Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Jsem naplavenina. Nedávno jsem četla seznamovací inzerát, kde Pražák hledal Pražačku, zdůrazňoval, že hledá rodilou Pražačku a ne žádnou naplaveninu…
V čem jsou naplaveniny horší?
A odkud jste se naplavily? Já z Ostravska.
Já jsem Ostravačka a jako naplavenina si nepřipadám…teda spíš, co to je ta naplavenina?
Naplavenina je ten, kdo není z centra Prahy a jeho rodina nežije v Praze už po generace. Mezi námi, je to pitomost. Začátkem 20.tého století byly Vinohrady vesnice za Prahou, tolik asi k hrdým Pražákům ![]()
Příspěvek upraven 14.01.14 v 22:14
Ahoj, jsem naplavenina ze Severu
. Ale nikdy jsem si jako naplavenina nepřipadala
.
Já jsem prakticky rodilý Pražák a mám spoustu přistěhovaných známých třeba z Moravy a nevím proč někomu říkat naplavenina
![]()
Ale je pravda, že mě překvapilo, že jedněm známým se nelíbí, že jejich děti se považují za Pražáky - to mě překvapilo, když se jim ty děti tady narodily a žijí tady. ![]()
@karfice píše:
Já jsem Ostravačka a jako naplavenina si nepřipadám…teda spíš, co to je ta naplavenina?
Naplavenina nebo náplava je ten, kdo se přistěhuje do Prahy odjinud.
@petra_dwo píše:
Nějakej deb_l no…Jinak já jsem se vyplavila..
Nejvíc se bojí a brání škatulkování ti, kteří cítí, že té škatule/profilu přesně odpovídají.
@origo píše:
Jsem naplavenina. Nedávno jsem četla seznamovací inzerát, kde Pražák hledal Pražačku, zdůrazňoval, že hledá rodilou Pražačku a ne žádnou naplaveninu…
V čem jsou naplaveniny horší?
A odkud jste se naplavily? Já z Ostravska.
jo tyhle inzerenti jsou nejlepší
tak snad se pánovi zadaří a najde si nějakou echt rodilou pražačku blbec. Popravdě já znám rodilýho jen mého muže jinak já se naplavila od Sedlčan a kamrádi byli většinou z Ústí nad Labem.
@AninaEli píše:
Já jsem prakticky rodilý Pražák a mám spoustu přistěhovaných známých třeba z Moravy a nevím proč někomu říkat naplavenina![]()
![]()
Ale je pravda, že mě překvapilo, že jedněm známým se nelíbí, že jejich děti se považují za Pražáky - to mě překvapilo, když se jim ty děti tady narodily a žijí tady.
Já to neberu jako urážku, prostě je to jen jiný název pro přistěhovalce.
@origo píše:
Já to neberu jako urážku, prostě je to jen jiný název pro přistěhovalce.
Přesně tak, není to nic urážlivého. Prostě je to jen charakteristika.
Ahoj holky, tak ja som v Prahe naplavenina ako vyšitá
a vôbec mi to nevadí, Prahu aj celú ČR zbožňujem ![]()
@medun píše:
jo tyhle inzerenti jsou nejlepšítak snad se pánovi zadaří a najde si nějakou echt rodilou pražačku blbec. Popravdě já znám rodilýho jen mého muže jinak já se naplavila od Sedlčan a kamrádi byli většinou z Ústí nad Labem.
Mě ten inzerát spíš pobavil než urazil, prostě je to vůl, o kterého bych si ani botu neotřela. ![]()
@origo píše:
Naplavenina nebo náplava je ten, kdo se přistěhuje do Prahy odjinud.
Jsou pro mě věci neznámé ![]()
Jinak vždycky mě zajímalo, jestli se tohle Pražák/cokoliv jinýho řeší i v cizině. Pařížan, Říman, Oslan, Londýňan,… (asi se to takhle blbě nepoužívá, ale už mi to nějak nemyslí
) vs. zbytek země. ![]()