zruseni darovaciho prava.chci si vzit pravnika ale nevim kolik asi tak muze stat a na kolik me to prijde,vi nekdo neco o tom?ma nekdo zkusenosti podobne jako ja?

• Citovat
  • Upravit
1
16.6.13 20:32

dotaz

Dobrý den, jak to kamarádce dopadlo?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie